zimno, jako samodzielny posiłek i jako dodatek do obiadu. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać popularny gulasz – leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille i dodawać do wypieków. Jest uniwersalnym, łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem o wysokiej wartości dietetycznej. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz
To co kochamkoniec przepisów na zapiekanki. Tym razem będzie w wersji dietetycznej, bo jest w niej dorodna cukinia, pyszne marchewki, pachnące zioła. Może jeden wyjątek stanowi ser mozzarella, ale i on ma mniej kalorii niż żółty. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePisałam już nieraz i zapewne wiecie, że uwielbiam cukinię. W postaci sałatek , zup , zapiekanek , a nawet ciast ! W trakcie upałów dodaję ją do makaronów i dziś właśnie taki przepis dla Was przygotowałam! Danie łatwe, szybkie i pyszne! Idealne na lekki obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * cukinia zielona – 1 szt * cukinia żółta – 1 szt * iała
Ostra na Słodkoteż: Makaron z bakłażanem i boczkiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 150 g surowego makaronu 500 g mięsa mielonego kartonik przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku średnia cebula mała cukinia ser mozzarella 2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia sól i pieprz żółty(...)około 15 minut, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. 3 Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w kostkę. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia. Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiUwielbiam smak tej zapiekanki. To potrawa, którą mogłabym jeść codziennie. W dodatku wierzchnia warstwa z pomidorów i mozzarelli nadaje zapiekance apetyczny wygląd i świetnie komponuje się smakowo z pozostałymi składnikami. Ja przygotowuję zapiekankę z poniższego przepisu w dwóch osobnych naczyniach żaroodpornych. Wygląda to lepiej i zdecydowanie łatwiej się nakłada. Oczywiście mamy dzięki temu dwa razy więcej wierzchniej warstwy ;-) Składniki(...)smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa nadal smażąc. Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę, zaś pieczarki na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać cukinię, pieczarki i groszek. Dusić pod przykrywką. Następnie dodać śmietanę, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone i podgrzewać około 5 minut. W międzyczasie
Passions hobbies lifemiłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zapiekankę-flan z cukini z miękkim tofu (zwanym również jedwabistym) i bazylią. Korzystajmy z sezonu na cukinię, który powoli się kończy. Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 4 średnie cukinie bio ● 400 g miękkiego (jedwabistego) tofu ● 1 żółta cebula ● 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ● ½ pęczka bazylii
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCukinia już się pojawiła w ogródkach, na straganach i sklepach. Przez najbliższych kilka tygodni będziemy mogli robić z niej różne potrawy. Dziś proponuję pyszną tartę, której
słodki bratekMakaron z cukinią i szynką...Sprężyste rurki makaronu.Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.Oprószone drobno startym parmezanem.Pycha! Składniki
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem Dziś na obiad poleca się zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem. To jedna z naszych ulubionych zapiekanek, trochę podobna do lazanii, ale bez układania warstw :) Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest też wspaniale kremowa i sycąca, dzięki dodatkowi sosu beszamelowego i sporej ilości sera. Jeśli(...)macie ochotę, do warstwy mięsnej możecie dodać trochę podsmażonych i pokrojonych pieczarek albo ulubionych warzyw - dobrze sprawdzi się na przykład pokrojona w kostkę papryka lub cukinia. Bardzo często przygotowuję taką zapiekankę z ziemniakami zamiast makaronu - wtedy używamy do niej ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych, wystudzonych i pokrojonych w grube plastry. Ważne, by wybrać ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu
Lekcje w kuchnidomu często robię pieczone warzywa. Zazwyczaj sięgam po mieszankę kilku warzyw takich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka. Zapiekanka brokułowa Tym razem zdecydowałam się na zapieczenie tylko jednego rodzaju warzywa. Szczęśliwcem okazał się być brokuł W taki sam sposób w jaki przygotowałam brokuła, przygotować możecie: kalafiora, marchew, pomidora czy te dowolnie wybrane i lubiane przez siebie warzywa. Moją
mecookswielu swoich zwolenników. Nie inaczej jest w naszym domu. Zobaczcie jak w moim wykonaniu wygląda cebulowa, lekko tymiankowa tarta z czerwoną cebulą na pełnoziarnistym spodzie. Zapiekanki są super. Naszą ulubioną jest lazania z cukinii , ale to totalnie poza konkurencją. Lubimy też różnego rodzaju inne zapiekanki, bo szybko się robią i wyśmienicie smakują – np. taka super łatwa tarta z pomidorami
Dietologposiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki wyłożonej papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć
Gotowanie jest łatwezapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :) 2-3 porcje: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku 150 g sera feta 120 g ryżu do risotto 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka przypraw
KucharzycaDzisiaj proponuje danie jarskie tarta z pomidorami i cukinią. Tarta z pomidorami i cukinią Składniki: 1 ½ szklanki mąki 100 g masła cukinia pomidorki koktajlowe kulka sera
Pomysłowa kuchniaDanie jednogarnkowe... leczo z makaronem w formie zapiekanki makaronowej, pieczone w piekarniku. Składa się ono z papryki, cukinii, cebuli, pomidorów z puszki, kiełbasy oraz dowolnego makaronu (u mnie: tagliatelle). Całość zalana jest sokiem pomidorowym i włożona do piekarnika. Pyszne danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować- potrzebujemy zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie
Kuchnia MagdaLenyDanie jednogarnkowe... leczo z makaronem w formie zapiekanki makaronowej, pieczone w piekarniku. Składa się ono z papryki, cukinii, cebuli, pomidorów z puszki, kiełbasy oraz dowolnego makaronu (u mnie: tagliatelle). Całość zalana jest sokiem pomidorowym i włożona do piekarnika. Pyszne danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować- potrzebujemy zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie
Kuchnia MagdaLeny