zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:52/165)

Kotlety schabowe po hawajsku 202

Smaczne i aromatyczne kotlety zapiekane z ananasem ,serem żółtym, podane z konfiturą żurawinową.Ja do tych kotletów bardzo lubię surówkę z dodatkiem żurawiny i obowiązkowo opiekane ziemniaki. Składniki: 4 plastry schabu 4 plastry ananasa 4 plasterki sera żółtego Sól, pieprz 1 jajko  Bułka tarta Olej do smażenia Konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Każdy kawałek schabu rozbijamy, oprószamy solą(...)stron. Usmażone kotlety układamy na blasze,na każdy kotlet nakładamy po plasterku ananasa i sera żółtego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. W zagłębienie każdego kotleta nakładamy konfiturę żurawinową, podajemy z opiekanymi ziemniakami i surówką

Bajeczna Kuchnia
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 256

złoto przez ok. 5 minut. Serek jest naprawdę wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania.  Czas przygotowania: 60 minutPorcje: 9    Składniki: 9 ziemniaków,9 plastrów prosciutto,2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,1 płat wędzonego pstrąga,3 łyżki gęstego jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki

SzczyptaSmaQ
Warzywna zapiekanka z beszamelem 180

Lubię takie zapiekane warzywa, jest to fajny dodatek do obiadu.  Również może być oddzielnym posiłkiem :) Ja serwuję z mięsem, naprawdę pychota :) Składniki: 60 dag cukinii 50 dag bakłażana 60 dag ugotowanych ziemniaków 2 pomidory bazylia zioła prowansalskie sól, pieprz, bazylia oliwę Beszamel: 1 łyżka mąki pszennej (z górką) 1 łyżka masła 1 szklanka mąki szczypta gałki muszkatołowej sól(...)plastry, solimy. Odstawiamy na 10 mniut. Pomidora również kroimy w plastry. Następnie cukinie, bakłażna przyprawiamy ziołami i pieprzem, następnie grilujemy z odrobiną oliwy. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Teraz warzywa układamy warstwowo. Całość polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30- 40 minut

Delicious Titbits
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 187

dodać do ziemniaków, razem z masłem, energicznie miksować na wysokich obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować, aby jajko się nie ścięło. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano

Kuchnia Danusi
Sznycle z indyka zapiekane ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mozzarellą 140

ziemniaków i solą, na wierzchu rozkładamy nadziane mięso.  Naczynie przykrywamy folią lub pokrywą wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy około 50 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby mięso i ziemniaki lekko się zrumieniły. Podajemy z dowolną surówką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Udka z kurczaka zapiekane z ziemniakami 204

stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zaopiekać bez przykrycia przez 45 - 65 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na termoobieg i zapiekać bez przykrycia przez kolejne 15 minut, aż udka się zarumienią, a ziemniaki będą złociste i miękkie. Łączny czas pieczenia wynosi od 1 godziny do max. 1 godziny 20 minut. Podawać gorące, z ulubioną surówką. U mnie

Gospodyni Miejska
Wytrawna tarta z porem, jabłkiem i ziemniaczkiem 84

pieprz świeżo zmielony- kolorowy olej rzepakowy Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przesmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony

Wielki apetyt
ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI 82

cynamon- szczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie: Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kawałki ziemniaków, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw ok 20 minut, po tym czasie dodajemy upieczoną marchew. Wszystko razem blenderujemy, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 111

garścią szpinaku umieść w ganku. Odcedź ziemniaki wprost do naczynia z brokułami i szpinakiem, tak żeby wrzątek zmiękczył warzywa. Blanszuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty, potem odcedź. Ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Krok 2 Pokrój w kostkę boczek. Rozgrzej patelnię i wysyp na nią boczek. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupki. Zdejm boczek z patelni. Krok(...)Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli. Smaż jeszcze 2 minuty. Zestaw z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z wątróbką, ziemniakami i groszkiem (385 kcal) 128

duże porcje, a ponieważ są smaczne, to je całe zjadam, a kilogramów przybywa :p Dzisiaj proponuję wątróbkę – prawie tradycyjną – z jabłkiem w wersji zapiekanej. Składniki (3 porcje) : 300 g wątróbki drobiowej 5 średnich ziemniaków jabłko puszka groszku duża cebula 200 ml jogurtu naturalnego tymianek, sól morska, pieprz świeżo zmielony olej Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i podsmażamy z cebulką

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka ziemniaczana 160

pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać  z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki  ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją

w mojej kuchni
Rondel burgundzki 127

cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia  wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Dorsz pieczony 103

oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek

KUCHNIA POLSKA
Ziemniaki a la frytki 183

kombinować ...od razu prawdę mówiąc zrobiłam zapiekanki z bułeczek...i było ok..no, ale to tylko zapiekanki...a kombiwar jest urządzeniem nie tylko do zapiekania..Na początek w sumie to też zrobiłam tylko pieczone ziemniaki , coś jak frytki..prosto, w miarę szybko i smacznie..nawet mimo, tego, że troszkę za mocno się  miejscami przypiekły. ziemniaki sól przyprawa do ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Roladki wieprzowe 63

trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos. 6. Roladki podaję z ziemniakami z wody polane sosem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci