przekąską, która cieszyła się dużą popularnością. Składniki: Pieczony schab według tego przepisu (schab pieczony) Owoce • 1 puszka brzoskwiń • po 300 g jasnych i ciemnych winogron • 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody Wykonanie: • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. • Schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na obwodzie(...)półmiska. • Kilka brzoskwiń pokroić w plastry, resztę w ósemki. • Na każdy plaster schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona. • Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskiń. • Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką
To co kochamsmaku. Polecam! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min PORCJE: 2 Szybki deser winogronowy pół kostki sera białego (ok. 130g) 1/2 opakowania orzechów nerkowca (ok. 50 g) 20 dag winogron 2 łyżki miodu Do niewielkiej miseczki nałożyć pół kostki sera białego i 2 łyżki miodu. Następnie dokładnie utrzeć, tak by ser był bardziej leisty. Winogron pokroić na połówki. Do pucharków(...)szklanek dajemy troch winogron, orzechy nerkowca i ser z miodem, powtarzając czynność kilkukrotnie, tak aby powstały warstwy. Takie śniadanie doda siły na cały dzień
Gotuję TestujęPyszne placuszki kukurydziane w dwóch wersjach: na słodko z winogronami oraz wytrawne z kabanosami. Dla każdego coś dobrego. Idealne na śniadanie, podwieczorek jak i kolację. Składniki: Użyte składniki pochodzą z gazetki Tesco oraz gazetki Lidla Wersja wytrawna: 1 szklanka płatków kukurydzianych => Tesco 2 jajka => Tesco 1/2 szklanki mleka => Lidl 1/2 szklanki mąki => Lidl(...)Tesco 2 jajka => Tesco 1/2 szklanki mleka => Lidl 1/2 szklanki mąki => Lidl 1 łyżka cukru pudru => Tesco ok. 15 szt. winogron różowych => Tesco olej do smażenia => Tesco Wykonanie: W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier puder i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyzasmakuje . Pomysł na sałatkę podpatrzyłam u Gatity 1 filet z piersi kurczaka (300-400 g) 5 łodyg selera naciowego 6 plastrów ananasa z puszki 200 g różowego winogrona 3 łyżki majonezu 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki curry sól świeżo mielony pieprz Filet pokroić w niedużą kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju(...)Pozostawić do wystygnięcia. Seler naciowy pokroić w kosteczkę,ananasa na drobne kawałki. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i ananasa. Dodać majonez i przyprawę curry,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia ElkiStałam się posiadaczką wiadra pięknych winogron i żal że nie można było ich wszystkich zjeść ale nie dalibyśmy rady a były wyjątkowo słodkie i apetyczne. Zrobiłam z części wino, część zjedliśmy ze smakiem a część przerobiłam na galaretkę. Cały problem polega na wyciśnięciu soku z winogron na zimno. Ja użyłam sokowirówki a sok był klarowny i pachniał w całym domu(...)zaczynamy. Galaretka z ciemnych winogron. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest duża - ot, żeby posmakować, co i jak. A jak już spróbujecie, gwarantuję - będziecie chcieli więcej. Dżem ten bowiem ma nie tylko przepiękny kolor, ale smakuje wprost wyśmienicie. Figami, winogronami; wakacjami. Coś wspaniałego! Przepis znazałam w magazynie Bage og sylte , nr 2/2016, z którego, jestem pewna, skorzystam jeszcze nie raz, bo przepisy kuszą niesamowicie. Dżem figowo-winogronowy Składniki(...)słoiczki) 400 g fig 400 g ciemnych winogron bez pestek 300 g cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny Figi pokroić w ósemki, winogrona wzdłuż na połowy. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie gotować przez 30-40 minut, aż do osiągnięcia pożądanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis autorski (mój). Sałatka jest szybka w przygotowaniu i przyznam, że znika... również ekspresowo. Winogrono i czosnek idealnie współgrają z resztą składników. Moja rodzina ją uwielbia. Sami spróbujcie i przekonajcie się dlaczego! 200g szynki 150g żółtego sera 150g zielonego winogrona 1 puszka kukurydzy 20-30g czosnku marynowanego w oleju (użyłam egzotycznego - Ole! ) Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz(...)szynkę pokroić w kostkę, winogrona (bez pestek) na 2-4 części (w zależności od wielkości), a czosnek drobno posiekać. Natomiast kukurydzę należy odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku
Di gotujektórych słodkie, bogate natury udzielają naszym zapalczywym, niecierpliwym duszom cudownego wypoczynku." [Hellen Keller] Namaste! Pięknego dnia Wam życzę:) fot. Izabela Magdalena Sałatka z fetą Składniki: główka sałaty lodowej kiść winogron 1 opakowanie sera feta opakowanie pomidorków koktajlowych 1 długi ogórek 1 sos włoski 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Przygotowanie: Sałatę lodową, winogrona, pomidorki koktajlowe płuczemy. Listki sałaty dzielimy(...)mniejsze. Odcedzamy. Winogrona kroimy na pół, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Ser feta i ogórek kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do jednej miski. Sos włoski mieszamy z olejem i wodą. Kropimy nim składniki i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki:) Smacznego!:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówciemnych winogron to naprawdę kilka chwil pracy, dzięki której mamy potem pyszny sok do napojów, czasami mrożę go w foremkach do lodu i wychodzi fajny taki bajer na domowych imprezkach :) Jak widać ma mocny kolor, co czasami wykorzystuję jako naturalny produkt barwiący w deserach :) No to co? Robimy? Ja właśnie skończyłam, przepis piszę na szybko, bo pracy mam jeszcze(...)sporo na dziś ;) Składniki na 1 l soku: 2300 g ciemnych winogron (ważone razem z łodyżkami) 100 - 170 g cukru białego lub trzcinowego 50 ml wody Wykonanie: W pierwszej kolejności winogrono dokładnie umyłam. Potem pozbyłam się łodyżek. Obrane fioletowe kuleczki umieściłam w dużym garnku, wsypałam 100 g cukru, wlałam 50 ml wody. Garnek przykryłam pokrywką i na minimalnym ogniu podgrzewałam
Blondynka Gotujeorzeźwiający cierpki koktajl. Pamiętacie gumę Center Shock? to moja inspiracja :). Zapraszam! Dla 2 osób (ok. 400ml) Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 obrane i pokrojone jabłka antonówki Garść ciemnych winogron Sok z 1 dużego różowego grejpfruta 1 łyżeczka miodu 2-2,5 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy 2 miseczki. W pierwszej umieszczamy połówki winogrona oddzielone łyżeczką od skóry(...)grejpfruta, pokrojone jabłko i cukier trzcinowy również miksujemy. 2/ Do szklanki przelewamy miks z jabłkiem i grejpfrutem do 3/4 wysokości a następnie uzupełniamy lejąc po łyżeczce miksem z winogronem. Wbijamy słomkę i SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami: mozzarellą i pleśniowym, do tego pomidory, nektarynka, winogrona, dymka ze szczypiorkiem i miodowy winegret. Taka kombinacja to nie tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist(...)arbuza – 1 dymka ze szczypiorem – 2 pomidory – 5 pomidorków – winegret miodowy (przepis znajdziecie tutaj ) – 1 kulka mozzarelli – 100g sera pleśniowego – 15 gron winogron czarnych – 2 nektarynki – świeża bazylia Wykonanie: Arbuza (wyjąć pestki) pokroić w kostkę. Pomidory również, a małe pomidorki w połówki lub ćwiartki. Dymkę poszatkować. Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić
Pociąg Do KuchniSkładniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki(...)fetę, winogrono a na końcu pierś. Dressing: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dressingu wymieszać do całkowitego połączenia. Polać nim przygotowaną sałatkę. Źródło
Moja Galeria SmakuRewelacyjna, lekka sałatka na kolację lub lunch do pracy. Słodycz kukurydzy i winogrona przełamana kwaśnym sosem balsamicznym. Jest tak dobra, że u nas zniknęła w mig :) Składniki: z przepisu z bloga Sandra bakes a party 1 ulubiona sałata (u mnie masłowa) kiść winogrona (najlepiej bezpestkowego) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 3 łyżki kukurydzy z puszki kiełki rzodkiewki 1 filet(...)balsamiczny Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać pokrojony filet z kurczaka. Dodać tymianek i oregano, sól i pieprz. Usmażyć z kurczakiem. Do miski dodać porwaną sałatę, przekrojony na pół winogron, pokrojonego ogórka i pomidora, kukurydzę oraz kiełki. Całość doprawić solą i pieprzem. Polać sosem lub octem balsamicznym. Wymieszać. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa :) Smacznego
Moja Galeria SmakuZdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać
Moja Galeria Smaku