zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:61/165)

Krem z buraczków 91

Krok 1   Buraczki dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w ćwiartki i zawinęłam w folię aluminiową. Zapiekałam je koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Do garnka wlałam wodę około 2.1/2 litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki  oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy

Różowa kuchnia
Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake 109

cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki sosu Worcestershire lub sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 100 g startego sera żółtego ¼ łyżeczki kurkumy 4 ziemniaki, podgotowane w osolonej wodzie przez 10 minut i starte na tarce 1 jajko lekko rozbełtane sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Podgotuj różyczki brokułów(...)zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ser, kurkumę, dopraw solą i mieszaj, aż ser się rozpuści. Wyłóż mięso na dnie średniego naczynia do zapiekania, a na wierzch wyłóż brokuły. Polej całość równomiernie sosem serowym. Wymieszaj starte ziemniaki z jajkiem, dopraw solą i pieprzem i wyłóż na brokuły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Odstaw

karmelowy
Sałatka z młodymi ziemniakami i pieczoną papryką 133

odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę. Ziemniaki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Groszek odsączamy na sitku. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski, dodajemy przyprawy, majonez

e-PrzepisyKulinarne
Grube rurki nadziane masą brokułowo - twarogową z sosem paprykowo- ziemniaczanym 106

Makarony Polskie- duże rurki . Gotuję główki z brokuła przez ok. 10 minut. W drugim garnku gotuję ziemniaki pokrojone w plastry, a w trzecim garnku gotuję makaron ;-) Makaron gotuję krócej, niż zaleca producent, bowiem będzie on jeszcze zapiekany w piekarniku (zalecany czas producenta to 12-14 minut, ja gotuję przez ok. 10 minut). Makaron przelewam zimną wodą. Sos- wykonanie: Pokrojoną(...)cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażam na oleju na niewielkim ogniu. Podsmażam przez ok. 7 minut, po czym przekładam do ziemniaków. Delikatnie blenderuję ze sobą, dodając stopniowo jogurt oraz posypując przyprawami. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Sos gotowy. Nadzienie- wykonanie: Blenderuję ugotowanego brokuła. Wkruszam do niego twaróg i ponownie blenderuję, dodając stopniowo mleko. Dodaję tyle mleka, aby powstała gęsta masa- może

Wielopokoleniowo
Schab w pomidorach z młodymi ziemniaczkami , w ziołach / Mini pizze na cieście francuskim 142

schabie, posól , popieprz, dodaj bazylię i majeranek. Zamknij pokrywę duś na małym ogniu. Jeśli chcesz dosmacz oliwą z oliwek. Po chwili dodaj ziemniaki, wymieszaj delikatnie z pomidorami. Dopraw jak lubisz. Nie zapomnij o parmezanie. Zamknij pokrywę i zapiekaj na patelni. Przed podaniem gęsto posyp serem i świeżymi ziołami, koperkiem i bazylią.  Wspaniały smak i aromat świeżych ziół nie tylko

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 283

samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards(...)mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty gałki muszkatałówej

Niedzielny kucharz
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 328

samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards(...)mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty gałki muszkatałówej

Niedzielny kucharz
FRITTATA 187

Frittata czyli jajeczna masa zapiekana z warzywami, serem, szynką lub z czymkolwiek zapragniesz. Popularne danie serwowane we Włoszech i Hiszpani. Sycące, a zarazem lekkie i delikatne. W sam raz na śniadanie jako niezły zastrzyk energii! SKŁADNIKI : jajka – 4 sztuki ziemniak – 1 duża sztuka pieczarki – 2 sztuki kukurydza – 2 łyżki szpinak – garść czarne oliwki – 4 sztuki ser – 2 plasterki szynka

kuchniabellissima.wordpress.com
Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku 72

potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie 2. zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym 3. sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka 4. ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi 5. zapiekane klopsiki ze szpinakiem 6. drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 7. owsiane batony z malinami i masłem orzechowym 8. gulasz z indyka z morelami

Cooking for Emily
Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku 134

Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – mówię Wam! Niebo w gębie! :) Wypróbujcie na najbliższy obiad :) Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem

Kulinarne Przeboje
Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą 125

weekendzie :-) U nas biało, super w końcu, bałwan ulepiony :-) Oby został ten śnieg jeszcze chwilę :-) Jeśli chodzi o jedzonko, to mam dziś ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą. W taki sposób można zrobić ziemniaki, których ugotowaliśmy za dużo lub po prostu podgotować i podsmażyć z dodatkami :-) Takie danie możemy zjeść na lekki obiad z dodatkiem sosu

kruche babeczki
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem 1109

żółtym, surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaczane miseczki, które układamy na blaszce do pieczenia. Zapiekamy je ok. 20 minut w 200 stopniach. [caption id="attachment_7095" align="aligncenter" width="1024"] Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem[/caption] Artykuł Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka ziemniaczana z bobem 156

stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy dalej około 25 minut. Pod koniec pieczenia (najlepiej sprawdzić widelcem czy ziemniaki na wierzchu są już miękkie) zapiekankę posypujemy cienką warstwą parmezanu i zapiekamy do rozpuszczenia sera.    #sprytnieizdrowo #krakus

Bon appetit mon amie
Golonka po bawarsku. 141

pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach