wątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam
Weekendy w domu i ogrodzieskórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić
Delicious Titbitschlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna 170 gram -drożdże świeże 50 gram
BaRepastakie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody. Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka
kolorowotorcikowoSkładniki na keksówkę: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 200 ml wody
w mojej kuchniprzyznam, że niekiedy mam lenia i skusze się na kromkę kupnego chleba ale wtedy staram się wybierać ten najmniej z "Ezowany") . Wypieki swojego chleba są naprawdę szybkie i łatwe fakt, że jeszcze nie robiłam z zakwasu ale wszystko przede mną. Na początek prezentuje chlebek poniżej można zrobić z połowy porcji wtedy w keksówce najlepiej . Stopień trudności- prosty Skala smaku - 10/10(...)posypać siemieniem lnianym, słonecznikiem i mąką, a następnie naciąć w dwóch miejscach wzdłuż bochenków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 min. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy należy postukać w spód bochenka. Kiedy wydany dźwięk będzie głuchy, chleb jest już gotowy. Ja natomiast nigdy tego nie robię, wystarczy popatrzeć na skórkę chleba gdy jest ładnie
Kubki smakuWpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".Składniki: zaczyn:1,5 łyżki zakwasu żytniego,0,5 l letniej wody,1,5 szklanki mąki żytniej,pozostałe składniki:1 szklanka słonecznika+ do posypania,1/2 szklanki zarodków pszennych, 2 szklanki mąki razowej,1 szklanka mąki pszennej,3 łyżki margaryny Smakowitej, 1 szklanka(...)łyżki takiego zakwasu odkładamy do słoiczka na następne pieczenia chlebka :) A na pozostały zaczyn w słoiku, nakładamy gazę i trzymamy go przez dobę w temp. pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia
Aga w kuchnigram wody letniej przegotowanej 50 gram zakwasu żytniego Wykonanie: Wymieszać dokładnie i przykryć ściereczką. Zaczyn drożdżowy: 400 gram mąki pszennej typ 650 350 gram wody letniej przegotowanej 6 gram świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką. Zaczyn zakwasowy i drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba. Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały
Krakowskie smaki AniChleb absolutnie mi się nie udał, nie wyrósł :(Myślę, że powodem był mało aktywny zakwas...Chciałam jednak odpowiedzieć na zaproszenie Amber do Listopadowej Piekarni i przystąpiłam z innymi blogerkami do pieczenia.Pomimo, że wypiek niezbyt udany, to sesja była :)Jest dowód, że zapał był, ale wykonanie nie najlepszej jakości.Składniki na zaczyn :50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wodyTo mieszamy(...)lekko wklęsła. ( Już w tym momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :(100 g otrąb2 łyżki kminku200 g wodyWieczorem dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam )cały zaczynzaparzone wcześniej otręby350 g mąki żytniej razowej150 g mąki żytniej300 g wody2 łyżki melasy - dałam miód1 łyżka soli.Przygotowanie
Proste PotrawyTen chlebek piekłam już kilka razy i jest znakomity. Znalazłam go u Tatter ale ostatnio jest odmowa dostępu do jej bloga więc jeśli Wam się uda
Moje Małe CzarowanieZapraszam serdecznie na pyszny i aromatyczny bochen chleba. Chleb jest szybki w wykonaniu i bardzo łatwy do zrobienia. Ja dodałam tutaj czipsy pomidorowe ale równie dobrze
Moje Małe CzarowaniePrzepis Zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g zakwas żytni 100 g wody Składniki na ciasto właściwe 350 g mąki żytniej typ 720 50
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Moja kombinacja mąki a rezultat : wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. Zakupcie mąkę z ciecierzycy i dodawajcie ją do potraw bo jest zdrowa i bezpieczna nawet
Moje Małe CzarowaniePierwsze w Nowym Roku Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i nasz pierwszy wypiek. Tym razem Gocha wybrała chleb bezglutenowy [ klik ] choć można też zamienić było mieszanki bezglutenowe
Moje Małe CzarowaniePachnące paluchy na śniadanie? to jest to. Przy produkcji tych paluchów pachnie w całym domu i już by się chciało aby były, już chcę je zjeść
Moje Małe Czarowanie