Przygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki lata ląduje na stole. U mnie wiśnie oczywiście wiśnie muszą być z pestkami, tak się je robiło u mnie w domu, wiśnie drylowało się jedynie do frużeliny lub konfitury. Nie lubię słodkich kompotów, musi(...)być lekko kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu. Ja z tego wiśniowego wyjadałam wiśnie, prosto ze słoika. Przygotowuję go tak samo, jak moja mama, nadal smakuje jak kiedyś! Polecam też Kompot z mirabelek. Kompot z wiśni na zimę: Składniki: 2 kg wiśni cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzekoladowe babeczki z wiśniami Odkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą mi do głowy za każdym razem, kiedy go mijam. Dzisiejsze babeczki, wbrew nazwie, nie są jedynie z wiśniami. Mimo, że wielki napis na skrzynce głosił "wiśnie 6 zł" okazało się, że to czereśnie. Pomimo(...)drobnej pomyłki wyszły świetnie i nikt nie grymasił specjalnie przy jedzeniu :) Składniki na proste babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy + wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracji Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę
CiastkozercyMój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku . Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super! Składniki: 200 g masła 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka(...)oddzielnie żółtka od białek) 200 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni Na polewę: 50 - 100 g czekolady Wykonanie: Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam
Blondynka Gotujemoje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)Składniki:Biszkopt (tortownica 23-26cm)6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao1 łyżka olejuKrem:500 g serka(...)mascarpone250-300 ml śmietanki 30%200-250 g kremu typu nutella1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki)Dodatkowo:syrop z wiśni ze słoikawiśnietarta gorzka czekoladagalaretka z czarnej porzeczki1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec
Kuchnia domowa AniDzisiaj mam dla Was przepis na kokosowego murzynka z wiśniami. To pyszne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych i wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki(...)wiśniamiSkładniki (na blaszkę ok. 23x27cm):200 g masłaszklanka wodypół szklanki cukru2 czubate łyżki kakao200 dag mąki100 g wiórków kokosowychłyżeczka proszku do pieczenia4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)ok. 300g wiśni (u mnie mrożone)1. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie dodać wiórki kokosowe
UgotujmyTo.plLato w pełni, więc pora zabrać się za przetwory ! Nie suszyłam do tej pory nigdy wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite przepis na suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw(...)Proste i pyszne zarazem. Na pewno je wykorzystam do domowej granoli. Na razie zrobiłam na próbę z jednego kilograma wiśni. na fotce to właśnie kilogram ususzonych wisienek :-) Suszone wiśnie Składniki: 1 kg wiśniWykonanie:Wiśnie drylujemy, osuszamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.Układamy na poszczególnych sitkach suszarki, tak aby owoce się nie stykały ze sobą.Ja suszyłam
Kulinarne przygody GatityCiasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo aromatycznym ciastem ucieranym. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że połączenie czekolady i wiśni sprawdza się w wypiekach i deserach. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, a dodatek kwaskowatych wiśni zwiększa jego wilgotność i przełamuje smak czekolady.Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75. Ciasto czekoladowe z wiśniamiSkładniki:75g mąki pszennej + 25g do oprószenia(...)wiśni75g masła50g czekolady mlecznej50g cukru50ml mleka2 pełne łyżki kakao1 jajko1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (6g)1 łyżeczka cukru wanilinowego150g wydrylowanych wiśni Wykonanie:- masło, cukier i mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika- do gorącego płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia- do zimnej mieszanki dodać jajko, cukier
Smakołyki BerenikiNajprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około(...)pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia. Wiśnie prawdopodobnie stanowiły wyselekcjonowane siewki
królestwo garówwidok; wynagrodził mi nawet niemal zmrożony nos. A w domu czekał na nas serniczek. I to jaki... Miałam banany, które domagały się natychmiastowego spożycia. Mam też jeszcze kilka słoiczków wiśni od Mamy. W gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 znalazłam przepis, łączący oba składniki. W dodatku w serniku, nie mogłam się więc oprzeć. Szczególnie, że C. wyraził żywe zainteresowanie bananowym(...)sernikiem. Do masy zamiast nektaru dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz z bananów, sprawia, że całość nie jest mdła. Muszę powiedzieć, że banany i wiśnie to zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie. Bananowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem. Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży(...)mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową galaretkę, a moją ulubioną stała się wersja wiśniowa. Gdy w sklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama - miałam szczęście, że w moim rodzinnym domu na Ursynowie rosło wiśniowe drzewko. Od tej pory co roku przygotowuję kilka słoików tego przysmaku i robię sobie gofry, gdy tylko najdzie
Chilli Czosnek i Oliwaczereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne(...)powodu niektórzy porównują go do flanu i myślę, że coś w tym jest. Do przygotowania clafoutis nie potrzeba robota kuchennego , wystarczy miska i trzepaczka. Jedyna trudność to wydrylowanie wiśni. W klasycznym clafoutis w czereśniach pozostawiano pestki, które w czasie pieczenia wydzielały substancję (amygdalinę) o migdałowym aromacie. Ja jednak wolę wypestkować owoce i dodać do ciasta trochę ekstraktu migdałowego. Dlatego pożyczyłam
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię takie szybkie deserki z owocami. Miałam otwarty słoik z wiśniami, musiałam więc je dobrze spożytkować. Zrobiłam pyszny, nie za słodki deser z wiśniami, serkiem homogenizowanym i chrupiącym musli Fitella, które dostałam do testowania. Użyłam musli z żurawiną, które doskonale komponowało się z wiśniami. Składniki: 250g serka waniliowego homogenizowanego, 300ml wiśni z kompotu, opakowanie musli z żurawiną(...)Fitella, 6 małych bez, 3 kostki gorzkiej czekolady, 6 kandyzowanych wiśni (użyłam Gold Pack), mięta do dekoracji. Przygotowanie Na dno pucharków nałożyć po łyżce serka waniliowego. Nałożyć po czubatej łyżce odsączonych wiśni. Posypać łyżeczką musli. Nałożyć kolejne dwie warstwy serka, odsączonych wiśni i musli. Na koniec do każdego pucharka pokruszyć po dwie bezy, posypać startą czekoladą, udekorować dwiema
Z miłości do słodkościBabeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste, przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur(...)roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około
Ala piecze i gotujeTort robiony na 80-te urodziny babci mojego męża. Wyszedł boski, delikatny i wiśniowy. Dodatek wiśni w czerwonym winie to naprawdę idealny pomysł. Spód tortu jest klasyczny, ale piętro po przekrojeniu już klasyczne nie jest. Czyli tak realnie rzecz ujmując ten tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki. Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki(...)Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 400 g mrożonych wiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina czerwonego 2 łyżeczki żelatyny Nasączenie: ok 700 ml wody cukier
Malinowe PocałunkiChciałam przygotować coś słodkiego, ale nie miałam na to zbyt wiele czasu. Wymyśliłam więc szybkie ciastka francuskie z wiśniami w czekoladzie i śmietankową chmurką. Wyszło szybki, smacznie i słodko:))) Chłopakom tak zasmakowało, że ciastka zniknęły po prostu w zatrważającym tempie! Możecie sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut(...)więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 50g gorzkiej czekolady, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić
Z miłości do słodkościsłodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego banana i dobrej jakości czekolady która chociaż jest gorzka to wprowadza do deseru dużo słodyczy. Do tego rozpływające się w ustach wiśnie zamarynowane wcześniej w miodzie pitnym. Jednym słowem kulinarna rozkosz. Wszystko z wysokiej jakości produktów także tych regionalnych i tradycyjnych. No dobra, banan do tych regionalnych nie należy ale nie mogłam(...)się powstrzymać przed dodaniem go. Po pierwsze uwielbiam połączenie wiśni i bananów. Pewnie dlatego, że właśnie w takim smaku był nasz tort weselny. A po drugie banan jest cudowną alternatywą dla cukru w deserach. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 500 g zmielonego chudego twarożku duży banan łyżka soku z cytryny 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego łyżka
Mienta blog