W końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich
Poezja Smaków - blog kulinarnyLato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż
Apetyczna babeczkaPomysł na szybki do przygotowania, warzywny i sycący obiad - zapiekanka z gnocchi, papryką i piersią z kurczaka. Całość otulona sosem pomidorowym i posypana serem mozzarella. Prosto i smacznie. Zapiekanka idealna do odgrzewania. Składniki na porcję dla 3-4 osób: (forma do tarty o średnicy 23-25 cm) 1 opakowanie startego sera mozzarella (250 g) 400 g gnocchi (lub kopytek(...)papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić ją na pół i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie dodać ugotowane gnocchi i podsmażone kawałki kurczaka. Całość przyprawić solą
Ugotowaćskładniki:2 średnie cukinie500 g mięsa mielonego200 g pieczarek1 cebulazioła włoskiesól do posypania ser zółtyolej do smażeniaCukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z
Monia miesza i gotujeNi to tarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;) To
KucharzycaPrawdziwa gratka- wielowarstwowy gratin ziemniaczany przepełniony plastrami łososia MOWI i cukinii w kremowym sosie chrzanowym 👌 Gratka nie tylko na obiad rodzinny (wtedy obłędnie smakuje podana na ciepło), ale i bardzo smaczna i ciekawa propozycja na imprezę- wystarczy pokroić na małe kwadraciki i nadziać porcje na wykałaczki (tak, tak, na zimno smakuje równie genialnie!). Dodatkową, fantastyczną robotę robi 'kawior' buraczkowy, który(...)pracochłonne, to wcale takie nie jest, nooo o ile mamy maszynkę do krojenia cienkich plastrów- wtedy pokrojenie ziemniaków trwa dosłownie 2 minuty ☺️ zapiekanka: 1 kg dużych ziemniaków 8 plastrów łososia wędzonego w plastrach MOWI 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżeczka chrzanu około 60 g sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku
Kraina Miodem Płynącawszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa(...)Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg
Ola la LCHFDziś danie z piekarnika - pożywne i szybkie ;-) Składniki: 200 g suchej kaszy gryczanej 2 piersi z kurczaka 200 g cukinii 180 g sera białego twarogowego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej przyprawa gyros sól, pieprz 80 g sera żółtego Sposób wykonania: 1. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, wsypać suchą kaszę i chwilę uprażyć. Następnie wlać gorącą wodę(...)niewielkiej ilości oleju. 3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na patelni. 4. Cukinię umyć, pokroić w kostkę wraz ze skórką i poddusić na patelni, tak aby trochę zmiękła, ale nadal była jędrna. 5. Do ugotowanej kaszy dodać mięso, cebulę, cukinię i wkruszyć ser biały. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem
Kuchnia domowa Anibabci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce. Mamy ich więc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą(...)czasu do czasu. Gorący ketchup przelewamy do słoików, dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Świetny naturalny dodatek do pizzy, zapiekanek, czy baza do sosu pomidorowego. The post Pikantny ketchup z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży obiad rodzinny lub dwa dni. Odgrzewana w piekarniku też świetnie smakuje na drugi dzień. Można spakować na lunch-box. Dodatkiem jest sałata z cukinią, pomidorkami i oliwkami z domowym winegretem. Pycha mówię Wam! Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu typu świderki, mogą być z mąki ryżowej
Zasmakuj Kuchnidzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory - podczas gdy zazwyczaj do mięsa dodaje się tylko czosnek i pomidory. A szkoda, bo warto podkreślić smak zapiekanki zwłaszcza młodziutkimi i aromatycznymi warzywami. Polecam! :-) Składniki (na formę blaszkę 35x25): makaron penne Lubella - 400 g żółty(...)małej mocy panika i co chwilę mieszając doprowadzić do zagotowania. Sos połączyć z makaronem i włożyć na dno formy. Marchew, cukinie, cebulę i paprykę umyć. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach natomiast cebulę, natkę pietruszki i paprykę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć na niego warzywa, liść laurowy, posolić i podsmażać
Poezja Smaków - blog kulinarnyDżem z cukinii i jabłek. Cukinia to urocze, letnie warzywo , które ma wiele zastosowań. Możemy z niej wykonać: ciasteczka , zapiekankę , roladki , chlebek, omlet , placuszk i i tak dalej. Więc jeśli nie chcemy zmuszać naszych bliskich do jedzenia cukinii w okresie letnim to wykonajmy ten pyszny dżem z cukinii i jabłek . Dżem nie jest zbyt słodki, a jaki smaczny. Jeśli
Zdrowy Styl JoannyOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu.Składniki:1 większa cukinia2 figi120 g koziego sera100 g śmietanki
Oryginalny smakzapiekanki wykorzystałam wcześniej upieczoną kaczkę, ale również możecie zrobić z pieczonym kurczakiem. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj . Uzbierało się ich trochę i jest w czym wybierać. Może skusicie się na takie szybkie danie? Składniki 300 g ugotowanego makaronu pieczona kaczka (dwa udka) 1 cukinia 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki Sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 150 g startego(...)śmietanę z jajkiem, startym żółtym serem. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a na nim startą cukinię. Pomidory i paprykę pokroić w mniejsze kawałki i powkładać w zapiekankę. Upieczoną kaczkę podrobić na mniejsze cząstki i dodać do zapiekanki. Całość polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na działce pojawiła się ku mojej uciesze cukinia. Na ile różnych potraw można ją zastosować pomyślałam. Na pierwszy ogień poszła przesmaczna zapiekanka grecka. Kiedyś przepis znalazłam w internecie i tak ją już robię od dwóch lat. Smak ze względu na użycie ziół jest wyborny, pomieszanie(...)warzyw daje lekkie danie, które chętnie łączę z mięsem. Zapiekanka na każdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag
Kubki smaku