szklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól. Dodać cukier. W drugiej misce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól. Dodać cukier. W drugiej misce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukszklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać i przesiać mąkę, kakao, sól. Dodać cukier. W drugiej misce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdodatkowych kilogramów, będzie co spalać na lato. Składniki (na 12 szt. babeczek) suche 250 g mąki 100 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre 250 g maślanki naturalnej 2 jajka 75 ml oleju Dodatkowo 100 czekolady mlecznej Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka
pink envelopepochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Sos: 250g truskawek granat 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji
Czerwona PorzeczkaTesco - KLIK - koniecznie weźcie udział w konkursie! Składniki: (12 sztuk) 100 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 2 jajka, pół szklanki maślanki, 150 g cukru trzcinowego, 140 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g malin dodatkowo: 250 g mascarpone, 250 g śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, świeże owoce - czerwone porzeczki(...)następnie pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i jajkami, a na koniec dodaj maślankę. Masę dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj większość malin - pozostaw kilkanaście sztuk do dekoracji. Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami, masę nakładaj
Plate of Joytemperaturze pokojowej: Ciasto: 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 250g miękkiego masła 190g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 4 jajka 140ml maślanki 4 łyżki syropu różanego (z płatków róży) lub wody różanej lub 3/4 łyżeczki ekstraktu różanego skórka starta z 1 cytryny(...)płatki róży jadalnej do posypania Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 23-24cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Do miski przełożyć masło dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu
Mała CukierenkaDziś mam dla Was propozycję Świąteczną! Zapraszam! Składniki; 25 dag mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 2 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 5 łyżek oleju 250 ml. jogurtu naturalnego lub maślanki Masa; 2 kubeczki serka homogenizowanego (180g każdy) waniliowy 1 szkl. mleka w proszku 10 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru(...)plastyczny do zrobienia głów owieczkom (żółty) można je zrobić także z większych żółtych cukierków cukierki dekoracyjne do zrobienia oczu i ust lub płynna czekolada Przygotowanie; Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać, ale nie długo - tylko do połączenia składników. Formę na muffinki (12 otworów
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka sody Przygotowanie: W jednej misce mieszamy obie mąki. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sodę, znów wszystko mieszamy łyżką. Olej kokosowy rozpuszczamy, aby miał płynna konsystencję (np. w garnuszku na małym ogniu). Olej wlewamy do drugiej miski, wbijamy jajko, dodajemy maślankę i całość mieszamy łyżką do połączenia. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i całość mieszamy do uzyskania
Słodkie okruszkimąki pszennej200 g mąki orkiszowej1 łyżka kakao200 g cukru1 łyżeczka soli2 jajka300 ml oleju250 ml maślanki1 łyżeczka ekstraktu z waniliiczerwony barwnik spożywczy w żelu1 łyżka octu1 łyżeczka sody oczyszczonejkrem:200 g miękkiego masła200 g cukru pudru600 g serka kremowego2 łyżeczki ekstraktu z waniliidodatkowo:masa cukrowakrew:1 łyżka wody2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu1-2 krople zielonego(...)papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem.Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni - tak ma być. Wymieszać, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Masę równomiernie wyłożyć do przygotowanych tortownic
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru/maślanki (szklanka) w temp. pokojowej3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g mieszanych bakalii (u mnie nasączone trochę rumem )1. Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski.3. W dużej misce utrzeć jajka(...)przemian dodawać-do wyczerpania- po trochu przesianej mąki i po trochu maślanki/kefiru. 4. Dodać bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę
UgotujmyTo.plformy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki cynamonu MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA 1/4 szkl. okeju 1/3 szkl. maślanki 1 jajko DODATKOWO: 1-2 garście rodzynek W pierwszym(...)rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi. Dołożyć masło orzechowe i jajko. Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą., Dodać mąkę żytnią, szczyptę soli i przyprawy - kardamon i cynamon . Dolać składniki mokre oraz rodzynki i wymieszać łyżką na jednolitą
Grunt to przepis!lekko chrupiącą kruszonką:) Składniki: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka cukru 1czubata łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego) lub maślanki ½ szklanki mleka 1½ – 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki(...)40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce. Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej. Połączone mokre składniki wlać do suchych, dobrze wymieszać
Kubki smakuzastąpić białym) 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np. VanHouten 110 g masła 2/3 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej) półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu z ziarenkami- takiego jak tutaj ) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki soli Przygotowanie Mąkę wymieszać z sodą i solą, masło roztopić. Do gorącego masła
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowania: 90 min 5 jajek 125 ml maślanki 430 ml oleju rzepakowego 500 g cukru laska wanilii 500 g obranej marchewki 560 g mąki pszennej 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów(...)natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, proszek i sodę 3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach 4. W oddzielnej misce łączymy, najlepiej za pomocą miksera, olej, jajka, maślankę, cukier i nasiona wyłuskane z laski wanilii, miksujemy aż składniki się połączą, dodajemy startą marchewkę i łączymy całość 5. Stopniowo do masy
Słodki Kompromis