mintaja (bądź też dowolnego rodzaju ryby, wedle gustu i smaku), Ryż – 2 lub 3 woreczki 2 cytryny Zielona sałata 2 pomidory 0,5 kg pieczarek Olej z pestek winogron Koperek świeży 1 cebula mała Przyprawa do ryb Mąka 3 jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach(...)ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie
ClauditteMissCookingsklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie mniejszą porcję.Pecorino z truflamiPecorino do wyboru do koloru. My do Polski przywieźliśmy kilogram sera semifresco oraz kawałek(...)lody były bardzo dobre, dostępne w przedziwnych smakach, ale czy najlepsze na świecie? Sami oceńcie :) Wino i grappaToskania to oczywiście wspaniałe wina, szczególnie czerwone, wytrawne Chianti Classico, powstające z winogron rosnących na wzgórzach pomiędzy Florencją i Sieną. Jednak zwiedzając miasteczka na południe od Sieny warto spróbować produkowanych tylko tam: Vino Nobile de Montepulciano (szlachetne i dość drogie wino z winogron
Chilli Czosnek i Oliwabiałym winie, możemy podejrzewać, że zostało ono przedwcześnie napowietrzone i nie powinniśmy go pić. Czerwone wina z wiekiem bledną. Z początku mają głęboki purpurowy kolor, podobny do naturalnego koloru winogron, a później stopniowo stają się rubinowe, mahoniowe i w końcu brązowe. Klarowność: sprawdzamy, czy wino jest klarowne i jasne (takie być powinno), czy ciemne i mętne. Intensywność: oceniamy, czy kolor(...)kartonu. 3. Smak. Smak słony raczej nie występuje w winach, z wyjątkiem sherry typu Manzanilla.Smak gorzki wina zawdzięczają taninom. Taniny to naturalny środek konserwujący zawarty w skórce i szypułkach winogron, który absorbowany jest przez wino w procesie fermentacji. Przy produkcji białych win używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina
W kuchni Karmel-itkiSałatka z kurczakiem, pomidorkami, słodkim winogronem, lekko pikantnymi kiełkami i świeżą roszponką Składniki: (na dwie porcje): 3 duże garści roszponki, 250 g fileta z kurczaka, 150 g małych pomidorków, 150 g różowego winogrona, mała garść kiełek (np. rzodkiewki), 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy i smażymy (bez dodatku tłuszczu - lub na bardzo małej(...)ilości) na patelni kilka chwil aż będzie gotowy. Pomidory i winogrono kroimy na pół (lepiej wybrać te bezpestkowe lub jeśli mają pestki usunąć je). Na talerzu układamy roszponkę, kiełki, dodajemy pomidory, winogrono, kurczaka, Skrapiamy niewielką ilością oliwy
Lena Gotujerozwojowi cukrzycy oraz chorób serca. Słodkie migdały są dość uniwersalnym dodatkiem - często dodaję je do wypieków czy owsianek. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać je jako dodatek do sałatki. Sałatka z kurczakiem, winogronami i migdałami - przepis na 5 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka, 400g winogron, sałatę lodową, 80g płatków migdałowych, 2 łyżeczki curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)Pierś kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z curry, solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso, po czym zdejmij je z patelni i odstaw do ostudzenia. 4. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki (możesz też od razu kupić odmianę bezpestkową i oszczędzić sobie trochę zabawy z owocami). 5. Sałatę pokrój w kostkę. 6. Jogurt wymieszaj z majonezem
Z notatnika dietetykawięc pośrednio chronić nas przed zawałem i chorobami układu krążenia. Sałatka z kozim serem - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: dowolny mix sałat, 10 ciemnych winogron, 50g koziego sera, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku. 1. Na talerz wysyp umyty mix sałat. 2. Winogrona przekrój na pół - ja wybrałam te bezpestkowe, więc nie musiałam się(...)bawić w usuwanie pestek. Jeśli masz zwykłe winogrona, usuń pestki przed dodaniem owoców do sałatki. 3. Połówki winogron dodaj do sałaty, na to połóż ser pokrojony w plastry, dopraw solą i pieprzem do smaku
Z notatnika dietetykasera białego tłustego • 30 dkg sera z niebieską pleśnią typu rokpol • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych • po kilkanaście winogron ciemnych i jasnych • czipsy ziemniaczane Wykonanie: • Ser biały zmiksować z pleśniowym na gładką masę, przyprawić. • Na łyżeczkę masy serowej wcisnąć winogrono i oblepić serem. Masa(...)jest dość gęsta więc ładnie się oblepia. • Połowę masy zrobić z ciemnymi winogronami i obtoczyć kulki w mielonych orzechach. • Drugą połowę zrobić z jasnymi winogronami i obtoczyć w płatkach migdałowych. • Gotowe kulki położyć na czipsach ziemniaczanych
To co kochambędzie to złota polska jesień, taka pomarańczowa z babim latem i słońcem, czego wszystkim życzę. Ale jak jesień to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i orzechy. Czyli wszystko to, co znajduje się w mojej jesiennej sałatce, która jeszcze pachnie latem. Polecam taką mega dawkę witamin każdemu i na każdy dzień. Składniki(...)gruszka • 1 jabłko • 1 brzoskwinia • 10 śliwek • garść zielonych winogron, najlepiej bezpestkowych • garść ciemnych winogron • 3 łyżki orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Gruszkę, jabłko i brzoskwinię bez gniazd nasiennych (ale ze skórką) pokroić w kostkę lub plastry. Skropić sokiem z cytryny. • Śliwki pokroić w ćwiartki, a winogrona
To co kochamSałatka curry z selerem naciowym oraz kurczakiem to ulubiona sałatka w moim domu. Gdy pojawia się na święta, zawsze robi furorę wśród gości. Ja tę sałatkę trochę zmodyfikowałam dodając winogron i granat. Wyszła rewelacyjna ! Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY Składniki: 1 op. selera naciowego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g winogron czerwonych(...)Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, pieprzem i solą. Smażymy, a następnie studzimy. Selera naciowego i winogron myjemy, osuszamy. Seler naciowy kroimy w kostkę, a winogron kroimy w ćwiartki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem
Kuchnia MagdaLenymożecie poprzestać wyłącznie na domowej. Zapewniam, że żadne sklepowe produkty nie dorównają tym zrobionym w domu. Koooniecznie spróbujcie! (około 3 porcje) Galaretka winogronowa: 400-500g ciemnych winogron (mogą być jasne) 4 łyżki cukru (wg smaku) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki agrestowej + 200 ml wody 150 ml śmietanki 22-36% 1 łyżka cukru winogron (do dekoracji(...)Winogron umyć, oddzielić od łodyżek i umieścić w małym garnuszku. Owoce lekko podusić, dodać cukier i mieszając - podgrzać do momentu aż staną się miękkie. Całość przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek), wymieszać z uprzednio rozpuszczoną żelatyną (w niewielkiej ilości gorącej wody) i przelać do pucharków/miseczek/itp. Galaretki wstawić do lodówki. Po stężeniu zalać przygotowaną galaretką agrestową. Przed podaniem przygotować
Di gotujeniskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup/sałatek. W związku z powyższym zachęcam do przygotowania 3 składnikowej sałatki - z selerem naciowym, ciemnym winogronem i kukurydzą. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Składniki na 3-4 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 kiść czerwonego winogrona ½ puszki kukurydzy sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)majonezu sól, pieprz Seler naciowy umyć, przeciąć na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Kukurydzę odsączyć. Winogrono umyć, przeciąć na pół i ewentualnie usunąć pestki. Jogurt naturalny wymieszać z majonez. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do wysokiej miski wsypać selera, winogrono i kukurydzę. Na sam koniec, całość zalać sosem majonezowo-jogurtowym. Wymieszać. Sałatkę schłodzić
Ugotowaćłososia norweskiego, a prostota przyrządzenia powinna Was zachęcić do kupna świeżej ryby. Wystarczy sok z cytryny, odrobina soli i świeżo zmielony pieprz. Dodatki też będą!, półchrupki cheddar, filetowane winogrono czy też świeży tymianek :). Tuńczyk to bogactwo witamin z grupy B a także A i D. Dostarczymy też żelaza, wapnia czy fosforu. W praktyce świeży tuńczyk ma prawie tyle kalorii(...)marynowanie 2 godziny i suszenie sera cheddar 1 godzina Składniki: 1 porcja świeżego tuńczyka: 150-200g Szczypta świeżego tymianku 1/4 limonki cukier 50g sera cheddar 12 winogron Sok z połowy cytryny Sól himalajska Świeżo mielony pieprz Olej rzepakowy Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Tuńczyka marynujemy dodając pieprzu i soku z cytryny, następnie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i wszystko
Kuchnia PROzdrowotnaWinogrona to bardzo zdrowe owoce, pomagają nam zwalczać wiele chorób np. zapobiegają miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi a nawet pomagają w zwalczaniu komórek nowotworowych. Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe i z takich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny(...)goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest jak byśmy sok robili na zimę. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy do garnka.Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około
Gotowanie...to proste !Pyszna nalewka, bardzo dużo ludzi ma winogrona i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Winogrona umyć i zostawić na durszlaku do osuszenia. Wrzucić winogrona do dużego słoja i zasypać cukrem, mocno potrząsnąć. Zakręcić słoik i zostawić aż cukier się rozpuści i wyciągnie sok z winogron. Kilka razy dziennie potrząsnąć słoikiem. Jak już wytworzy się sok i cukier całkowicie się
Kuchnia PokoleńPonadto osoby, które jedzą dużo liściastych warzyw są szczupłe, mają ładną cerę i rzadziej chorują. Surówka ładnie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna. Smak lekko kwaśnego winegretu przełamują słodkie winogrona, a orzeszki zadbały o chrupiacą teksturę. Składniki: 1 op. roszponki 2 garście ciemnych winogron bezpestkowych orzeszki pinii 3 łyżki oliwy, oleju 1 łyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny(...)łyżeczka miodu Wykonanie: sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny, raczej lekko kwaśny sałatę rozłożyć na talerzykach, polać winegretem, rozłożyć przecięte na pół winogrona i posypać orzeszkami pinii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!