można użyć zwykłego majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.Polecam też inne brokułowe przepisy:Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowymMakaron w sosie serowym z brokułemMakaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią
Monia miesza i gotujefinalnym efekcie jest troszkę „wyblakła”, za to smak wszystko rekompensuje;) Do zapiekanki wybrałam mieszankę ziemniaków – zwykłe i fioletowe. Dodałam 3 cebule, ale Wam proponuję byście od razu dali 4. Nie pożałujecie:) 7 ziemniaków (w tym u mnie 3 fioletowe) 1-2 cukinie 3-4 czerwone cebule 6 pomidorów 125 ml oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki (opcjonalnie) sól morska i czarny pieprz do smaku (dużo) 1/2 op. sera feta Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na dnie dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Cukinię myjemy, wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do ziemniaków. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Dodajemy do pozostałych warzyw. Pomidory myjemy, odcinamy wierzch i każdy trzemy na tarce bezpośrednio
Smaki Na Talerzudoskonałe na syte śniadanie, to też kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w codziennym jadłospisie. Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią Składniki dla (3-4 osób): 5 jaj 1 cukinia (około 350g) 1 pomidor 50g sera gouda Oliwa Sól pieprz Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie kroimy w ćwierć plasterki o grubości około(...)jest zapieczenie omletu, czyli frittaty w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 170 0 C przez około 35min. Smacznego Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Placek po zbójnicku – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Zapiekane bagietki z awokado i łososiem Artykuł Frittata – przepis na włoski omlet
Księga-Smakutortilli Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane
Poranek na słodkoMagda Ciekawa zapiekanka makaronowa to taka, której różnorodność dodatków sprawia, że każdy kęs jest inny i pyszny. Cukinia, brokuł oraz brukselka to chrupiący, zielony i zdrowy miks , który świetnie do siebie pasuje i sprawia, że ta zapiekanka jest taka pyszna. Na wierzch jak w każdej zapiekance obowiązkowo ciągnący się ser oraz coś ciekawego – soczyste pomidorki, które po upieczeniu będą(...)brukselkę, mieszamy i dodajemy odrobinę wody – dusimy na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie odparowujemy wodę całkowicie z patelni, jeśli jakaś została. Dodajemy brokuły i cukinię i smażymy wszystko razem, mieszając, aż warzywa zaczną się lekko przypiekać – około 5-7 minut. Ściągamy z ognia. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, wszystkie warzywa z patelni oraz
Smaczna StronaTakie pyszne danie przygotowałam dzisiaj na obiad. Może i Wy się skusicie na taką zapiekankę. Była naprawdę bardzo smaczna, syta i szybko zniknęła. Pakieciki mięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy
O kuchni z uczuciemAleż to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki
To co kochammożna pominąć –to ukłon wobec tych którzy niekoniecznie tolerują jego obecność w kuchni. Zapiekankę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, wtedy jest najsmaczniejsza, doskonale wpisze się w jednodaniowy obiad jak i ciepłą pożywną kolację. Składniki: 2 torebki ryżu 1 mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera(...)patelni rozgrzać oliwę z chili, dodać kurczaka ,wrzucić czosnek z cebulę, smażyć aż kurczak będzie miękki , po chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią, kilka plasterków zostawić do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną doprawić je solą oraz pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami prowansalskimi. Połączyć z rozdrobnionymi brokułami
Wanilia i Kardamonktórych nie odkładają się metale ciężkie. W kuchni cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Ja przygotowuję z niej dania wytrawne - placki, potrawki, tosty, zapiekanki, ale także desery - pyszne kakaowe brownie czy musy owocowe. Dosyć o cukinii, przejdźmy do konkretów :D PIECZONE "NUGGETSY" Z CUKINII Czas przygotowania 25 minut z pieczeniem Cukinia Jajko Płatki jaglane Mąka orkiszowa Oregano, sól, pieprz
HealthyCreationsUdało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek. Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm: Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej(...)kokosowych zmielonych na pył. 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 40 ml oleju rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego, 30 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli. Nadzienie: 4 szklanki cukinii startej na grubych oczkach, 1 płaska łyżeczka soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętgo przez praskę, 1 płaska łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo prosta zapiekanka z ryżem, mnóstwem warzyw i ciągnącym się serem. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 20 minut Koszt: Tanie Kocham zapiekanki za to, że są typem dania, do którego można dodać dosłownie wszystko. Ja na nie mówię pochłaniacze lodówki, bo zawsze z każdej resztki mięsa czy warzyw upichcę jakąś dobrą zapiekankę na obiad. Tym razem trafiło u mnie(...)push({}); Zapraszam również na inny przepis z przepyszną zapiekanką. ZAPIEKANKA JAGLANA Z TUŃCZYKIEM I ŁOSOSIEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 380 kcal B 28 g W 39 g T 12 g Składniki na 3-4 porcje: ▪ 2 puszki tuńczyka (2x140 g) ▪ 200 g ryżu ▪ 150 g sera żółtego ▪ 2 cukinie ▪ 2 marchewki ▪ 2 papryki ▪ 1 łyżka tłuszczu
zdrowo i aktywnieZapraszam również na inny przepis z przepyszną zapiekanką. ZAPIEKANKA JAGLANA Z TUŃCZYKIEM I ŁOSOSIEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 380 kcal B 28 g W 39 g T 12 g Składniki na 3-4 porcje: ▸2 puszki tuńczyka (2x140 g) ▸200 g ryżu ▸150 g sera żółtego ▸2 cukinie ▸2 marchewki ▸2 papryki ▸1 łyżka tłuszczu do wysmarowania
Zdrowie i pysznie na talerzudość słony). Paprykę pokroić w dosyć drobną kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Ułożyć na dnie naczynia przygotowane wcześniej łódeczki z cukinii i do ich środka włożyć farsz, a wierzch zapiekanek posypać kolorowymi kosteczkami z papryki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C (180°C z termoobiegiem) około 30 minut. 1 porcja to ok. 300 kcal
Dietologobiadu, Tak właśnie było z tą zapiekanką. Dzień wcześniej porcja zjedzona w domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale poświęconym kuchni francuskiej. Składniki: 200 g ryżu (dowolnego, najlepiej basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule 2 łyżki masła
bistro mamaWłoski sos bologniese na bazie mięsa mielonego, pomidorów, cebuli, czosnku z dodatkiem cukinii. Znakomity do spaghetti, lasagne, ale również do innych zapiekanek a nawet kaszy czy po prostu do pieczywa. Warto zrobić dużą porcję i połowę zamrozić – będzie na szybki obiad!. PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE Z CUKINIĄ Składniki na sos bolognese z cukinią: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
Dorota Smakuje