placuszki, tym razem wzbogacony o ulubione owoce, czyli jagody. Danie idealne na weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek :) szklanka mąki pszennej lub orkiszowej szklanka maślanki 2 jajka łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki sody 3 łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia patelni sos: jogurt naturalny pół szklanki jagód Wszystkie składniki, poza jagodami, miksujemy. Dodajemy jagody
Mienta blogryżowej – 50 g i kukurydzianej – 50 g) 100 g ksylitolu 30 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75 g masła 1 jajko 300 ml kefiru lub maślanki 2 łyżki soku z cytryny lub aromat cytrynowy Łączymy ze sobą suche składniki. Masło roztapiamy, mieszamy z jajkiem i kefirem lub maślanką. Łączymy suche
Kucharzycajajko 1/2 szklanki maślanki lub kefiru 1/3 ł yżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 szczypta cynamonu 1 szczypta imbiru 1 szczypta soli 8 łyżek mąki (mieszanej pełnoziarnistej i jasnej) 1 dojrzały banan pokrojony w kostkę 1 łyżka oleju do podania: posiekane orzechy ulubiony syrop (u mnie klonowy) PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką
Moje Kuchenne Rewelacjeekologiczne. Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 1 szklanka maślanki lub kefiru (u mnie maślanka) skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (u mnie z pomarańczy
kruche babeczkidziałki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki 1/4 szklanki oleju 3 i pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao i kawy Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków
Ugotowane pozamiataneIrish soda bread Składniki na 1 duży bochenek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 25 g miękkiego masła 500 ml maślanki lub kefiru Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować
Kubki smakumałych muffinek: 250 gr masła 180 ml wody 250 gr gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, greckiego, maślanki lub kefiru 300 gr mąki 70 gr kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju Formę do muffinek wysmarować masłem. W garnuszku umieścić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać
moj przepis nastworzenia słodkich i ślicznych muffinek ;) Składniki suche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru Składniki mokre: 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju Dodatki: 2/4 opakowania hershey cookies'n'creme wraz z posypką 4 truskawki Przepis: W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej
Emcia PichciChlebek na Dzień Św. Patryka... Składniki; 510 g mąki pszennej razowej, 170 g mąki pszennej tortowej, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g masła. 1/2 łyżeczki soli, 2,5 szklanki maślanki, 1 jajko, Wykonanie;Oba rodzaje mąki,cukier,sól miksujemy z masłem przez 10 minut. Dodajemy maślankę i miksujemy. Masę przekładamy do foremki wcześniej przygotowanej. Smarujemy
Anioły w kuchnisię pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 2 szklanki maślanki pół szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych PZZ Białystok 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam od PZZ Białystok ) dusza szczypta cynamonu (ilość zależy od upodobań) 2 jajka klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można(...)dać ciut więcej) odrobina oleju do smażenia cukier puder do oprószenia placuszków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy wstępnie łyżką. Następnie wbijamy jajka dodajemy płatki owsiane, cukier, dużą szczyptę cynamonu i wlewamy maślankę, całość mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na niewielkiej ilość oleju (na małym ogniu) z obu stron na złoto (powinny ładnie rosnąć podczas smażenia
Słodkie okruszkibakaliami. Dla mnie hit! Smacznego do kawy i dobrego towarzystwa życzę! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej łyżeczka sody opakowanie cukru z wanilią szklanka drobnego cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju szklanka jogurtu naturalnego, opcja: maślanka lub mleko 4 łyżki mleka kilka kropel aromatu śmietankowego 3 jabłka tortownica o średnicy 25 cm. PRZYGOTOWANIE: W misce łącze rózgą kuchenną
Zasmakuj Kuchnikrople aromatu cytrynowego) skórka otarta z 2 cytryn 1 i 1/3 szklanki cukru 200ml maślanki 70ml soku z cytryny Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru około 6 łyżek soku z cytryny Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze
Mała Cukierenkamąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag miękkiego masła 20 dag cukru ok. łyżeczki czerwonego barwnika (użyłam w proszku) 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub parę kropli aromatu 2 całe jajka 17,5 dag maślanki lub kefiru łyżeczka octu jabłkowego lub zwykłego KREM: śmietana w proszku Śnieżka(...)muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik na 170 - 180 stopni C ustawienie góra-dół. Mąkę, kakao, proszek, sodę przesiewamy i mieszamy z barwnikiem (najlepiej nie dodawać wszystkiego, potem można dosypać) Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, wlewamy maślankę, ocet. Dodajemy przesiane składniki i ucieramy do połączenia składników. Jeśli masa jest mało czerwona dosypujemy jeszcze
Pani na desermąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody ok 500g truskawek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę, cukier, budynie i spulchniacze. Połączyć
https:KKuchniaMniamDzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do tego stały się przyjemnie chrupiące. SKŁADNIKI: 1/2 szkl maślanki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szkl mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe
Kto ugości moich gości?truskawkami i kruszonką orzechową Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 230 g jogurtu naturalnego (można użyć maślanki, kefiru) 2/3 łyżeczki esencji waniliowej 200 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek kruszonka: 2,5 łyżki zimnego masła 4 łyżki mąki 4 łyżki
sierotka maRysia w kuchniCiasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml maślanki 2 łyżki soku z cytryny Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)sodą i proszkiem do pieczenia. 2. Masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i znów ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. 3. Do maślanej masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę, maślankę i mieszamy
Mała Cukierenkapolskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru pudru 200 ml maślanki lub kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 ml przecieru malinowego 150-200 g mrożonych malin + sok z cytryny+ cukier Wykonanie: makę, kefir, żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 4 czubate łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce) Składniki mokre: 1 szklanka maślanki 100g rozpuszczonego masła 3 jajka L Dodatkowo: 600g śliwek 1. Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki
Szefowa kuchnikalorii, a najbardziej z cukru, który najlepiej wyeliminować. Pomyślałam i oto są.... szklanka suszonych daktyli 0,5 szklanki gorącej wody 0,5 szklanki maślanki 50 g serka lub twarogu 2 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mocnej kawy (płyn) łyżka soku z cytryny 2 szklanki mąki szczypta soli szklanka mleka w proszku
Dieta moja pasjafajnych, słodkich jabłek i lubię ciemne ciasta stanęło właśnie na tym wypieku. 1,5 szklanki mąki 1,5 -//- -//- pełnoziarnistej szklanka maślanki szklanka oleju 0,5 szklanki brązowego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki sody 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 4 jajka skórka otarta z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli
Dieta moja pasjaKoniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni Biszkopt : 280 g mąki pszennej 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru kryształu 90 g cukru brązowego 240 ml maślanki 180 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 240 ml gorącej wody W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej
Made By Mom And Sonświetnego przepisu z jednej z moich ulubionych stron Ciastkożercy.pl . Składniki: Babeczki czekoladowe: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo: masa cukrowa duże, okrągłe czekoladowe cukierki rozpuszczona czekolada Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre
Czerwona Porzeczkapewnością przypadnie Wam do gustu :) 180 g mąki gryczanej 15 g mąki amarantusowej 3 łyżki surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu z cynamonem 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko szklanka malin (poza sezonem mrożonych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Przelewamy je do keksówki
Mienta blogteż zaskoczy drogowców... Składniki na 12-15 sztuk: Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to ⅔) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki mokre 1 jajo ½ szklanki mleka ½ szklanki maślanki dodatkowo 100 g grubo pokrojonej białej czekolady 50 g suszonej żurawiny 100 g świeżej żurawiny (ok. 1 szklanki) Wszystkie
Pełny talerzmałą tortownicę, lub formę w kształcie serca: 250g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli 200 g cukru 220 ml maślanki 200 ml oleju 3 rozmącone jajka. Składniki na polewę: 1 czekolada 4 – 5 łyżek mleka Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania ciasta: W jednym
Na słodko lub wytrawnie