z sodą i maślanką - 500 przepisów (strona:8/34)

Babeczki orzechowo migdałowe 156

aromatyczne i nadają wypiekom fajnej nuty smakowej.50 g tartych orzechów laskowych50 g tartych migdałów200 g mąki pszennej typ 5004 łyżki cukru16 g cukru waniliowego1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 jajka1/4 szk maślanki naturalnej1/3 szk oranżady125 ml oleju rzepakowegocukier puder do posypaniaRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Otrębowe placuszki 231

szkl. mieszanki otrąb3 łyżki mąki (u mnie kokosowa, orkiszowa i kukurydziana)1/2 szkl. maślanki1 jajkoOdrobina sodyCukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać maślankę. Otręby wymieszać z sodą i mąką. Dosypać do miski. Smażyć na suchej patelni. Usmażone placuszki podawać posypane z cukrem pudrem

Czarnawisienka
Pancakes - amerykański naleśnik w polskiej wersji. 152

Pozostajemy w śniadaniowym klimacie. Specjalnie dla mojego mężusia - pancakes'y. Podaję przepis podstawowy, z którego korzystam najczęściej. "Oryginały" robi się z maślanki i z użyciem sody... Tym razem przygotowałam je z pomarańczową skórką i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Polane miodem, smakują wybornie. Pomarańczowy pancakes prosto z foremki ;) - dla M. Pancakes - przepis podstawowy.Składniki: 2 szkl. mąki;2 jajka

Miksturownik
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 157

Racuszki jabłkowe pani Jadzi" z książki Ewa gotuje - szybko.) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam na chwilę, a w tym czasie

W kuchni Karmel-itki
domowy chlebek irlandzki pełnoziarnisty 93

składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 ml maślanki 60 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką „białą”, sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami. Dodajemy maślankę i przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny z Czarnymi Porzeczkami 152

porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 300 g czarnej porzeczki Wykonanie: Porzeczki umyć i oczyścić. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, olej

Mama Gotuje
Bananowe ciasto z Luizjany 175

mąki kukurydzianej 180 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki ¾ szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki 3/4 szklanki maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml rumu Przygotowanie: 1 szklankę wiórków kokosowych zalewamy rumem(...)dodajemy 2 łyżki oleju i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Banany rozdrabniamy na papkę za pomocą widelca lub blendera i mieszamy je dokładnie z maślanką. Mieszamy ze sobą suche składniki: mąki, proszek, sodę i cynamon oraz wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy cukier z olejem przez około 3 minuty. Dodajemy jajka i wanilię, miksujemy, do połączenia się składników

Mania Gotowania
Puszyste naleśniki na maślance 140

zdrowy akcent. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 500 ml maślanki 3 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody przykładowe dodatki: dżem wiśniowy, twaróg wymieszany z cukrem i jogurtem naturalnym WYKONANIE(...)miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią, po czym krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej wlać maślankę, olej i wsypać składniki sypkie. Całość zmiksować do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić ciasto kulistym ruchem na całą szerokość patelni

Passions hobbies life
Proste ciasto z konfiturą jagodową 263

ważne - bardzo proste w przygotowaniu. Bez miksera! W kilka chwil! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron(...)grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić

Zasmakuj Kuchni
Proste ciasto z brzoskwiniami 163

tygodnia. Smacznego słodkiego przy kawie, ulubionej herbacie, koniecznie - w towarzystwie! Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron(...)grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić

Zasmakuj Kuchni
Babeczki fasolowe z pekanami czyli ,, Pokochaj swoje ciało". 145

słów, a jednak nie będzie jakąś kopią ściągniętą żywcem z książki.  I oto są.... puszka czerwonej fasoli 2 łyżki kakao 3 jajka 5 łyżek maślanki płaska łyżeczka przyprawy korzennej łyżeczka sody 10 - 13 daktyli szczypta soli papilotki 10 orzechów (pekany, włoskie, laskowe ) odrobina cukru pudru (jeśli ktoś chce) Daktyle ( miałam dość suche) pokroiłam i zalałam maślanką, zostawiłam tak gdzieś(...)sitko i dokładnie płuczemy, zostawiamy oby ociekła z nadmiaru wody. Następnie dodajemy żółtka, daktyle z maślanką i miksujemy razem, aż fasola będzie dokładnie rozdrobniona. Jeśli będą jeszcze widoczne kawałki skórek to nic, to i tak nie będzie wyczuwalne. Można dodać kakao, sodę i przyprawę korzenną i ponownie zmiksować. Białka z solą ubijamy na sztywno, orzechy ( jakie mamy ) siekamy na mniejsze

Dieta moja pasja
Pancakes czyli pankejki + film 194

przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie.  składniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli dodatki : bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier puder(...)owoce przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę

Smakowite Dania
Czekoladowe babeczki z twarogiem 219

twarogowym nadzieniem. Udekorowane, oczywiście, polewą czekoladową. Smakują bosko! Polecam :) Składniki: (12 stuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kako 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 125 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 białko(...)Nadzienie serowe - ser wymieszać z cukrem, mąką pszenną i białkiem. Masę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Ciasto - Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao, sodę i sól, wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, maślankę, olej, ocet winny i ekstrakt waniliowy. Składniki delikatnie połączyć, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do 1/3 ich wysokości, nałożyć

Domowa cukiernia Ewy
Muffiny jabłkowo gruszkowe z kremem cynamonowym 81

cynamonowy krem, który idealnie do nich pasuje. Składniki na 15 muffinek 1 jabłko 1 gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki(...)cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem.  Mąkę mieszamy z  cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.  Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp

noteskulinarnyfiga
Chlebek kukurydziany z patelni 157

Składniki: CHLEBEK KUKURYDZIANY: 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej; 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka proszku do pieczenia; 1 szklanka maślanki; 1/2 szklanki mleka;  1 duże jajo; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/4 szklanki  masła/margaryny + 2 łyżki do rozgrzania na patelni. DODATKOWO: Patelnia o średnicy 26 cm, którą można używać w piekarniku (u mnie patelnia żeliwna(...)mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać. Masło/margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do drugiej miski wlać mleko i maślankę. Dodać jajo i dokładnie wymieszać widelcem. Następnie dodać sodę oczyszczoną i ponownie wymieszać. Do miski z mąkami, proszkiem do pieczenia i solą wlać płynne składniki i dokładnie wymieszać (łyżką lub trzepaczką kuchenną), aż dobrze

Gospodyni Miejska