Kolorowa świeża, słodka i gorzka jednocześnie ;) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniarozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchnibyć zaskakiwana czymś innym, nietypowym i równie mocno uwielbiam sama sprawdzać czy mój zachwyt podzielą najbliżsi.Tak było z przepisem na Schiacciatta con L'uva, czyli focaccię z czerwonymi winogronami i rozmarynem , znalezionym na jednym z moich ulubionych blogów . Focaccię piekłam wielokrotnie, ale zawsze w wersji wytrawnej. Połączenie oliwy, rozmarynu, soli morskiej z winogronami i cukrem wydało mi się(...)niezwykłe, intrygujące i inne, że wiedziałam, iż to przepis dla mnie. Kosztował mnie sporo cierpliwości, bo na dojrzałe winogrona musiałam czekać jeszcze prawie miesiąc, ale warto było. Smak, zapach, kolor tej focacci to coś wyjątkowego. Słodko-słony mariaż rozmarynu z winogronami to moim zdaniem jedno z lepszych kulinarnych połączeń. Schiacciatta oznacza "spłaszczony, płaski" i tak nazywana jest w Toskanii
KUCHARNIAWinogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę(...)względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron- 100g białej czekolady- 80g czekolady deserowej- pistacje niesolone- uprażone wiórki kokosowe Umyte winogrona osuszamy papierowym ręcznikiem
mojewypiekiinietylkotemat wina krąży wiele mitów. Poza ceną, długowiecznością i właściwościami dotyczą one samego wytwarzania tego rodzaju alkoholu. Pomimo, że uprawa winogron nie należy do najprostszych to… Powszechnie sądzi się, że winogrona do najlepszych win zbiera się ręcznie. To nieprawda, a mit miał być chyba chwytem marketingowym, bo przecież produkcja ręczna trwa dłużej i wiąże się z większymi kosztami. Uprawa(...)winogron – jak zbiera się winogrona Należy wiedzieć, że wszystkie winiarnie zbierają winogrona w ten sam sposób, wykorzystując maszyny. Zbiory dokonywane są ręcznie tylko wtedy, gdy teren jest zbyt trudny – zbocza z winoroślą są niedostępne i strome. Maszyny zastępują pracę wielu ludzi, nie tylko zbierając winogrona, ale także miażdżąc je i przygotowując do dalszej obróbki. Jeśli więc przeczytamy gdzieś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto serowe z winogronami – Pyszne, lekkie z galaretką i dużą ilością winogron. Krem przygotowałam z sera i bitej śmietanki, a usztywniłam go galaretką. Ciasto jest orzeźwiające i bardzo smaczne, najlepiej smakuje na drugi dzień, więc dobrze jak postoi przez noc w lodówce. Do przygotowania ciasta użyłam winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę(...)wypestkować :). Bardzo polecam i smacznego! Ciasto serowe z winogronami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik
Mała Cukierenkazałożenia należy unikać wszelkiego rodzaje „Szampańskoje igristoje „ w promocyjnej cenie 4,99 zł. Jak i z czego został zrobiony wiedzą tylko jego „wytwórcy”. Zafundujmy sobie wino zrobione z winogron przez winiarza. A jest w czym wybierać . I nie musi być to wcale kultowy ale najczęściej drogi szampan. Klasyczne wino musujące występuje praktycznie w tylu odmianach co wina niemusujące. Jest(...)czym wybierać może być wytrawne lub słodkie, lekkie lub ciężkie. Wspólną cechą dla wszystkich jest obecność dwutlenku węgla, który wytwarza bąbelki. Najczęściej produkowane są z winogron odmian : Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Mauzac Blanc, Macabeo, Riesling, Muscat. Najpopularniejsze typy win musujących to: szampan, cremant, cava, franciacorta, sekt, spumante. I takich napisów szukajmy na butelce. Szampan to najbardziej znane wino musujące
królestwo garówDzisiaj proponujemy oryginalny, ale łatwy sposób na kurczaka. Najczęściej przyrządzam w ten sposób udka i podudzia, ale można użyć również innych części. Oprócz ciemnych winogron i zielonych oliwek do kluczowych składników należą marchewka i czerwone (pół)wytrawne wino. Jeśli chodzi o marchew, najlepiej wyglądają małe obrane marchewki „jednodniowe” jakie można często znaleźć w supermarketowych lodówkach. Nic jednak nie stoi(...)przeszkodzie, aby użyć „zwykłej” marchewki po uprzednim własnoręcznym obraniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki. Jak widać, przepis łączy smaki raczej słodkie (marchewka, winogrona) z wytrawnymi (oliwki, wino). Papryczki chili dodają mu z kolei zdecydowanej pikanterii. Niech jednak nie przeraża to zwolenników względnie łagodnych smaków. Sos wprawdzie jest bardzo ostry, ale jego pikanteria tylko częściowo przechodzi na pozostałe składniki. Zawsze też
Kulinarna Pokusaobiadu na gorąco. Do włoskich dań rmakaron zawsze gotuje się nie tylko al dente ale zupełnie odzielnie a ciepły sos podaje się na już przestygnięty makaron jako dodatek. Winogrona natomiast mogą być dla wygody jedzenia bezpestkowe ale przecież pestki winogron choć troszkę cierpie przy rozgryzieniu są bardzo,bardzo zdrowe!!!Zawieraja przeciwutleniacze (antyoksydanty) co doskonale spowalnia starzenie się skóry.Chronią też(...)przed utlenianiem się "złego cholesterolu" w naszym organiźmie i spowalniają proces miażdżycy tętnic.Wyciąg z pestek winogron niszczy/hamuje komórki rakowe skóry,jelit,żoładka,płuc i prostaty. Pod skórką znajdują się natomiast pokłady wit.A,C i z grupy B oraz magnez,cynk,żelazo,wapń,miedź,fosfor,potas ięc nie pojmuję rodzców obierających winogrona ze skórek dla swoich dzieci.Zamiast obierać ze skórki
Sztuka gotowania w/g SamiryFocaccia z winogronami, tzw. "schiacciata con l'uva", we Florencji nazywana "stiaccia" to typowy przysmak kuchni toskańskiej, bardzo popularny na jesieni w czasie winobrania. Focaccia wypiekana jest w formie prostokątnego placka z ciasta chlebowego z dodatkiem winogron, odrobin ą cukru i oleju extravergine d'oliva. Focaccia jest przepysznym słodkim chlebkiem, uwielbianym przez(...)pszennej typu 0 12 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 300 ml letniej wody 80 g cukru 600 g winogron 7-8 łyżek oleju extravergine d'oliva **** INGREDIENTI 500 g di farina tipo 0 12 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaio di miele 300 ml di acqua tiepida
La grande e la piccola cuocazbliża się weekand. Dla wszystkich, którzy planują imprezkę, oraz dla tych, którzy wolą spędzić weekend spokojnie, przed telewizorem mam dziś prostą, ale za to pyszną i bardzo efektowną przekąskę. Winogrona w gorgonzoli, z orzechami. Klasyka smaku. W dodatku robi się błyskawicznie. Dzis podaję tylko składniki, bez ich ilosci, ponieważ wszystko zależy od wielkości winogron oraz od Waszych preferencji smakowych. Winogrono(...)słodkie, bezpestkowe Ser Gorgonzola Dolce (ok 100 g na 15-20 niewielkich winogron) Kremowy serek naturalny (ok 2 łyżek na 100 g gorgonzoli) Orzechy (u mnie włoskie, mogą być też pistacje lub mix Waszych ulubionych orzechów) Owoce winogrona oddzielamy, myjemy i odsączamy. Gorgonzolę rozdrabniamy widelcem, dodajemy kremowy serek i mieszamy, aby powstała kremowa masa. Orzechy drobno siekamy i prażymy kilka
Zawsze głodna!Trochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony Eating Wellskładniki (4 porcje)300 g ogórków 400 g zielonych winogron1 kromka białego chleba, skórka odcięta2 szklanki bulionu z kurczaka 1 melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków(...)migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3 ząbki czosnku2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego3/4 łyżeczki soliprzygotowanieOdłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree
Stare Garyizraelskich 250 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 czubate łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody duże grono ciemnych winogron rodzynkowych 250 - 300 ml soku z ciemnych winogron 2 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka żelatyny(...)ostygnie przecinamy go ostrym nożem w połowie wysokości, aby powstały dwie warstwy, które będą stanowiły spód i wierzch tortu, a pomiędzy nimi będą dwie warstwy kremu przełożone galaretką z winogronami**. Krem - quinoę, 8 wypestkowanych i pokrojonych w kostkę daktyli (2 szt. zostawiamy do przystrojenia tortu), lekko podgrzane mleko kokosowe, miód, łyżkę soku z cytryny i łyżkę kakao mieszamy razem
Quinoa Raz!