Cebulę podsmażamy na oliwie do momentu aż się „zeszkli”(ok 2-3 minuty). Dorzucamy szynkę i jeszcze chwilkę podsmażamy razem. Odstawiamy z kuchenki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy cebulę z szynką, pieczarki, pomidora i połowę sera i mieszamy łyżką, mikserem lub ręcznie. Ja preferuje ostatnią opcję. Jak wszystkie składniki się wymieszają formujemy z nich kulki takie aby wypełniły formę na muffnki(...)przez 25 min Dużym plusem Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa. Pełna dowolność. Trzeba tylko uważać żeby nie wyszły nam same dodatki z odrobiną
Kulinarna Patilogiatrzecią zostawiłam klasyczną. Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego, że trochę oleju dodałam do ciasta. Nadzienie: Sałata Pomidorki koktajlowe Serek do smarowania twarożkowy Szynka papryka czerwona suszone pomidory zioła prowansalskie szpinak czosnek Podam kilka propozycji jak jak wypełniłam moje naleśniki w/w składnikami, starałam się, aby naleśniki były różne i aby wszyscy kosztujący tego dania(...)czosnkiem, na to szynka,sałata, pomidorki i papryka. 3 . Naleśnik szpinakowy posmarowany serkiem z dodatkiem ziół do sałatek, szynka sałata i papryka 4 . Naleśnik zwykły, posmarowany serkiem twarożkowym wymieszanym z pastą z suszonych pomidorów, listek sałaty, plasterek szynki, 3 pomidorki koktajlowe, 3 paseczki czerwonej papryki. 5 . Naleśnik zwykły z farszem z podsmażonego szpinaku z czosnkiem i śmietaną, doprawione
W kuchennej krainierewelacyjnie. Ciasto 200 g mąki 120 g masła 30 ml zimnej wody 2 szczypty soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz 3 duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie(...)Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę tarty, podpiekamy w temp 180 stopni, pilnując by się zbyt nie zrumieniło. Po wyjęciu spodu z piekarnika układamy na nim plastry szynki, na nie nakładamy farsz. Przygotowanie farszu Pory kroimy dość drobno, zalewamy w misce wrzątkiem, po 2 minutach odcedzamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku
Kuchenne aromatybiałych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część(...)ponownie doprawiamy. Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej: na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony. Następnie na wytopionym tłuszczu smażymy główki szparagów (nabiorą intensywnego smaku), doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Zupę posypujemy główkami szparagów, podajemy z chipsem z szynki, pokrojonym serem brie oraz natką pietruszki. Dodatki są w tej zupie bardzo ważne
Mango PapajaSzynka gotowana idealna na kanapki lub do obiadu. Wiadomo, że taka domowa jest najlepsza i wiesz co jesz. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 l wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól pieprz Wykonanie: Szynkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym W garnku zagotować(...)wodę wraz z szynką , a następnie dodać wszystkie przyprawy. Gotować pod przykryciem do momentu aż szynka będzie miękka. Na koniec obsmażyć mięso na patelni z każdej strony do zarumienienia się. Smacznego szynka wieprzowa gotowana
O kuchni z uczuciemparmezanie. Ta wersja powinna również podbić wasze podniebienia. Jeśli macie ochotę na mały eksperyment z kotletem mielonym to zapraszam na przepis. Kotlety mielone inaczej Składniki: 450 g mielonej szynki wieprzowej 1 mała cebula czerwona 1/3 szklanki bułki tartej ¼ szklanki tartego sera tupu parmezan (np. Corregio) 1 jajko około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano) około(...)mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżka sosu Worhestershire (opcjonalnie) olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, pomidory suszone i szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Przesmaż na patelni wszystkie składniki. Mięso mieszamy najpierw z jajkami i przyprawami. Następnie dodajemy podsmażone na patelni składniki i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy-najlepiej
Mania GotowaniaOgólnie pierś z kurczaka bardzo smaczna, słonawa dzięki szynce, miękka i soczysta w środku. Do całości dania przygotowałam kuskus według przepisu Nigelli, całkiem nieźle wszystko razem się skomponowało, a przygotowanie obiadu zajęło mi około 30min. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka tymianek S&P 8 plasterków szynki parmeńskiej 200g kuskusu 250ml wrzącej wody 1/2 małej czerwonej(...)koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny 1łyżeczka oliwy z oliwek Filety z kurczaka posypujemy pieprzem i tymiankiem. Każdy z filetów obwijamy szynką. Smażymy na gorącej patelni, kładąc w pierwszej kolejności tą stroną do dołu gdzie są łączenia szynki. Smażymy aż szynka będzie chrupiąca. Kuskus zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 5 min. po tym czasie mieszamy widelcem aby był sypki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Szynka może być również wołowa. Mogłam się o tym przekonać niedawno, podczas spotkania w restauracji Ole!Tapas Steak Restaurante , które prowadził Pan Krzysztof Janiszewski właściciel restauracji oraz firmy Złoto Hiszpanii , importer luksusowych produktów z Hiszpanii. Spotkanie zaczęliśmy od delikatnej, różowej Cava De Nit z Bodegas Raventós i Blanc z Penedés a do niej dwie szynki wołowe. Cecina - szynka wołowa(...)suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie. Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto. Secreto to tylna część łopatki (pacha) świni iberyjskiej. Jest jedną z najbardziej wartościowych części świni
królestwo garówVianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula 50g szpiku wołowego 100g masła 150ml białego półwytrawnego wina 70-100g sera grana padano 2 szczypty szafranu kilka plastrów suszonej szynki włoskiej Cebulę pokroić w kostkę. Szpik pokroić. W garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy. Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści. Wsypać(...)gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Podawać z „chipsami” z szynki i sera grana padano. Szynkę pokroić w paski i smażyć na suchej patelni. Na suchą, rozgrzaną patelnię wyspać trochę startego sera i smażyć aż się rozpuści, uważać
królestwo garówfigi, 6 plasterków szynki serrano, 6 jajek, 3 łyżki śmietany kremówki, masło, bułka tarta, krem balsamiczny, Formę do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Szynkę pokroić w paski. 1/6 pasków szynki podprażyć na suchej patelni. Figi pokroić wzdłuż na 6 części. Jajka porządnie roztrzepać ze śmietaną. Chleb tostowy namoczyć w jajkach. Kromki ułożyć w zagłębieniach formy(...)dnie ułożyć paski szynki. Na nich ułożyć „na sztorc” cząstki fig, lekko wciskając. Polać resztą masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Podawać z kremem balsamicznym. zastawa
królestwo garówwoda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju(...)minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy przyjemność spróbować kilka tapasów, wina, wspaniałej szynki … i win... Krewetki, szynka serrano oraz białe wino wytrawne z oferty Złoto Hiszpanii
królestwo garówSzynka pieczona z tego przepisu smakuje wybornie. Przekonaliśmy się już, że najsmaczniejsze są domowe wędliny.. Przynajmniej wiadomo, że będziemy jeść dokładnie to co chcemy. Przepis od naszego znajomego:) Składniki; 1 kg surowej szynki, przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie, papryka, majeranek, sól, pieprz/ szałwia, oliwa z oliwek Wykonanie; Szynkę myjemy. Zioła mieszamy(...)uzalezniomy od tego ile kg mamy szynki. Na każdy kilogram pieczemy 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i owijamy w folię aluminiową, żeby powoli stygła. Szynka krok po kroku KLIK
Anioły w kuchniprzed podaniem ułożyć ładnie szparagi na półmisku, skropić sosem winegret. Posypać prażonymi nasionami sezamowymi. Podawać w temperaturze pokojowej. Grillowane szparagi owinięte szynką Składniki: 2 kg szparagów, przycięte 1 łyżka oliwy z oliwek 12-15 plastrów szynki parmeńskiej 2 łyżki octu balsamicznego Świeżo zmielona sól i czarny pieprz Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury (przez około 10 minut). Szparagi(...)dokładnie w zimnej wodzie. Odłamać zdrewniałe końce. Skropić lekko oliwą z oliwek. Szparagi grillować przez około 8 minut jednokrotnie obracając. Usunąć z grilla i lekko posolić. Następnie każdy plasterek szynki przekroić wzdłużnie na połowę. Owinąć dolną połowę szparaga plasterkiem szynki. Ułożyć na talerzu, skropić octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Szparagi z grilla z sosem gruszkowym
naRuszciesuche. A słonawy smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką' Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 op. sera błękitnego Lazur - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 gruszka - 2 łyżki miodu płynnego - 2 łyżki masła - S&P - rukola (do przyozdobienia) Piersi(...)naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć. Po środku rozbitego fileta, położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym
CookYourselfZwyczaj jedzenia wspólnego śniadania z jednej miski. Jak w większości miejsc w Polsce na śniadanie w Niedziele Wielkanocną je się żurek. Jest on gotowany na wodzie od szynki (szynkę wędzoną gotuje się do obkładu na święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz dodaje Gomułki (twaróg doprawiony na ostro często z kminkiem, uformowany(...)zmielonym boczkiem, przyprawia i piecze… i po 15.00, czyli po święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię, skąd się wzięło te danie, żartowała, że gdy szlachta gotowała na święta szynki poddanym wystawiała wywar, a oni robili z tego „pieczeń”;) Tak czy siak, danie bardzo przyjęło się w naszej rodzinie, na pół kresowej, na pół śląskiej. I kultywowanie tej tradycji
bistro mama