z winogronami - 1500 przepisów (strona:19/100)

Wegetariański kapuśniak 157

bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule- mała główka czosnku- ziemniaki (młode)- por- 1 pomidor- słodka papryka w proszku- majeranek otarty- sól- pieprz- olej z pestek winogron- 2 łyżki mąki pszennej  Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając(...)minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w  kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka  kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia (kolor jasnobrązowy). Gorącą zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do kapuśniaku razem z majerankiem. Zagotowujemy, doprawiamy

mojewypiekiinietylko
Kompot winogronowy 135

Przetwory z winogron mają niesamowicie rewelacyjny smak. W tym roku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy (KLIK), pyszności!Składniki:winogronocukierwodaSposób wykonania:1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości).2. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Owocowy zawrót głowy. 144

czarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ]. Jego orzeźwiający ,łagodny owocowy smak świetnie harmonizuje z delikatnymi winogronami. Smak aromatycznych malin i różowe wino Celebro [TUTAJ] tworzą doskonały duet. Przygotowując(...)takie winno owocowe trio najpierw zalewamy porzeczki ,czekamy aż galaretka stężeje i dopiero wtedy nakładamy winogrona ,które zalewamy schłodzoną  jasną galaretką . Po stężeniu  drugiej warstwy  nakładamy maliny i zalewamy różową galaretką. Połączenie lekkich, delikatnych smaków win  i owoców z cięższymi  stanowi ciekawe doznania smakowe. Więcej o tych doskonałych winach na - www.facebook.com/KlubCelebro.

Kulinarny karnet Christophera
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 190

Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego. Gruszkowy jeżyk. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka. Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę. Z  ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje(...)wbić na wykałaczce. Z pieprzu –oczka. Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy  małe ,marynowane cebulki

Kulinarny karnet Christophera
Pyszne śniadanie ze Skworcu 133

moja córeczka- będą zachwycone! Skladniki mango kandyzowane Skworcu wiśnie suszone premium Skworcu batonik fit ziaren pełny, który możecie zrobić sami! PRZEPIS TUTAJ jogurt brzoskwiniowy lub każdy inny czarne winogrona troszkę płatków kukurydzianych – fajnie chrupią! Rozgnieć batonik widelcem...lub po prostu dodaj swoje ulubione muesli. Dołóż platków kukurydzianych, kandyzowanego mango i suszonych wiśni.  Polej jogurtem,dołóż winogron, szybko wymieszaj(...)Całość ma być ładnie zbita, tak aby można było zjeść to śniadanko widelcem. Posyp po wierzchu kandyzowanym mango Skworcu i dodaj winogron... Smacznego ! SKWORCU , o którym Wam opowiadam i polecam gorąco, znajdziecie TUTAJ Zajrzyjcie, poszperajcie w jego szafkach , szafeczkach i na półkach, znajdziecie wiele zdrowych, aromatycznych, a przede wszystkim świeżych propozycji

Z Kuchni Do Kuchni
Syty deser z dodatkiem wódki 150

składzie jest wódka, więc jak kto chce się nim uraczyć musi pomyśleć wcześniej i najwyżej przejść się piechotą wesoło podśpiewując lub wsiąść do MPK. Składniki -lody, Wasze ulubione -czarne winogrona -cynamonowy raj od Ziarenkowo -kawałeczki serniczka z tego przepisuTUTAJ -mango kandyzowane od Skworcu -wiśnie suszone premium od Skworcu -ananas kandyzowany od Skworcu -wódka weselna- czyli jakikolwiek rodzaj wódki Postępowanie banalnie(...)proste, tylko musi być szybkie, bo lody się topią rzecz jasna. Gałka lodów na dno szklanki lub pucharka a następnie kulki winogron. Całość posyp Cynamonowym Rajem i dodaj pokrojonego w kawałeczki sernika, on tu nie jest bez przyczyny, ale jeśli nie masz sernika to też się obejdzie ! Dodaj kandyzowane mango i winogrona. Następnie wisnie suszone premium oraz ananas kandyzowany. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWA PASTA SEZAMOWA TAHINI 176

lekko gorzkawa. Słodka jest chałwa (aż za słodka, wręcz mdląca), która powstaje na bazie tahiny! PASTA SEZAMOWA TAHINI /znany, oryginalny (mam nadzieję);/ szklanka łuskanego sezamu ewentualnie olej sezamowy/z pestek winogron Sezam prażę na suchej patelni, aż ładnie się zrumieni. Następnie przerzucam go do kielicha blendera. Miksuję cierpliwie na najwyższych obrotach, zbierając co chwilę masę ze ścianek. Pasta powinna być idealnie(...)gładka. Ja osobiście dodałam nieco oleju sezamowego i z pestek winogron, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję (olej z pestek winogron nie ma szczególnego smaku ani zapachu). Tahinę możesz przechowywać w czystym słoiku w lodówce nawet kilka miesięcy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

niewielką ilością mięsa, pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades, liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań, np. souvlaki, moussakę i gyros, ale trzeba sobie uświadomić ,że nie są to potrawy, które były spożywane(...)mięso i nie traktuj go jako centrum posiłku. Sięgaj po małe porcje mięsa i zawsze łącz go z dużą ilością warzyw. Miód i petimezi, czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi

Chilli Czosnek i Oliwa
"Marwitowe" smoothie 115

plastrów ananasa z puszki1 mały bananPół małego jabłka2 kulki białego winogrona1.5 szklanki mleka (użyłam migdałowego)Przygotowanie:     Plastry ananasa kroimy na kawałki, banana na plasterki, jabłko i winogrono obieramy i kroimy na kawałki, dodatkowo z winogrona pozbywamy się pestek. Wrzucamy wszystko do miksera i zalewamy mlekiem. Miksujemy do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (bez żadnych kawałków owoców). Wlewamy

Weganizm infantylny
Surówka z sałaty lodowej 576

sałaty lodowej i było pysznie. Składniki: 1 szt sałata lodowa 1 szt papryka czerwona 2 szt pomidory malinówki 2 szt ogórka zielonego gruntowego 5 szt rzodkiewek 100 g jasnych winogron 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek,  ocet winny z czerwonego wina Jamar Przygotowanie:Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki(...)pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki i pozbawić ziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem

Ala piecze i gotuje
Śnieżno-zielony deser 148

deser Składniki na 5 porcji: 10 biszkoptów 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej 200 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 8 kiwi łyżka soku z cytryny nieduża kiść winogron Winogrona pozbawić pestek, kiwi obrać. Winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować, ostudzić. Biszkopty zamoczyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tuńczyk z ryżem i winogronami 161

upały, orzeźwia, syci i szybko się robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju • kiść białych winogron bez pestek • 1 puszka kukurydzy • 4 ogórki zielone małe • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż gotować w osolonej wodzie przez(...)minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ogórki obrać i pokroić w kostkę. • Ryż wymieszać z kukurydzą, ogórkami i winogronami. • Dodać kawałki tuńczyka, sok z cytryny i wymieszać z majonezem. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem

To co kocham
Sałatka brokułowa 128

jest uzależniające. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – dwa brokuły świeże (ok 1kg), mogą też być mrożone – 15 dag wędzonej szynki (np polędwicę łososiową z indyka) – 200g czerwonych winogron – 1 czerwoną cebulę – ziarna prażonego słonecznika – mały kubeczek jogurtu – łyżka majonezu – czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości) – sól, pieprz Brokuły(...)różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente (powinny być lekko twarde). Odcedzić, przepłukać zimną wodą i ostudzić. W tym czasie cebulę pokroić w piórka a winogrona przekroic na połówki. Szynkę podsmażyć na patelni. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac

Szybko Tanio Smacznie
Sernik z musem z owoców czarnego bzu 241

cukru sok z 1/2 cytryny 50 ml wody 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 185 g dżemu figowo-winogronowego dekoracja: 3 figi 12 ciemnych winogron Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masą ciasteczkową, ugniatając ją dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez(...)partiami dodawać do ostudzonych owoców. Na serniku rozsmarować dżem, następnie wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować figami i winogronami. Smacznego! A przede mną wolny weekend. Dobrze było wrócić do pracy, ale już ten pierwszy tydzień dał mi się we znaki. Odzwyczaiłam się od stania po dziesięć, dwanaście godzin dziennie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik serowy z winogronami 210

herbatników 100 g masła 300 g śmietanki kremówki 500 g serka homogenizowanego 4  łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody 300 g kolorowych winogron 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe Wykonanie: - Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć. -Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. -Masło roztopić i przestudzić. -Herbatniki zmiksować na piasek,  połączyć z roztopionym masłem. -Masę ciastkową przełożyć

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania