nadzieniem malinowym i kremem kawowym Składniki (około 12 cupcake'ów): 3/4 szklanki mąki 6 łyżek kakao 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki maślanki 1 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 1 szklanka malin (mogą być(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej misce wymieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu wymieszać jajko, wodę, maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut
Mania Gotowanialecz moje, ale dla króla… też mogą być – Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami. Składniki: - 1 litr maślanki - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 4 łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka(...)rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka lub rózga. Maślankę, wodę i jajka ubijamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju
mojewypiekiinietylkopotrzebujemy - 2 szklanki mąki kukurydzienej pół litra jugurtu naturalnego lub maślanki 2 jajka niepełną łyżeczka soli łyżeczka sody Mieszamy suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi po czym powoli łączymy je razem. Z tego ciasta możemy zrobić - chlebek - wtedy przekładamy ciasto do foremki - pieczemy na termoobiegu w 200 stopniach ok 20-25 minut (w trakcie należy sprawdzić
BezglutenowaIzabelamieszania, a takie przepisy to ja naprawdę bardzo, bardzo lubię. :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 150 g cukru trzcinowego 250 mil maślanki 250 mil wody gazowanej 200 oleju 3 łyżki kakao łyżeczka przyprawy korzennej 1/4 łyżeczki soli 3 gruszki cukier puder Mąki i resztę suchych składników przesiewamy razem
Dieta moja pasjalubię je jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego wymieszanego z (sezonowo) malinami lub truskawkami bądź (całorocznie) bananami i kiwi. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g maślanki 2 jaja 50 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej 50 g roztopionego masła klarowane masło do smażenia lub olej dodatki: syrop klonowy, miód, konfitura lub wszystko to na co macie ochotę;D Jak przygotować
Zasmakuj Kuchniniedużych tortownicach o średnicy 16 cm Składniki na ciasto waniliowe: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 150 g masła 3 jajka Składniki na ciasto muffinkowe Składniki na krem budyniowy Składniki na domową masę cukrową + ulubiony dżem, truskawki, kolorowe koraliki do dekoracji Spody (niezależnie
Ciastkozercyzwykłe naleśniki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Na wielu blogach i stronach internetowych ludzie prześcigają się jak skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne
KasiaiKrzysiu.plmisy miksera wlać 1 szklankę maślanki, dodać 3 żółtka. Zmiksować. 2. W miseczce połączyć wszystkie suche składniki tj, mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać do misy miksera. Zmiksować. 3. Dodać 1 szklankę maślanki, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Zmiksować. 4. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wymieszać. Odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować
Moja Galeria Smakukanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia
UgotujmyTo.plczekoladowe z małym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy
Mienta blogilością czekolady :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 1 duże jajko 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu) 1/2 szklanki cukru 2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być mocno(...)przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Mieszamy razem
Ciastkozercymleka 1 łyżka sody 250 dag masła roślinnego masa 250 dag masła roślinnego 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka maślanki Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Mąkę mieszamy z sodą i kakaem, dodajemy do utartej masy jajecznej na przemian z mlekiem, na koniec dodajemy dżem. Wykładamy ciasto na blaszkę ,wyłożona papierem(...)około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę. Na koniec ucierania dodajemy stopniowo po łyżce maślanki. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół z górnej części ciasta z ścinamy pół centymetrową warstwę, kruszymy i wstawiamy do piekarnika na parę minut do przesuszenia. Z utartego kremu odkładamy trzy łyżki
kgwjanczewoGofry na maślance - są pyszne! Mocno chrupiące, idealne po prostu ;) Szybkie do zrobienia. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami a podbiją serce każdego ;) Gdzie to lato? ;) Zdjęcia tych gofrów, robione jeszcze nie tak dawno temu, w gorący, słoneczny dzień w moim ogrodzie. Uwielbiam go! Wiele w nim jeszcze do zrobienia, na co teraz nie ma czasu, ale na wszystko przyjdzie(...)przecudną sofę ogrodową z technorattanu, która jest i wygodnym siedziskiem a także fajną ozdobą ogrodu. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki mleka 50 g masła 2 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, odłożyć. Mąkę
Domowa cukiernia Ewyszklanki mąki pszennej 1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 11/4 szklanki mleka ¾ szklanki oleju 3 jajka ½ szklanki maślanki 1 puszka kukurydzy tłuszcz do formy Wykonanie: Wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka. Dodać suche składniki i utrzeć mikserem
Tradycyjna Kuchniauradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość(...)kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość grube plasterki.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem.W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać
Pożeraczka, czyli raz adobrze