starając się by główki były poza powierzchnią wody. Na oliwie z oliwek smażmy drobno posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską (dwa plastry odkładamy na bok, smażmy na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony by zrobił nam się chips z szynki, przyda się do dekoracji). Szparagi odcedzamy i kroimy w ukośne plastry, pozostawiając główki osobno do dekoracji. Pokrojone(...)szparagi wrzucamy na patelnię do czosnku i szynki parmeńskiej, chwilę smażymy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu (1/2 szklanki), dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie w garnku w którym gotował się makaron mieszamy: makaron, sos z ricotty oraz drobno posiekane świeże zioła. Gotowy makaron wykładamy od razu na talerze, posypujemy parmezanem, dekorujemy świeżymi ziołami, chipsem
Mango PapajaKolejna propozycja na świąteczny stół. Tym razem galareta, ale podana zupełnie inaczej. Szynka z delikatnym chrzanowym kremem, a całość podana z wielkanocnym akcentem czyli jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety? Składniki : *12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki chrzanu * 3 łyżki majonezu * opakowanie żelatyny(...)litry rosołu * 2 litry rosołu Przygotowanie : Chrzan rozetrzeć z majonezem, posmarować każdy plasterek szynki i zwijać w rulony. Plastry jajka ułożyć na dnie formy - najlepsza będzie prostokątna. Żelatynę rozpuścić w rosole. Przestudzić, zalać pierwszą warstwę jajek, ułożyć warstwę rulonów z szynki. Następnie jajka oraz kolejną warstwę szynki. Całość uzupełnić pozostałą galaretką. Odstawić do lodówki by dobrze
Magiczne Życie Martywędlin i mięs. Roladki z szynki konserwowej można zrobić z różnymi rodzajami serków, ale chyba nr 1 to chrzanowy, chyba dlatego, że chrzan i szynka tworzą nierozłączny duet :) Składniki: 20 dag szynki konserwowej pokrojonej w cienkie plasterki 1 serek almette np. chrzanowy, śmietankowy, ziołowy lub inny 2 łyżeczki żelatyny 350ml wody lub rosołu (wtedy ½ kostki rosołowej(...)pozostawiamy na około 3 – 5 minuty, by zgęstniała. Do 350ml zagotowanej, gorącej wody, dodajemy namoczoną żelatynę, kostkę rosołową lub vegetę i razem mieszamy, a następnie pozostawiamy, by wystygła. Plasterki szynki układamy równo jeden na drugim, a następnie przecinamy na mniejsze w zależności od wielkości plasterki, w zależności od wielkości. Ja zwykle przecinam na 3 lub 4 części. Następnie nakładamy
Smakowy RajOtóż wykorzystałam oba te przepisy do zrobienia rolady kanapkowej - puszystej i smakowitej. Smak całości podkręcają świeże zioła, nadzienie pomidorowe oraz aromatyczna, suszona szynka. Sos pomidorowy Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: ok. 15 łyżek Roladka Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 12 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE(...)białego pieprzu świeżo mielonego 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej parę łyżek sosu pomidorowego wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą 5 plastrów dowolnej suszonej szynki folia plastikowa spożywcza zimna woda do gotowania Przygotowanie wszystkie składniki oprócz plastrów szynki, sosu pomidorowego i wody połącz w sposób opisany w przepisie: Ziemniaki w mundurkach
Szybko Szybkowarsmaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście francuskim SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy(...)minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki. Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim z wierzchu przekąski i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne, bardzo łatwe koreczki z szynką i czosnkowym serkiem z bazylią.Zrobi każdy - smakować będą wszystkim :) SKŁADNIKI (na 28 koreczków)200g szynki konserwowej - 14 plasterków150g serka czosnkowego - u mnie Almettez czosnkiem niedźwiedzim2 łyżeczki jogurtu naturalnego250g pomidorków koktajlowychsłoiczek zielonych oliwek nadziewanychpastą paprykowąpęczek bazylii PRZYGOTOWANIESerek mieszamy z jogurtem. Dodajemy 2 łyżki posiekanej bazylii.Pomidorki przekrawamy na połówki. Plasterki szynki kroimy wzdłuż na pół. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki serka i zawijamy.Na wykałaczkę nabijamy połówki pomidorków (okrągłą częścią do góry ;)), następnie rulonik szynki z serkiem, listek bazylii i oliwkę. Wstawiamy na godzinę do lodówki.Świetne koreczki na imprezę
Moje Kuchenne Rewelacjegrubym. Ja zazwyczaj przygotowuję dwie Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 200 g mozzarelli 6 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie serrano) 6 świeżych fig dwie garści rukoli oliwa(...)dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego i połową startej mozzarelli. Na serach układamy pocięte lub po prostu porwane 2 plasterki szynki. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując
PatiGotujekawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy(...)lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była cała zanurzona). Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy
Moje Kuchenne Rewelacjefaszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 8 plasterków szynki parmeńskiej lub 8 lasek kabanosa 2 kulki sera mozzarella 2 pomidory świeża bazylia Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą(...)pomidorami - składniki Przygotowanie: Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek tworząc łódeczki. Jeżeli mamy duże cukinie można rozkroić je na 4 części. Szynkę lub kabanosy kroimy na drobne kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry a pomidory w kostkę (lub też w plastry – jak kto woli). Wykonanie: Łódeczki z cukinii smarujemy w środku oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę. Posypujemy ziołami
Pyza i Surówkaszalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne(...)pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Na patelni po burgerach, położyć plastry szynki parmeńskiej i uprażyć na chipsy. Można to również zrobić w piekarniku. Zagotować w rondelku wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia
DefinicjaSmakuszalotki z fiołkową nutą / chips z szynki parmeńskiej Składniki: - 400 g polędwicy wołowej - 3 szt szalotki - syrop fiołkowy - 2 ząbki czosnku - 150 g świeżego szpinaku - 4 plasterki szynki parmeńskiej - 60 g masła - sól, czarny pieprz - 2 gałązki rozmarynu - olej do smażenia Porcja dla 4 osób. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią polędwicę doprawioną solą i czarnym(...)dodajemy szpinak, i posiekany drobno czosnek. Smażymy kilka minut. Następnie robimy chipsy z czosnku, kilka plasterków wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru. Plasterki szynki parmeńskiej kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby uzyskać chipsy. Na koniec robimy chutney. Na patelnie wrzucamy masło, posiekane szalotki
Kuchenne WariacjeRolada serowa z szynką i kukurydzą... Elegancka rolada na bazie sera gouda. Z kremowym, ziołowym farszem. Plastrami szynki i ziarnami kukurydzy. Oprószona natką pietruszki. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam! Składniki: 300 g sera żółtego w kawałku w opakowaniu foliowym (u mnie gouda); 100 g szynki w dużych plastrach; 150 g serka kanapkowego z ziołami (u mnie(...)być miękki, ale nie płynny. Ser wyjąć z wody. Lekko ostudzić. Wyjąć z opakowania i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na serze poukładać plastry szynki i rozsmarować farsz. Ser zwinąć ciasno w roladę. Roladę obtoczyć z każdej strony posiekaną natką pietruszki i delikatnie docisnąć, aby natka przykleiła się do sera. Tak przygotowaną roladę zawinąć
Gospodyni Miejskagotowana, żółty ser, jogurt, kukurydza, orzechy. Sos przygotowuje się z jogurtu, majonezu i pieprzu cayenne. Sałatka z selerem, szynką i orzechami najlepsza jest po schłodzeniu. Polecam też inne nasze przepisy na sałatki. Składniki: 3 łyżki selera konserwowego 2 plasterki szynki gotowanej lub konserwowej 3 łyżki kukurydzy z chili 2 grube plastry sera żółtego 3 łyżki siekanego szczypiorku(...)łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku orzechy włoskie Przygotowanie: Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu cayenne. W dwóch szklaneczkach układamy warstwowo seler, szynkę, ser i połówki orzechów. Polewamy połową sosu jogurtowo-majonezowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelikatnie gotować szynkę. Nie musi bulgotać i raczej nie powinna, gdyż nie należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie wyłączyć gaz. Wyciągnąć delikatnie formę- wylać z niej sos, który się wytworzył i wstawić, najlepiej do zlewu z zimną wodą, w celu wychłodzenia szynki. NIE OTWIERAĆ(...)góry, polewać gorącą wodą, szynka powinna się sama wysunąć z foremki. Zapachu nie da się opisać, ale jest piękny ! Polecam z czystym sumieniem, na sam początek przygód z własnymi szynkami, właśnie ten zestaw- ZESTAW SINGLA kompletny we wszystko. Idealny na start! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnim.in. malakser, blender kielichowy, młynek do przypraw, wyciskarkę wolnoobrotową, maszynkę do mielenia mięsa i wałkownicę do makaronu. Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę? Przepis na przykładzie pizzy orkiszowej z szynką parmeńską i kaparami - krok po kroku na You Tube Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa - Przepis Składniki / na 1 pizzę dla 2 osób: na ciasto: 3-4 g (1/2 saszetki(...)łyżeczka soli 1 łyżka oliwy extra virgin dodatki: 1 puszka całych pomidorów szczypta soli szczypta suszonego oregano 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki kaparów garść listków bazylii 4 plastry szynki parmeńskiej 50 g parmezanu Przygotowanie pizzy na cienkim cieście: W dzbanku wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Ostaw na 5 minut, aż na powierzchni pojawi się piana
Chilli Czosnek i Oliwa