zapiekanka z cukinii - 1415 przepisów (strona:36/95)

Zapiekanka grecka 95

kuchnia to prosta kuchnia. Nie ma w niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja ulubiona cukinia. W połączeniu z aromatycznymi ziołami i kozim serem całość smakuje wybornie. A co nam będzie potrzebne? Składniki na 2 foremki 500-600g mięsa wieprzowego(...)koniec dorzucamy plasterki cukinii i smażymy jeszcze chwilę do zrumienienia się warzyw. Podsmażone warzywa łączymy z podsmażonym mięsem. Delikatnie mieszamy całość. Farsz przekładamy do foremek do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 30-40 min w 180C. Na kwadrans przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy kawałki sera koziego. Zapiekankę podajemy na ciepło. Smacznego! Artykuł Zapiekanka grecka pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka z szynką oraz krakersami 89

powtórzenia ale z małymi modyfikacjami. Zamiast dwóch warstw krakersów wyłożę trzy warstwy, na pewno użyję większej formy no i nadzienia zrobię tyle ile podaje przepis. Zapiekanka z szynką oraz krakersami Składniki paczka krakersów średnia cukinia 2 pomidory 1/4 kalafiora 4 plastry szynki ( dałam więcej ) kilka oliwek 2 jajka 15 dag startego żółtego sera ( użyłam mozzarelli ) sól, pieprz, olej do formy(...)szynkę w paseczki. W miseczce połączyć cukinię, kalafior, pomidory, oliwki oraz szynkę. Jajka wymieszać z połową sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na krakersach. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut. Artykuł Zapiekanka z szynką oraz krakersami pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus 100

Parę razy robiłam cukinię faszerowaną mięsem mielonym i nie ukrywam, bardzo nam smakowała, ale przyszedł czas na zrobienie czegoś innego. W związku z tym postanowiłam przygotować

Danka Pichci
Zapiekane, faszerowane cukinie pod pierzynką z jajek i sera 152

Od kilku lat młode cukinie dostępne są w sklepach cały rok. Świetnie, bo można z nich zrobić wiele smacznych potraw. Dzisiaj propozycja na kolację. Może się

Smaki Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 139

Podstawą każdej zakiekanki ziemniaczanej są oczywiście ziemniaki. To z czym chcemy je połączyć zależy już od nas. Dodać można warzywa takie jak np. brokuł, kalafior, cukinia czy pomidor. Sięgnąć możemy także po mięso. W zapiekance najlepiej sprawdzi się kiełbasa. Jeśli uda Wam się dostać w sklepie kiełbasę z papryką, ta będzie najlepsza. Możecie poszukać chorizo albo innej kiełbasy, która przypomina

mecooks
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 158

W końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich

Poezja Smaków - blog kulinarny
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 141

Lato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż

Apetyczna babeczka
Zapiekanka z gnocchi, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym 278

Pomysł na szybki do przygotowania, warzywny i sycący obiad - zapiekanka z gnocchi, papryką i piersią z kurczaka. Całość otulona sosem pomidorowym i posypana serem mozzarella. Prosto i smacznie. Zapiekanka idealna do odgrzewania.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: (forma do tarty o średnicy 23-25 cm) 1 opakowanie startego sera mozzarella (250 g) 400 g gnocchi (lub kopytek(...)papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić ją na pół i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie dodać ugotowane gnocchi i podsmażone kawałki kurczaka. Całość przyprawić solą

Ugotować
Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami 170

składniki:2 średnie cukinie500 g mięsa mielonego200 g pieczarek1  cebulazioła włoskiesól do posypania ser zółtyolej do smażeniaCukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z

Monia miesza i gotuje
Zielony placek a’la pizza 333

Ni to tarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To

Kucharzyca
Gratin ziemniaczany przepełniony łososiem 122

Prawdziwa gratka- wielowarstwowy gratin ziemniaczany przepełniony plastrami łososia MOWI i cukinii w kremowym sosie chrzanowym 👌 Gratka nie tylko na obiad rodzinny (wtedy obłędnie smakuje podana na ciepło), ale i bardzo smaczna i ciekawa propozycja na imprezę- wystarczy pokroić na małe kwadraciki i nadziać porcje na wykałaczki (tak, tak, na zimno smakuje równie genialnie!). Dodatkową, fantastyczną robotę robi 'kawior' buraczkowy, który(...)pracochłonne, to wcale takie nie jest, nooo o ile mamy maszynkę do krojenia cienkich plastrów- wtedy pokrojenie ziemniaków trwa dosłownie 2 minuty ☺️ zapiekanka: 1 kg dużych ziemniaków 8 plastrów łososia wędzonego w plastrach MOWI 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżeczka chrzanu około 60 g sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku

Kraina Miodem Płynąca
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 379

wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa(...)Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg

Ola la LCHF
Zapiekanka z kaszą gryczaną i kurczakiem 94

Dziś danie z piekarnika - pożywne i szybkie ;-) Składniki: 200 g suchej kaszy gryczanej 2 piersi z kurczaka 200 g cukinii 180 g sera białego twarogowego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej  przyprawa gyros sól, pieprz 80 g sera żółtego Sposób wykonania: 1. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, wsypać suchą kaszę i chwilę uprażyć. Następnie wlać gorącą wodę(...)niewielkiej ilości oleju.  3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na patelni.  4. Cukinię umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką i poddusić na patelni, tak aby trochę zmiękła, ale nadal była jędrna.  5. Do ugotowanej kaszy dodać mięso, cebulę, cukinię i wkruszyć ser biały. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem

Kuchnia domowa Ani
Pikantny ketchup z cukinii 156

babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce. Mamy ich więc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą(...)czasu do czasu. Gorący ketchup przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego. The post Pikantny ketchup z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 90

duży obiad rodzinny lub dwa dni. Odgrzewana w piekarniku też świetnie smakuje na drugi dzień. Można spakować na lunch-box. Dodatkiem jest sałata z cukinią, pomidorkami i oliwkami z domowym winegretem. Pycha mówię Wam! Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu typu świderki, mogą być z mąki ryżowej

Zasmakuj Kuchni