Ciepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)przykro… Cieszy mnie każdy etap przygotowywania pieczywa, a najbardziej oczywiście efekt końcowy w postaci chrupiącego, pachnącego pieczywa Jak można tego nie kochać ;)? Dzisiaj polecam rewelacyjne bułeczki śniadaniowe na zakwasie – idealne na śniadanie jak sama nazwa wskazuje! Przepis na te bułeczki – mimo, że wygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Jest kilka etapów, ale każdy z nich
UgotujmyTo.plmaka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 25 g drożdży Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży. Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać resztę składników i stopniowo(...)wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym garnku rzymskim , można posypać otrębami pszennymi. Po godzinnym wyrastaniu chleb wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temp 250 st i od momentu pełnego nagrzania piec 15 min, potem temperaturę zmniejszyć do 210 st i piec kolejne 15 min. Następnie odkryć
Gotowanie jest łatwemotywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody. duży bochen ok 1300g / forma(...)ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody . Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać
Moje domowe kucharzenieświeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta(...)wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKKoniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam.SKŁADNIKI1 szklanka mąki graham orkisz2 szklanki mąki pełnoziarnistej2 szklanki mąki żytniej razowej1 łyżeczka cukru
W kuchennym oknie Ewyzatykać siebie i swojej rodziny od lat sama wypiekam zdrowe i smaczne pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie, innego dzieci moje nie tkną. Ostatnimi czasy zajadam się własnym pieczywem bezglutenowym, wprowadziłam go do swojego jadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego daje mi mnóstwo frajdy, eksperymentuję z różnymi mąkami, które sama przygotowuję ze zdrowych ziaren, mieląc
Naturalna Kuchnianagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic chleb na kamien.Naciac ostrym nozem.Zaparowac piekarnik.Temperatura pieczenia obnizyc po 15 minutach do 210°C.Studzic na kratce. ZYCZE SMACZNEGO !Uwagi:lavain-to nic innego jak zakwas,tylko z maki pszennej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przeanalizowałem je, przemyślałem, przetrawiłem po trosze i zmiksowane w jedną całość publikuję. Zakwas na żur Do wysokiego naczynia wsypać 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, wlać litr cieplej wody, wrzucić 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Całość zamieszać, dodać dwie kromki chleba razowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum(...)łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki suszonego majeranku, gotujemy na wolnym ogniu dopóty, dopóki zioło odda swój smak do zupy i porządnie rozmięknie. Wyłączamy źródło ciepła, doprawiamy solą, świeżym pieprzem
Right Behind The Kitchengłównym składnikiem pieczywa był zakwas na żurek co dziwne w ogóle nie wyczuwalny w smaku. Przyznam, że chlebek długo gościł u mnie w domu (miałam niezłą faze na jego pieczenie- to czas przeszły, bo obecnie mam inna fazę ale o tym później;)) Zapraszam... Skala smaku 10/10 chlebek jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Chleb na żurku
Kubki smakuformie i zauważyłam, że wyszłam z wprawy. Chyba zbyt krótko pozwoliłam chlebom rosnąć w foremkach. Dlatego też trochę popękały. Na szczęście co do smaku nie mam żadnych zastrzeżeń. W marcowym pieczeniu brali udział: Składniki: 285 mąki żytniej typ 2000 83 g żytniego zakwasu 960 g mąki pszennej typ 650 900 g wody 2 1/4 łyżeczki soli(...)Wieczorem: Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki wymieszać i zostawić przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i uprażyć, cały czas mieszając. Mąka
Sto kolorów kuchniorkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.Zapraszam do przepisu. Składniki na 1 dużą keksówkę: 220 g zakwasu 3-stopniowego 100 g mąki żytniej jasnej(...)łyżeczka drożdży instant-opcjonalnie 400 ml wody dodatkowo: 2 łyżki sezamu do posypania 2 łyżki otrąb do wysypania foremki 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Wykonanie: do zakwasu przesiać mąki,dodać sól,i wodę.Wymieszać mieszadłem do ciasta drożdżowego na 2-3 prędkości około 7 minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego popękanej skórki, choć przyznać trzeba, że popękał bardzo fantazyjnie i co ważniejsze, pęknięcia nie przeszkadzają w krojeniu, co czasem się zdarza... A smak? Doskonały, delikatny, kwaskowy... Piekłam chleb trzy dni temu i nadal jest świeżutki, a nawet z każdym dniem lepszy. Polecam wszystkim piekarzom amatorom! Zaczyn (zrobiony wieczorem i pozostawiony w ciepłym miejscu na noc): ok. 1/2 szklanki aktywnego(...)łyżki oleju słonecznikowego 1/2 białka jaja odrobina zimnej, przegotowanej wody 1. Do zakwasu delikatnie przesiewamy całą mąkę żytnią i 450 g mąki pszennej, delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając żurek. Wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką w misce, następnie wysypujemy stolnicę lub blat pozostałą mąką pszenną i wyrabiamy chleb rękami, posypując mąką, gdyby się kleił. Wyrabiamy 5-7 minut. 2. Wysypujemy mąką
Kuchnia PrezydentowejOdpowiedziałam na marcowe zaproszenie Amber. Tym razem chleb, którego wypiek w czasie był trochę długi okazał się smaczny, a przepis nie taki skomplikowany :) przepis podaję za Leśnym Zakątkiem . Wyboru zaś dokonała Jol a Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy(...)odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest
Proste Potrawyzaraz po upieczeniu, dla mnie to jest genialne rozwiązanie, bo chleb można robić dwa razy w tygodniu i to zupełności wystarczy, chociaż jak sięgam pamięcią to moja Babcia robiła to raz w tygodniu...szkoda, że nie spisałam jej przepisów!. Składniki na dwa bochenki: Zaczyn: 15 dag aktywnego zakwasu żytniego 15 dag mąki żytniej, typ 2000 150 ml letniej wody(...)oliwę. Rękami wyrabiamy ciasto, będzie klejące ale dość gęste. Przykrywamy szczenie folią do żywności i odstawiamy na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. 2. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia chleba, wykładamy papierem oraz liśćmi chrzanu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i przekładamy do form chlebowych. Odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 2 godziny aby raz jeszcze chleb wyrósł
Apetyczna babeczka