Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, z którego możemy przygotować tarty, zupy, zapiekanki, placki(...)Jeśli nie wiesz, co zrobić z cukinii, koniecznie sprawdź moje top 6 przepisów na dania z cukinią w roli głównej. Cukinia – królowa wszechstronności Gdy tylko zaczyna się na nią sezon, cukinia jest regularnym gościem w mojej kuchni. Właściwie nie ma tygodnia, bym nie przygotowywała czegoś z jej udziałem. Wykorzystuję ją do zapiekanek z makaronem, tart i quiche, gdzie występuje
Na-talerzu.plktórych Ona nie lubi. Mam nadzieję, że zanim skończy się lato zdążę się nimi z Wami podzielić. W przeciwnym wypadku poczekają do następnego roku. Tym czasem zapraszam na zapiekankę z cukinii i bakłażana. Jest nieco pracochłonna i raczej nie nadaje się na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej(...)nakładamy odrobinę pesto, które równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy warstwami bakłażana, pesto, cukinię,odsączoną i pokrojoną w plastry mozzarellę, bakłażana, pesto, cukinię, mozzarellę i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella, na którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło
Przysmaki Karolkitarty ser i gotowe. Zapiekanka jest tylko inspiracją, dodatki są oczywiście dowolne. Dzisiaj miałam małego pomocnika w kuchni, więc poszło nam bardzo sprawnie. Mała (coraz częściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek, ja mogłam zająć się resztą ;-) Moja forma ma wymiary (dół): 24x17cm Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula
Smaczne Zdrowesamego rana i to dość intensywnie. Jest zimno i bardzo nieprzyjemnie. Mam nadzieję, że ta pogoda szybko się zmieni i będzie cieplutko. Na obiadek polecam Wam pyszną zapiekankę makaronową z tuńczykiem, cukinią kiszonymi ogórkami i kukurydzą. Wszystko posypane natkę pietruszki i startą mozzarellą i zapieczone. Wyszło pysznie, przy okazji zużyłam resztki makaronów, kawałek cukinii i otwartą kukurydzę. Takie małe sprzątanie(...)cienkie plasterki, natkę pietruszki siekamy. 3. Do makronu wrzucamy ogórki i cukinię i mieszamy drewnianą łyżką. Kukurydzę układamy kupkami, tak samo tuńczyka. Wszystko posypujemy natką pietruszki (troszkę zostawiamy) i startą mozzarellą. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pozostałą natką pietruszki. Do zapiekanki możemy przygotować sos czosnkowy, podać z chrzanem wymieszanym z majonezem. Smacznego
kruche babeczkioraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Bakłażana i cukinię pokroić w nie za cienkie plastry. Posolić z obu stron i zostawić na kilkanaście minut. Warzywa przetrzeć papierowym ręcznikiem (pod wpływem soli - bakłażan i cukinia puszczą sok) . Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i na dużym ogniu przesmażyć plasterki cukinii i bakłażana. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Czosnek obrać(...)Piec w 180°C (bez przykrycia) przez około 30-35 minut. Od lewej strony: przygotowywanie sosu pomidorowego, smażenie warzyw i podsmażanie mięsa Poszczególne warstwy zapiekanki: podsmażone piersi z kurczaka, 1/3 sosu, bakłażan i cukinia, 1/3 sosu, ser mozzarella i 1/3 sosu
UgotowaćPyszne zapiekanki to niezły pomysł na obiadokolację i do tego wkładamy do niej co nam dusza zapragnie, nawet wszystkie resztki z lodówki aby potem cieszyć się
Moje Małe CzarowanieKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię
Tradycyjna Kuchniaziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką
Tradycyjna Kuchniafaszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa
Moja smaczna kuchniaWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis wymyśliłam na szybko kiedy chciałam zjeść coś ciepłego i pożywnego, a że akurat w lodówce miałam dwie cukinie, a w ogródku mnóstwo szpinaku to postanowiłam zrobić zapiekankę, jest ona naprawdę smaczna i pożywna więc jeśli nie macie pomysłu na obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki : 2 cukinie 200g żółtego sera 400g sera riccota pieprz, sól paczka(...)Cukinię obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski (jak na zdjęciu) następnie solimy ją i odstawiamy żeby puściła wodę (inaczej zapiekanka zrobi się zbyt wodnita jeśli taka wyjdzie to nic się nie stanie wystarczy odlać wodę), następnie odciśniętą cukinię układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nią nakładamy połowę masy serowej (wymieszaną riccotę, pieprz i żółty ser starty na tartce
zdrowa vege kuchniaHamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj
CoolinarniePLJak tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że zrobię go bez żadnych poprawek czy zmian. Wszystko wydawało mi się w tej tarcie idealne i takie
Smaki Na Talerzukcal). Warto pamiętać, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu , a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię pod każdą postacią, w zapiekance lub smażoną w panierce z bułki tartej, a dzisiaj mam dla was przepis na pyszną pieczoną cukinię. Składniki: cukinia majeranek bazylia sól pieprz starty żółty ser Przygotowanie: Cukinię
Wołowina od rekina