przepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego dnia odwiedziliśmy nowoczesną dzielnicę Lizbony(...)którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się jak soczek, a soczkiem przecież nie jest ;)Zachęcam Was, abyście przygotowali taką sangrię na najbliższą
Chilli Czosnek i Oliwawedług preferencji o czym poniżej) 1 łyżeczka octu (zwykłego, winnego lub ryżowego) lub sok z cytryny lub limonki. 1 szklanka oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek lub z pestek winogron) 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru pudru (lub doskonałym rozwiązaniem jest miód) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajko po sparzeniu należy wbić do wysokiego naczynia. W niektórych(...)majonez będzie gęściejszy. Pierwszy majonez warto zrobić z dobrej jakości oleju rzepakowego. Przy kolejnych próbach można go zastąpić intensywną w smaku oliwą z oliwek lub olejem z pestek z winogron, który nie zmienia smaku dań. Do pozostałych składników, w pierwszej kolejności, należy dodać tylko odrobinę oleju. Wszystkie składniki miksować na wolnych obrotach, aż pozostałe składniki dobrze się połączą. Później stopniowo
ProstePesto.plSkładniki : 1 kg dojrzałych ciemnych winogron ( najlepiej z własnego ogrodu ) 1 l spirytusu 70 % 0,5 kg miodu wielokwiatowego ( płynnego ) 1/2 laski wanilii 5-6 goździków Sposób wykonania : W inogrono umyj, osusz, obierz z szypułek. Wsyp do czystego dużego słoja, dodaj laskę wanilii ( możesz ją pokroić na 3-4 kawałki ), goździki, zalej spirytusem, zamieszaj. Słój zamknij i odstaw(...)tygodni w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć lekko słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego słoja, a winogrono zalej miodem, wymieszaj. Oba słoje zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie, pamiętając, aby co pewien czas wstrząsnąć słojami. Następnie wlej nalew do winogron, zamieszaj i przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, zakorkuj
Przepisy i porady kulinarneinaczej zepsują się; na końcu uważnie i porządnie zakręć ogórki w słoiku; eksperymentuj z dodatkami: dodawaj obrany czosnek, świeży koper, natkę pietruszki, liść chrzanu, porzeczki, dębu czy liść winogron - ja dodaję ostatnio liście winogron, gdyż moi rodzice mają winogrona, a takich liści jest cała masa - akurat idealne, by je wykorzystać do niektórych domowych przetworów. Składniki: - są to składniki(...)słoików 300 ml 1 kg mniejszych ogórków gruntowych korzeń chrzanu 8 małych ząbków czosnku mały pęczek kopru z nasionami kilka liści winogron kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 2 litry gorącej wody 2 łyżki soli kuchennej Jak zrobić? 1. Wyparzone i dobrze osuszone słoiki układam na bawełnianej ściereczce kuchennej obok siebie. 2. Zagotowuję solankę. 3. W słoikach
Zasmakuj KuchniWinogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych ( KLIK ), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron(...)hipermarketów. Składniki: 1 kg dojrzałych ciemnych winogron 700 ml spirytusu 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody 50 dag cukru 6 goździków 1 laska wanilii Sposób wykonania: 1. Owoce płuczemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja. Dodajemy goździki i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na dwie części. 2. Spirytus mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce. Zamykamy szczelnie słój
Kuchnia domowa Aniciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem. Cabernet Franc Traverso . Winogrona z krzewów(...)letnich. Leżakowało 6-8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Winogrona zbierane na początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe, paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych taninach. Drugie danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami. Schioppettino Traverso . Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów Schioppettino
królestwo garówkształt :) Wegańskie muffinki z domową konfiturą 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu(...)Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia źródło przepisu 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/magffinowe-paczki-bez-smazenia-weganskie/ 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka
FitKotdługich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może
Wielopokoleniowodługich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może
Wielopokoleniowosklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania na parze. Pyszny, ciemny sok z winogron 1 kg ciemnych winogron 6 łyżek(...)cukru 1 szklanka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Winogrona umyć, ułożyć na durszlaku. Do garnka wlać wodę, na nim postawić durszlak z winogronami i przykryć pokrywką. Postawić na ogniu, gdy woda zagotuje się w garnku zmniejszyć płomień i gotować bardzo wolno przez ok. godzinę. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić go jeszcze przez chwilę, aby sok dokładnie ściekł
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek z piwniczki, dolewamy wody i napój gotowy. Składniki: Dowolna ilość winogron Cukier Wykonanie: Winogrona myjemy, pozostawiamy do obcieknięcia. Warto ubrać rękawiczki bo zawarte w winogronach składniki ( garbniki, kwasy, pektyny )mogą powodować podrażnienia ( szczypanie ). Uzbrojonymi(...)rękawiczki dłońmi zdejmujemy owoce od głównej gałązki. Grona rozgniatamy i całość zasypujemy cukrem. Pozostawiamy to na noc. Następnego dnia zlewamy sok. Na sicie odciskamy łyżką winogrona. Słoiki do syropu wygotowujemy ( łącznie z zakrętkami ). Gotujemy przez chwilę sok. Wlewamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypadł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia...Na początku Joasia nadała mi smaku na mufinki marchewkowe..takich jeszcze nie robiłam..ale sąsiad przyniósł mi trochę winogron [takich z własnego ogrodu..one są inne w smaku niż takie , które można kupić w sklepie, ale też są smaczne] i zrobiłam mufinki z winogronami...pomysł na nie podpatrzyłam(...)brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 i 1/3 szkl. maślanki lub kefiru 100 g masła sok z połowy cytryny winogrona 2 łyżki cukru waniliowego [ cukru kokosowego] W jednej misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki
Moje domowe kucharzenieWeronie. Ale wracajmy do teraźniejszości, Monte del Fra produkuje naprawdę dobre, solidne i smaczne wina. Degustację powinniśmy zacząć od Frattino Frizzante ( 33 zł.) wino to postało w 60% z winogron szczepu Garganega i 40% Chardonnay. To słomkowe w kolorze, lekko musujące wino może w styczniu nie uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe(...)Garganega. Wino w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita. Bardolino
królestwo garówjeszcze lepiej leżeć w hamaku, patrzeć, patrzeć i popijać wino. Sama winnica robi naprawdę wielkie wrażenie. Kilkadziesiąt idealnie prostych rzędów winorośli. Byliśmy w niej na początku września więc większość winogron była już prawie dojrzała. Zbierane będą pod koniec września i w październiku, co oczywiście zależy od pogody. Oprowadzający nas po niej właściciel Marcin Płochocki opowiadał o każdej odmianie(...)Rothschild – „zrobić wielkie wino? To proste. Najtrudniejsze jest tylko pierwsze 200 lat.” W winnicy prowadzona jest bardzo restrykcyjna selekcja liści oraz owoców (minimum o połowę). Dzięki temu winogrona, które zostaną będą bardziej skoncentrowane i wino, które z nich powstanie będzie bardziej aromatyczne, intensywne, skoncentrowane i po prostu lepsze. Kolejna selekcja następuje podczas, w 100 % ręcznego zbioru. Wszystkie krzewy
królestwo garówgórze, zasysając nad ląd masy powietrza znad oceanu. Dzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron. Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych(...)Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii. W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron. Biorąc to pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90 % amerykańskich win. Najważniejsze regiony winiarskie Kalifornii: North Coast (53 AVAs) ze strefami: Napa Valley, Sonoma County
królestwo garów