łyżki oleju i na gorący wrzucamy cebulę oraz krążki pora. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pieczarki (niewielką część zostawiamy surowych – posypiemy nimi wierzch zapiekanki). Pod sam koniec dokładamy cukinię. Smażymy jeszcze chwilę, po czym doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor(...)mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy odłożonymi plasterkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20-25 minut
Smaki Na Talerzuhorroru, ale bez mięsa. Krwiście czerwony kolor nadają jej pomidory, a mięso zastępuje świetnie czerwona soczewica. Udanego Halloween. LAZANIA z SOCZEWICĄ I CUKINIĄ Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 1 duża cukinia 100 g sera mozzarella 1 pomidor świeży sos: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu(...)smaku solą i pieprzem oraz oregano. Cukinię kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce, makaron gotujemy al dente. Na dnie naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu, przykrywamy ją 2 płatami makaronu lasagne, na nim układamy plasterki cukinii,które posypujemy lekko mozzarellą. Powtarzamy czynności: sos,makaron,cukinia,ser. Na koniec zapiekankę polewamy sosem z soczewicą, a na wierzchu układamy
Bon appetit mon amiePaprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy wystudzony bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą polewamy zapiekankę. Mozarellę ścieramy na tarce. Posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy
Pobite gary Barbaryprzepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się nie uda, albo nie zdążę zrobić. Składniki 300 g ugotowanego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 mieszanka warzywna (dałam mrożoną) 500 g tomatery 200 g śmietany 1 mała cukinia 1 marchewka sól pieprz Marchewkę pokroić w większe kawałki i ugotować(...)ugotowanym ryżem oraz kukurydzą. Włożyć do naczynia do zapiekania .Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z tomaterą, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki, Na wierzch ułożyć plastry cukinii i kawałki marchewki. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 40 minut pod przykryciem. ryż zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciemCukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, z którego możemy przygotować tarty, zupy, zapiekanki, placki(...)Jeśli nie wiesz, co zrobić z cukinii, koniecznie sprawdź moje top 6 przepisów na dania z cukinią w roli głównej. Cukinia – królowa wszechstronności Gdy tylko zaczyna się na nią sezon, cukinia jest regularnym gościem w mojej kuchni. Właściwie nie ma tygodnia, bym nie przygotowywała czegoś z jej udziałem. Wykorzystuję ją do zapiekanek z makaronem, tart i quiche, gdzie występuje
Na-talerzu.plktórych Ona nie lubi. Mam nadzieję, że zanim skończy się lato zdążę się nimi z Wami podzielić. W przeciwnym wypadku poczekają do następnego roku. Tym czasem zapraszam na zapiekankę z cukinii i bakłażana. Jest nieco pracochłonna i raczej nie nadaje się na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej(...)nakładamy odrobinę pesto, które równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy warstwami bakłażana, pesto, cukinię,odsączoną i pokrojoną w plastry mozzarellę, bakłażana, pesto, cukinię, mozzarellę i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella, na którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło
Przysmaki Karolkitarty ser i gotowe. Zapiekanka jest tylko inspiracją, dodatki są oczywiście dowolne. Dzisiaj miałam małego pomocnika w kuchni, więc poszło nam bardzo sprawnie. Mała (coraz częściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek, ja mogłam zająć się resztą ;-) Moja forma ma wymiary (dół): 24x17cm Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula
Smaczne Zdrowesamego rana i to dość intensywnie. Jest zimno i bardzo nieprzyjemnie. Mam nadzieję, że ta pogoda szybko się zmieni i będzie cieplutko. Na obiadek polecam Wam pyszną zapiekankę makaronową z tuńczykiem, cukinią kiszonymi ogórkami i kukurydzą. Wszystko posypane natkę pietruszki i startą mozzarellą i zapieczone. Wyszło pysznie, przy okazji zużyłam resztki makaronów, kawałek cukinii i otwartą kukurydzę. Takie małe sprzątanie(...)cienkie plasterki, natkę pietruszki siekamy. 3. Do makronu wrzucamy ogórki i cukinię i mieszamy drewnianą łyżką. Kukurydzę układamy kupkami, tak samo tuńczyka. Wszystko posypujemy natką pietruszki (troszkę zostawiamy) i startą mozzarellą. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pozostałą natką pietruszki. Do zapiekanki możemy przygotować sos czosnkowy, podać z chrzanem wymieszanym z majonezem. Smacznego
kruche babeczkioraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Bakłażana i cukinię pokroić w nie za cienkie plastry. Posolić z obu stron i zostawić na kilkanaście minut. Warzywa przetrzeć papierowym ręcznikiem (pod wpływem soli - bakłażan i cukinia puszczą sok) . Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i na dużym ogniu przesmażyć plasterki cukinii i bakłażana. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Czosnek obrać(...)Piec w 180°C (bez przykrycia) przez około 30-35 minut. Od lewej strony: przygotowywanie sosu pomidorowego, smażenie warzyw i podsmażanie mięsa Poszczególne warstwy zapiekanki: podsmażone piersi z kurczaka, 1/3 sosu, bakłażan i cukinia, 1/3 sosu, ser mozzarella i 1/3 sosu
UgotowaćPyszne zapiekanki to niezły pomysł na obiadokolację i do tego wkładamy do niej co nam dusza zapragnie, nawet wszystkie resztki z lodówki aby potem cieszyć się
Moje Małe CzarowanieKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię
Tradycyjna KuchniaLubicie zapiekanki? Jeśli tak, to mam tu coś w sam raz.. Oto moja dzisiejsza propozycja.. zapiekanka ze szpinakiem z dodatkiem papryki oraz cukinii. Pychotka! 😉 Składniki/2porcje: – 1 papryka czerwona i 1 papryka żółta – mała cebula – ząbek czosnku – ok. 200g świeżego szpianku – 1 cukinia – 3 jajka – 100ml mleka – Czytaj więcej → Artykuł ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiesziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką
Tradycyjna Kuchniafaszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa
Moja smaczna kuchnia