szukam przepisu na chleb pszenny, który będzie mógł pełnić rolę codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki mogą pokusić się o testy w tygodniu. Warto.Składniki:zaczyn250ml piwa2 łyżki zakwasu żytniego50g mąki pszennej chlebowejciasto(...)będzie odpoczywał 20 godzin.Podgrzewamy piwo do temperatury 70 stopni i zdejmujemy z ognia. Powoli mieszając wszystko trzepaczką dodajemy mąkę. Powstanie błyszcząca gęsta masa. Studzimy mieszaninę i dodajemy 2 łyżki zakwasu. Zostawiamy przykryty ściereczką na 20 godzin.Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, zaczynem i wodą i zostawiamy na 2,5 godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy
W kuchni wieczoremekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy
Kulinarne PrzebojePomysł na ten chleb powstał trochę przymusowo, bo kończył mi się termin przydatności kefiru i nie wiedziałam do czego go zużyć. Ponieważ miałam już wyjęty zakwas razowy pomyślałam o razowym chlebie z dodatkiem kefiru. Obawiałam się tylko, że wyjdzie za kwaśny w smaku, ale tak się nie stało. Jak dla mnie jednak mógłby być bardziej słony, ale to już kwestia(...)póki co trzeba korzystać. Jak zrobić ten chleb ? Ja zaczęłam wieczorem około godziny 22-giej. Do dużej miski przesiałam 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850, dolałam 3/4 szklanki kefiru i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i szklankę zakwasu razowego żytniego ( konsystencji jogurtu greckiego - czyli
apetytnapieczeniemiały masę 550 g łyżeczka soli pół łyżeczki cukru garść ciasta chlebowego z poprzedniego razu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas) garść suszonej żurawiny przefiltrowana woda W sobotę wieczorem łączę drewnianą łyżką mąki, sól, cukier, ciasto z chleba sprzed tygodnia. Dolewam tyle wody, by ciasto miało taką konsystencję(...)którą mogę wyrabiać z niewielkim wysiłkiem łyżką. Gdy pojawią się pęcherze powietrza w masie, dodaję żurawinę. Całość mieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam
Weekendy w domu i ogrodziepamiętam stary dom gdzie się wychowałam i moją Babcie, która na zapiecku miała zakwas, który sumiennie dokarmiała, a potem formowanie bochenków, palenie w chlebnym piecu i zapach chleba...piękne wspomnienia. Z zakwasem nie zawsze mi było po drodze, mimo usilnych starań nie chciał ze mną współpracować, ile zrobiłam zakalców na zakwasie wiem tylko ja :). Ewa, która jest bardziej doświadczona(...)wysmarowania foremki + ziarna słonecznika do posypania boków formy Bezcenny zapach dzieciństwa.... Wykonanie: 1. W trzech osobnych miskach przygotowujemy trzy namaczanki na 16 godzin przed pieczeniem chleba. W pierwszej misce łączymy: zakwas żytni, mąkę oraz wodę, szczelnie zamykamy i odkładamy. W drugiej misce: uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, szczelnie zamykamy i odstawiamy
Apetyczna babeczka14x7x3 cm, pokryte powłoką, dzięki której wypieki nie przywierają. W tak cudnych foremeczkach od razu trzeba było coś upiec.Tym razem nie ja wybierałem, co upiekę. Wybrano za mnie chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży(...)ciepłej wody210 g mąki żytniej chlebowejNa 12 godzin przed rozpoczęciem pracy dokarm zakwas i odstaw w ciepłe miejsce. Po tych dwunastu godzinach przygotuj zaczyn dodając do zakwasu wodę i mąkę. Zaczyn będzie stosunkowo gęsty, więc zwróc uwagę na to, aby go dobrze wymieszać. Przykryj go, lub włóż do siatki foliowej, i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 godzin
Grahamka, weka i kajzerkachleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice. Dlaczego(...)najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo tak". Może dzięki dodatkowi miodu? Lub pomieszaniu aż trzech rodzai mąk? A może dlatego, że dawno nie piekłam chleba. CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE przepis autorski // ponad 1kg bochenek o dł. 30cm. ~ok. 400g aktywnego zakwasu żytniego ~płaska łyżka soli morskiej ~250-300ml ciepłej wody ~300g mąki pszennej razowej T2000
chili & sugarMajowa Piekarnia u Amber to tym razem piękny chleb z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami. Daleko mi do cudnego wypieku Moniki. Chleb piekłam na kamieniu a nie w garnku. Zrobiłam 2 małe chlebki, a chyba jeden większy byłby lepszy. Nie wypiekły mi się tak ładnie jak oryginalne, ale były dobrze w środku upieczone, a pieczone ziemniaki okazały się dobrym(...)chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.Po upieczeniu chleb dokładnie wystudź.Smacznego!Uwagi:szklanka= 250 ml zrobiłam sobie rozpiskę jak rozłożyć pieczenie. Oto ona:dzień 1popołudniu wyjąć zakwas z lodówki. Wieczorem, ogrzany do temperatury pokojowej , dokarmić i zostawić na noc na ok 12 h.dzie
Stare GaryDlaczego upiekłaś chleb na drożdżach ? To nie jest chleb na drożdżach tylko na zakwasie!" Jest delikatny jak drożdżowy, ma neutralny zapach, utrzymuje świeżość do 3 dni. Kombinowania z nim nie było dużo. Jest prosty w wykonaniu. Oto potrzebne składniki : 450 g przesianej mąki pszennej 250 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego 180 ml. pełnotłustego mleka Całość połączyć i odstawić
apetytnapieczenierobiliśmy na nich różne dodatki do pieczywa, ale powstała też zupa chlebowa, która wyglądem zupełnie nie zachęcała do spróbowania,ale smak...zaskakująco dobry. Zupa zrobiona musi być na chlebie na zakwasie inaczej nie będzie miała tak wyrazistego smaku. Jest bardzo gęsta i sycąca, spokojnie można ją podać zamiast gulaszu. ZUPA CHLEBOWA (gulaszowa) Składniki: 4-5 kromek chleba razowego (może(...)ważne żeby był na zakwasie) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 połówek pomidorów suszonych 4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej) 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i papryka do smaku Przygotowanie: Chleb kroimy w kostkę
Bon appetit mon amieTradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :) Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać(...)przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać
Weekendy w domu i ogrodzieprawda od dłuższego już czasu preferuję chleby na zakwasie (zwłaszcza nasz ulubiony super prosty chleb z ziarnami), ale od … Czytaj dalej
brunetkawkuchniFacebooku o Światowym Dniu Chleba sama nie miałam pojęcia co upiekę. Po raz pierwszy biorę udział w tej akcji - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition . Myślałam o jakimś chlebie na zakwasie, ale z drugiej strony nie każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie
Plate of Joycookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pszenny-chleb-nocny/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('c73ee33d40d150e8fb2124dde3aa2109').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: chleb pszenny na zakwasie żytnim nocny chleb pszenny The post Pszenny chleb nocny appeared first
dom-agi.plogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia
Stare Gary