z winogronami - 1500 przepisów (strona:6/100)

Nalewka / Likier z ciemnych winogron 342

Winogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych ( KLIK ), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron(...)hipermarketów. Składniki: 1 kg dojrzałych ciemnych winogron 700 ml spirytusu 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody 50 dag cukru 6 goździków 1 laska wanilii Sposób wykonania: 1. Owoce płuczemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja. Dodajemy goździki i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na dwie części. 2. Spirytus mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce. Zamykamy szczelnie słój

Kuchnia domowa Ani
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 181

ciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem. Cabernet Franc Traverso . Winogrona z krzewów(...)letnich. Leżakowało 6-8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Winogrona zbierane na początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach. Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami. Schioppettino Traverso . Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów Schioppettino

królestwo garów
Wegańskie muffinki z domową konfiturą 228

kształt :) Wegańskie muffinki z domową konfiturą 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)  1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia  100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu(...)Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia źródło przepisu 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/ 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka

FitKot
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 155

długich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może

Wielopokoleniowo
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 160

długich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może

Wielopokoleniowo
Sok z ciemnych winogron 138

sklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania na parze.  Pyszny, ciemny sok z winogron 1 kg ciemnych winogron 6 łyżek(...)cukru 1 szklanka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Winogrona umyć, ułożyć na durszlaku. Do garnka wlać wodę, na nim postawić durszlak z winogronami i przykryć pokrywką. Postawić na ogniu, gdy woda zagotuje się w garnku zmniejszyć płomień i gotować bardzo wolno przez ok. godzinę. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić go jeszcze przez chwilę, aby sok dokładnie ściekł

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Syrop winogronowy 175

ogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek z piwniczki, dolewamy wody i napój gotowy. Składniki: Dowolna ilość winogron Cukier Wykonanie: Winogrona myjemy, pozostawiamy do obcieknięcia. Warto ubrać rękawiczki bo zawarte w winogronach składniki ( garbniki, kwasy, pektyny )mogą powodować podrażnienia ( szczypanie ). Uzbrojonymi(...)rękawiczki dłońmi zdejmujemy owoce od głównej gałązki. Grona rozgniatamy i całość zasypujemy cukrem. Pozostawiamy to na noc. Następnego dnia zlewamy sok. Na sicie odciskamy łyżką winogrona. Słoiki do syropu wygotowujemy ( łącznie z zakrętkami ). Gotujemy przez chwilę sok. Wlewamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Mufinki z winogronami 199

padł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia...Na początku Joasia nadała mi smaku na mufinki marchewkowe..takich jeszcze nie robiłam..ale sąsiad przyniósł mi trochę winogron [takich z własnego ogrodu..one są inne w smaku niż takie , które można kupić w sklepie, ale też są smaczne] i zrobiłam mufinki z winogronami...pomysł na nie podpatrzyłam(...)brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 i 1/3 szkl.  maślanki lub kefiru 100 g masła sok z połowy cytryny winogrona 2 łyżki cukru waniliowego [ cukru kokosowego] W jednej misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki

Moje domowe kucharzenie
Monte del Fra z Veneto 165

Weronie. Ale wracajmy do teraźniejszości, Monte del Fra produkuje naprawdę dobre, solidne i smaczne wina. Degustację powinniśmy zacząć od Frattino Frizzante ( 33 zł.) wino to postało w 60% z winogron szczepu Garganega i 40% Chardonnay. To słomkowe w kolorze, lekko musujące wino może w styczniu nie uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe(...)Garganega. Wino w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita.  Bardolino

królestwo garów
Z wizytą w Winnicy Płochockich 138

jeszcze lepiej leżeć w hamaku, patrzeć, patrzeć i popijać wino. Sama winnica robi naprawdę wielkie wrażenie. Kilkadziesiąt idealnie prostych rzędów winorośli. Byliśmy w niej na początku września więc większość winogron była już prawie dojrzała. Zbierane będą pod koniec września i w październiku, co oczywiście zależy od pogody.  Oprowadzający nas po niej właściciel Marcin Płochocki opowiadał o każdej odmianie(...)Rothschild – „zrobić wielkie wino? To proste. Najtrudniejsze jest tylko pierwsze 200 lat.”    W winnicy prowadzona jest bardzo restrykcyjna selekcja liści oraz owoców (minimum o połowę). Dzięki temu winogrona, które zostaną będą bardziej skoncentrowane i wino, które z nich powstanie będzie bardziej aromatyczne, intensywne, skoncentrowane i po prostu lepsze. Kolejna selekcja następuje podczas, w 100 % ręcznego zbioru. Wszystkie krzewy

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 172

górze, zasysając nad ląd masy powietrza znad oceanu. Dzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron.   Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych(...)Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii.   W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron. Biorąc to pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90 % amerykańskich win. Najważniejsze regiony winiarskie Kalifornii:   North Coast (53 AVAs) ze strefami: Napa Valley, Sonoma County

królestwo garów
Hairy Lemon 214

mintaja (bądź też dowolnego rodzaju ryby, wedle gustu i smaku), Ryż – 2 lub 3 woreczki 2 cytryny Zielona sałata 2 pomidory 0,5 kg pieczarek Olej z pestek winogron Koperek świeży 1 cebula mała Przyprawa do ryb Mąka 3 jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach(...)ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie

ClauditteMissCooking
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 220

sklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie mniejszą porcję.Pecorino z truflamiPecorino do wyboru do koloru. My do Polski przywieźliśmy kilogram sera semifresco oraz kawałek(...)lody były bardzo dobre, dostępne w przedziwnych smakach, ale czy najlepsze na świecie? Sami oceńcie :) Wino i grappaToskania to oczywiście wspaniałe wina, szczególnie czerwone, wytrawne Chianti Classico, powstające z winogron rosnących na wzgórzach pomiędzy Florencją i Sieną. Jednak zwiedzając miasteczka na południe od Sieny warto spróbować produkowanych tylko tam: Vino Nobile de Montepulciano (szlachetne i dość drogie wino z winogron

Chilli Czosnek i Oliwa
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 258

białym winie, możemy podejrzewać, że zostało ono przedwcześnie napowietrzone i nie powinniśmy go pić. Czerwone wina z wiekiem bledną. Z początku mają głęboki purpurowy kolor, podobny do naturalnego koloru winogron, a później stopniowo stają się rubinowe, mahoniowe i w końcu brązowe. Klarowność: sprawdzamy, czy wino jest klarowne i jasne (takie być powinno), czy ciemne i mętne. Intensywność: oceniamy, czy kolor(...)kartonu. 3. Smak. Smak słony raczej nie występuje w winach, z wyjątkiem sherry typu Manzanilla.Smak gorzki wina zawdzięczają taninom. Taniny to naturalny środek konserwujący zawarty w skórce i szypułkach winogron, który absorbowany jest przez wino w procesie fermentacji. Przy produkcji białych win używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z kurczakiem i winogornem 138

Sałatka z kurczakiem, pomidorkami, słodkim winogronem, lekko pikantnymi kiełkami i świeżą roszponką Składniki: (na dwie porcje): 3 duże garści roszponki, 250 g fileta z kurczaka, 150 g małych pomidorków, 150 g różowego winogrona, mała garść kiełek (np. rzodkiewki), 2 łyżki oliwy, sól, pieprz   Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy i smażymy (bez dodatku tłuszczu - lub na bardzo małej(...)ilości) na patelni kilka chwil aż będzie gotowy. Pomidory i winogrono kroimy na pół (lepiej wybrać te bezpestkowe lub jeśli mają pestki usunąć je). Na talerzu układamy roszponkę, kiełki, dodajemy pomidory, winogrono, kurczaka, Skrapiamy niewielką ilością oliwy

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania