tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki
kruche babeczkiPapryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 1 ½ godz. W temp. 190 o C. Podajemy w ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewynich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 o C (środkowa półka). Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką
Czerwień i błękitjajka, kiełbasę i śmietanę na dwie. Układać w formie w kolejności: ziemniaki - jajka - kiełbasa - śmietana. Powtórzyć i na końcu ułożyć trzecią porcję ziemniaków. Całość przykryć warstwą startego sera. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekać 45 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut. Pozwolić zapiekance ostygnąć, a przed podaniem odgrzać
zadanie-gotowaniejest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza 5 średnich ziemniaków 1 czerwona papryka 1 papryka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 puszka pomidorów bez skóry 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku
O kuchni z uczuciemkucharskie. Mam kilka takich, które znalazłam u mojej babci. Parę przepisów z udziałem kalafiora znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym , który jest moim numerem 1. To kwiatowe warzywo podałam z ziemniakami i kotlecikami drobiowymi. Proponuję i Wam tak pyszny obiadek. Składniki 1 dorodny kalafior 3 jajka ugotowane na twardo 2 czubate łyżki masła
O kuchni z uczuciemmiksujemy ze śmietanką, dodajemy połowę startego żółtego sera i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub formie silikonowej układamy plasterki ziemniaków, na wierzch wykładamy smażoną cebulkę. Zalewamy całość masą jajeczną, posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 170st przez około 20-25 minut
Gotowanie moimi oczamiPolecam Wam dzisiaj przepis na pyszną,soczystą i aromatyczną karkówkę zapiekaną z warzywami. Składniki: 80 dag kakrkówki 3-4 marchweki 2 cebule 1/2 kg ziemniaków główka czosnku 2 łyżki musztardy rosyjskiej sól,pieprz przyprawa do karkówki Karkówkę pokroić w grube plastry,przyprawić według uznania i ostawić co najmniej na 2 godziny(u mnie mięso marynowało się całą
Niespełnione zdolności kulinarnektoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda
SzczyptaSmaQodkrojonym wcześniej wieczkiem. Kwiaty cukinii nadziać resztką nadzienia i również ułożyć w brytfance. Całość skropić oliwą i posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiekać w temp 180 st przez ok 30 min. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatwemiedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac nimi zapiekanke
Codzienne Gotowaniepiekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową i posypać serem żółtym. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego
W kuchni u Monikirówno z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby
Kuchnia Prezydentowejoleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinieNa
Bon Appetit MałgorzatyKolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje.składniki:500 g filetu z dorszamajeranek100 g jarmużu1 kulka mozzarellimasło klarowane do smażeniaolejJarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce(...)trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami
Monia miesza i gotuje