zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:58/165)

Schab po góralsku 351

Schab po góralsku to mięso zapiekane z kapustą kiszoną, a wszystko pod pierzynką ze śmietany. Rewelacyjne w smaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami. Jest to pomysł na szybki obiad i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Nie, nie :) Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go. Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem  . Składniki 1 kg kapusty kiszonej

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z surowych ziemniaków z boczkiem 108

drobno pokroić, natomiast boczek w grubą kostkę. Wszystko razem wymieszać z przyprawami. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ziemniaczaną mieszankę i zapiekać pół godziny w 180 o C pod przykryciem a potem zdjąć pokrywę i przyrumienić aż ziemniaki w środku będą zupełnie miękkie. Podawać z surówką z kiszonej kapusty lub dowolnym sosem

Czerwień i błękit
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami 329

oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut. Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem. Ziemniaki można rozłożyć podwójną warstwą – jedne na drugich

Smaki Na Talerzu
Zapiekany makaron w sosie serowym 179

pozostawiony, startym serem. Makaron wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 - 25 minut, aż ser na wierzch stanie się złocisty i delikatnie chrupiący. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek (zamiast ziemniaków) do drugiego dania lub jako samodzielny posiłek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja(...)pojemności 2 l lub o wymiarach 22 x 33 cm. Nie ma konieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem.  Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek. Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść, ale może być zapychający i w takim przypadku

Gospodyni Miejska
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 438

przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone papryki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zapiekać przez około 40 min. Jeżeli warzywa będą się za bardzo przypiekały, można wierzch przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się w formie od #myAmbition Taką formę, jak i wiele innych produktów Ambition można zakupić ze zniżką 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe

https:KKuchniaMniam
Frytki pieczone w piekarniku 88

upiec frytki Pieczenie frytek to przy tym czysta przyjemność. Wszytko robi się szybko i sprawnie. Ziemniaków nie trzeba obierać – w skórce są smaczniejsze, nie trzeba osuszać – naprawdę się obejdzie. Wszystko co trzeba to pokroić, przyprawić, wstawić do pieca i gotowe. Zapiekane w wysokiej temperaturze frytki z zewnątrz są chrupiące i przypieczone, w środku mięciutkie. Gorąco polecamy(...)piekarnik do 220 stopni. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, dokładnie umyj ziemniaki, następnie pokrój na plastry a potem na frytki – wielkość standardowa, a więc raczej drobne. Krok 2 Wyłóż tackę do pieczenia papierem do pieczenia (jeśli wykładasz frytki bezpośrednio na tackę lub naczynie do zapiekania bez teflonu, posmaruj dobrze dno olejem, bo w przeciwnym wypadku frytki przykleją się

Niedzielny kucharz
Pieczone frytki w piekarniku 227

zrobić? Robienie pieczonych frytek to przy tym czysta przyjemność. Wszytko robi się szybko i sprawnie. Ziemniaków nie trzeba obierać – w skórce są smaczniejsze, nie trzeba osuszać – naprawdę się obejdzie. Wszystko co trzeba to pokroić, przyprawić, wstawić do pieca i gotowe. Zapiekane w wysokiej temperaturze frytki z zewnątrz są chrupiące i przypieczone, w środku mięciutkie. Gorąco polecamy(...)piekarnik do 220 stopni. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, dokładnie umyj ziemniaki, następnie pokrój na plastry a potem na frytki – wielkość standardowa, a więc raczej drobne. Krok 2 Wyłóż tackę do pieczenia papierem do pieczenia (jeśli wykładasz frytki bezpośrednio na tackę lub naczynie do zapiekania bez teflonu, posmaruj dobrze dno olejem, bo w przeciwnym wypadku frytki przykleją się

Niedzielny kucharz
Bataty faszerowane serem i pieczarkami 129

Bataty zapiekane z serami (mozzarellą i rougette) oraz pieczarkami. Polecam podawać z ulubionym sosem czosnkowym, przygotowanym na bazie jogurtu lub śmietany. Bataty przekroić wzdłuż na

Bullio
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 142

olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować  około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć(...)położyć podsmażone pieczarki. Liście zwinąć. Śmietanę, wymieszać z żółtkiem, dodać ser i wszystko wymieszać . Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone ziemniaki. Wstawić  do piekarnika na  15 minut temp. 190 o C. Po wyjęciu i rozłożeniu na talerze, ziemniaki posypać  szczypiorkiem

Kulinarny karnet Christophera
Indycze pałki z ziemniaczkami 123

naczynia żaroodpornego wraz z powstałym w rękawie sosem, stawiamy z powrotem na blaszkę. Resztę blachy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ziemniaczki. Zapiekamy całość około 40 minut. Na 10 minut przed końcem możemy załączyć termoobieg, aby ziemniaki się nieco zrumieniły i były chrupiące

Gotowanie moimi oczami
Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną 279

osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty, a nawet można powiedzieć że banalny. Ten prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną jest też w zasadzie niedrogi, smaczny i sycący, a także będzie doskonały na drugi dzień po odgrzaniu – czy to na patelni czy w piekarniku. Co ciekawe, danie zrobiłam zupełnie przypadkiem(...)przepis – jestem bardzo ciekawa opinii. Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Gulasz z indyka z marchewką i cukinią Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Przepis na prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 600 g szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku łyżeczka rozmarynu łyżeczka tymianku

Kuchnia Bazylii
Pierogi ruskie 83

obiad wcześniej, wtedy polecam obgotować pierogi w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia do zapiekania , dodać cebulkę i akurat chwilę przed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół. Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * pół kilograma ugotowanych ziemniaków * kostka półtłustego twarogu  * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz  Przygotowanie : Przesiać(...)Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.  Ugotowane pierogi przełożyć do naczynia do zapiekania . Polać olejem z cebulką i przykryć folią aluminiową. Na 15 minut przed podaniem ściągnąć folię

Magiczne Życie Marty
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 167

wzdłuż na pół. Wrzucamy ziemniaki na gorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia, około 12-15 minut. Powinny całkowicie się zeszklić, przyrumienić, nie może być na nich widać śladu surowizny. Ziemniaki odcedzamy z tłuszczu, wykładamy na papierowy ręcznik, solimy, pieprzymy. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Zlewamy tłuszcz z patelni, czyścimy ją papierowym ręcznikiem. Na patelni na małym ogniu ląduje łyżka smalcu(...)Mieszamy dokładnie wszystko razem i gotujemy na małym ogniu 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki i kurczaka. Całość dość szczelnie zamykamy folią aluminiową i wstawiamy na środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut

Karo in the Kitchen
Zupa cebulowa 117

Nasza wersja zupy cebulowej - zupa krem z ziemniakami gotowana na wywarze z wędzonego żeberka. Nieco inna niż popularna zupa cebulowa zapiekana z żółtym serem i grzanką na wierzchu. Wilczkowa rodzinka nie przepada za jedzeniem cebuli w piórkach stąd miksowanie było konieczne :) Rozgrzewająca, o bardzo fajnym smaku karmelizowanej cebuli. Zapraszam! 1 kg cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)margaryna bezmleczna) 1,5 litra bulionu (u nas wywar z wędzonego żeberka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tymianek 3 ziemniaki ser żółty do posypania (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z żeberka, liści laurowych, ziela angielskiego ugotować ok. półtora litra wywaru. Cebulę posiekać w piórka. W dużym i szerokim garnku roztopić 2 łyżki masła. Dodać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kule z puree z ziemniaków 125

liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym

Pieguskowa Kuchnia