Przygotowanie własnego zakwasu na żurek, zajmuje 5 minut. Później jest, tylko czekanie i obserwowanie, no i oczywiście satysfakcja po wykonaniu pracy. Składniki 1 szklanki mąki żytniej typ 2000 około 600 ml przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego skórka razowego chleba kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie(...)słoika wsyp mąkę, przekrojony ząbki czosnku i wodę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz skórkę z chleba. Słoik przykryj gazą lub ściereczką bawełnianą i odstaw na kilka dni. Zakwas mieszaj codziennie drewnianą łyżką. Powinien być gotowy do 4 dni. Smacznego
Kukuleczkichoć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.Składniki na 1 bochenek:250 g odświeżonego zakwasu żytniego200 g mąki pszennej 550200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej1,5 łyżeczki soli200 ml wodyWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja przygoda z zakwasem i pieczywem na zakwasie zaczęła się dosyć niedawno, niecały miesiąc temu. Na chwilę obecną mam już za sobą kilka upieczonych chlebów. Jak na razie najbardziej przypadł mi do gustu ten przepis. Jest dość wilgotny, lekko kwaśny i bardzo długo jest miękki i świeży. Przepis znalazłam na stronie Smakowity Chleb , jednak sposób przygotowania zmodyfikowałam pod siebie. Nastawiam(...)chleb na noc, a piekę rano po przebudzeniu. Taka forma jest najwygodniejsza zarówno do mojego charakteru jak i stylu życia. Śpiąc nie odczuwam tego czasu czekania na wyrośnięcie. Składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki żytniej jasnej typ 720 450 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiałam, wsypałam sól i wymieszałam wszystko. Następnie dodałam
Blondynka GotujeDziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin . Składniki: szklanka zakwasu żytniego 2/3 szklanki mleka ciepłego 1/4 szklanki wody niegazowanej 1 łyżka cukru 2 łyżki roztopionego masła 0,5 łyżki soli(...)solą, drożdżami i przygotowanym wcześniej zakwasem. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło. Gotowe ciasto pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie go przerabiamy rękoma i wkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł i pozostawiamy
Krakowskie smaki Aniżytni. Postanowiłam nastawić nowy choć mam już pszenny. Ale co tam, niech będą dwa. O tym jak zrobić zakwas możecie poczytać w postach na zakwas żytni i pszenny. A tymczasem zapraszam po przepis na chleb z czarnuszką. Jeżeli nie lubicie czarnuszki możecie dać sezam lub siemię lniane. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPiekę chleby kilka razy w tygodniu. Czasem na drożdżach, czasem na zakwasie, zdarza się również, że na słodko ( Banana Bread ), ale i też wymyślnie ( Fougasses ). Właśnie dlatego na blogu pojawia się coraz więcej pieczywa. Mam nadzieję, że nie macie m za złe ;) Dzisiaj chlebek z rodzaju tych o zwartym i ciężkim miąższu- chlebek z dodatkiem masła orzechowego
Nastoletnie WypiekanieKolejny miesiąc minął, kolejne zaproszenie do grudniowej Piekarni u Amber i kolejny fajny chlebek do wypiekania. Chleb dla nas tym razem wybrała Agnieszka z bloga Bochen
Moje Małe CzarowanieBułeczki na jeden gryz, no może na dwa. Robi się je bardzo prosto, są smakowite i na śniadanie wyśmienite. Takie małe bułeczki do szkoły na drugie
Moje Małe CzarowanieChleb, chlebuś jak by go nie nazwać jest to podstawowe pożywienie większości z nas. Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w
Moje Małe CzarowaniePiekłam już chleb ze skwarkami i smalcem [ klik ] a dziś przedstawiam cudny bochen do którego dodałam pastę z rukoli. Dzięki niej chleb ma lekko zielonkawy kolor
Moje Małe Czarowaniekucharzenie, bo znów przeprowadzka. Graty kuchenne rozpakowane. Póki co piekarnik elektryczny, ale jeszcze nie miałam okazji go wypróbować. Trochę jestem podłamana, bo mój zakwas nie chce rosnąć, więc ten wpis nie będzie o chlebie. Nie mam też zbyt wiele czasu, aby coś upiec, więc tym razem coś czego na tym blogu bym się nie spodziewała. Przeglądałam przepisy na mleka roślinne
apetytnapieczenieMieszanina mąk razowych sprawia że chleb jest w 100 % zdrowy, pyszny i godny polecenia. Czeka się na niego dość długo ale jest tego wart, polecam wszystkim
Moje Małe CzarowanieFajne doświadczenie przy pieczeniu tego chleba bo nie dość że używamy tutaj piwa to jeszcze po wyrobieniu nic więcej nie trzeba robić tylko do lodówki i
Moje Małe CzarowanieW majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję
Polska Zupa