pieprz , suszony rozmaryn , kilka łyżek oleju . Ziemniaki obrać i opłukać. Ponacinać je wzdłuż do połowy i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak natłuścić olejem i układać na blasze wyłożonej papierem. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Można zapiekać razem z rybą, gdyż pieką się w tym samym czasie. Lubicie tak przygotowywane ryby
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: (na 2 porcje) 1 cała pierś z kurczaka 500 g ziemniaków 1 mały bakłażan 1 łyżeczka soku z cytryny odrobinka miodu 2 łyżeczki whisky 2
KreatywnePinydodać ząbki czosnku w łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) . Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu ( wymieszać z przyprawionym olej em , opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem ok 10 min, aż się ładnie zarumienią..... Smacznego
Gaździnka warzypatelni. 4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą
Szefowa kuchninastępujące warstwy: Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego brokuła, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, por, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki (nie za gęsto), sos beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano). Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. W moim zestawie przypraw miałam oregano, majeranek i zioła prowansalskie. Na każdą warstwę sypałam ich bardzo
Passions hobbies lifeJako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie się? :)Potrzebujemy:pory (białe ich części, gdyż zielone są łykowate) - ilość wedle uznania ;)3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąkiokoło 1,5 - 2 szklanki mleka,sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej(...)wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem beszamelowym:...i posypujemy utartym żółtym serem. Ważne, żeby to był ser, a nie coś seropodobnego, bo nie zrumieni się, a utworzy mało apetyczną paćkę ;)Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni i zapiekamy, aż ser zrumieni się tak, jak lubimy.Zapieczone pory najbardziej smakują mi z najzwyklejszymi ziemniakami z wody :) Choć
Codzienna kuchnia niecodziennaWyjąć z folii, ponacinać nożem ( zrobić 6 nacięć) i w nacięcia powkładać na przemian boczek wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC. Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże
Kulinarny karnet Christopheraczosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę. źródło,, mięsa Siostry Marii
Apetyczna babeczkaSkładniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka suszonego oregano listki z 1 gałązki rozmarynu posiekanego 1/2 łyżeczki skórki
Blondynka Gotujeostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać. Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna , Mirabelka i Bartoldzik . Składniki : 500g młodych ziemniaków 1 średnia cebula 3-4 jajka koperek 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) sól(...)opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną grzałkę i zapiekać przez chwile, aż białka się zetną, a całość ładnie
Codzienne Gotowaniesolą i tymiankiem. Dokładnie wymieszać, aby wszystko było obtoczone oliwą z przyprawami. Wyłożyć na dno formy do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć formę i ściągnąć folię. Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które
https:KKuchniaMniampapryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany 150 g świeżo startego sera o wyrazistym smaku (z hiszpańskich może być roncal lub machego, dobrze się nada również włoskie pecorino) sól, pieprz oliwa dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej(...)cebulę/dymkę, paprykę oraz czosnek (ok. 8 min, aż nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich przestudzone warzywa, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę natłuść oliwą lub masłem, piekarnik nagrzej
Chilli Czosnek i Oliwawarzywa są równie dobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką
Z butelką mleczka w tledanie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut. Wyjmuję(...)przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut w 180'C. Podaję jako przekąskę. Lub podlewam śmietaną wymieszaną z cynamonem i podaję ziemniakami z wody. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenwersji jest bardzo smaczny i sycący. Do dania zrobiłam prostą surówkę z kapusty, marchewki i rzodkiewki. Można podać takiego kotleta tylko z surówką, albo z surówką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami, jak kto woli. Jaką wersję wybierzecie to już zależy tylko od Was, bo ze wszystkimi będzie smakować pysznie. SCHABOWE PIRAMIDKI Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ(...)kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem, układać w nim upieczone kotlety, obłożyć pieczarkami, papryką i cebulą. Całość posypać tartą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut. Danie podawać z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych