środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapach waniliowy 1 jajko Wykonanie: Suche składniki wymieszać w misce. Mokre
Blondynka Gotujeżeby święta były smaczne, rodzinne i najwspanialsze na świecie :):) Składniki : 3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. maślanki 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki czubate kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody Przygotowanie : Wszystko umieścić w misce, wymieszać łyżką, przelać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec
zdrowa vege kuchniaSkładniki: 300 g mąki 300 ml maślanki 2 jajka 50 g cukru 50 ml oliwy z oliwek (może być olej) po 1 łyżeczce: olejek waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona szczypta soli Przygotowanie: Składniki zmiksować blenderem lub w mikserze. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Ja mam taką dość dużą więc na jeden raz wychodziły mi dwa pancakes'y :) Trzeba pilnować
ClauditteMissCookingSkładniki: 50g mąki żytniej 150g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa będzie za gęsta (u mnie była) możemy dodać trochę maślanki/kefiru. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placuszki po kilka
Kuchenny Skrawek Niebalitewski jest ten piernik litewski....Składniki (forma 23x23 cm): 250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru (szklanka)3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny)Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się(...)masłem, i odstaw do ostygnięcia.Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj.W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał.Dodaj bakalie
Grahamka, weka i kajzerkawyciągnięte z piekarnika, jeszcze ciepłe bardzo szybko znikają ;) Składniki (12 muffinów): 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno
Piąty grzech głównyszklanki posiekanych suszonych śliwek 1 małe jabłko Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem
Gotuj Sam!muffinek: 1 szklanka odpestkowanych świeżych lub mrożonych wiśni; 2 szklanki mąki; 1/4 szklanki kakao; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2/3 szklanki drobnego cukru; 100 g gorzkiej posiekanej czekolady; 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego; 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu); 2 jajka (roztrzepane); Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche
In my kitchenwstaw do zamrażalnika na 30 minut. Aby przygotować placuszki, do miski wysp wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oraz sól i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej roślinne mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Do uzyskanej maślanki dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier, zamieszaj tak, aby nieco się rozpuścił, po czym wlej całość
Roślinna - blog wegańskiwykonania jest identyczna. Proporcje na keksówkę 35 x 12 cm - 3 jajka - 3/4 szkl. kefiru / jogurtu / maślanki - 3/4 szkl. powideł ( lub kwaśnego dżemu) - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody dodatkowo: - 1 kg drobnej węgierki pokrojonej na cząstki ( drobna węgierka ma mniej soku niż ta duża
kawawszklanceszklanki cukru pudru (lub trochę mniej) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika (kolejne składniki w wersji prezentowej - wypisane na bileciku) 2 jajka kubek (250 g) jogurtu naturalnego (lub szklanka maślanki) 1/3 szklanki roztopionej Palmy Przygotowanie: W osobnych miskach mieszamy składniki sypkie i mokre. Następnie mokre wlewamy
Kuchnia w szuwarachłyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć
Roślinna - blog wegańskicukru 1 jajko 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz chili. W drugiej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i jogurt (mleko i jogurt można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną
Kolorowy Przepisownikwysyp mąką. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól, wanilię, cynamon i gałkę muszkatołową. Do drugiej miski wlej mleko sojowe i dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odłóż na moment, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej olej oraz syrop klonowy i dokładnie zamieszaj. Wszystkie banany obierz
Roślinna - blog wegańskiRed Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż
Kulinarne Przeboje