rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech (KLIK) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej(...)potraw np. Vegeta Sól Pieprz Olej do podsmażenia 200 g makaronu ryżowego Fabijańscy (KLIK) Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem
VioletoweKucharzenieSkładniki: jarmuż krojony (100 g) pieczarki (5 szt.) groszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka(...)wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy razem do osiągnięcia wżenia. W czasie gotowania zupy myjemy, obieramy i kroimy pieczarki, a następie smażymy je na oliwie, aż będą rumiane. W czasie smażenia lekko solimy. Kiedy zupa będzie gotowa nakładamy ją do miseczek i dodajemy usmażone pieczarki
Weganka gotujepuszka 400 g) mąka kukurydziana (3 łyżki) sezam (4 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) bułka tarta (1/2 szklanki) olej lub oliwa (do smażenia) Sos: pieczarki (15 dag) pestki dyni (1/3 szklanki) mleko kokosowe (1 szklanka) sól oliwa lub olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczb porcji: 3 Przygotowanie: Kotlety: Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy do niej wyciśnięty(...)sezamem i pestkami dyni. Dodajemy mąkę. Jeśli ktoś ma ochotę może dodać ulubione przyprawy. Ja tego nie zrobiłam. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Sos: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy. W trakcie smażenia solimy. Pestki dyni i 1/2 szklanki mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu blendera. Mielimy aż powstanie jednolita masa. Masę dodajemy do pieczarek. Mieszamy i podgrzewamy
Weganka gotujeDzisiejszą propozycją są krokiety ziemniaczane z pieczarkami z dodatkiem sera żółtego. W odróżnieniu od tradycyjnych krokietów te są pieczone, co nie ujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki(...)muszkatołowej Farsz: ok. 20 dag pieczarek 50 g żółtego sera 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka masła dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżka rozpuszczonego masła i odrobina margaryny do wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zagniatamy ciasto.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek
psgotujemymały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy - szczypta soli - kilka łyżek sezamu - woda Dodatki - 4 pomodory - 2 żabki czosnku - 2 białe cebule - 300-400 gram pieczarek - oliwki - kilka plasterków sera mozzarella lub innego - suszone i zielone zioła (ja dodałam, świeże oregano, majeranek i tymianek) - sól, pieprz, sos sojowy do smaku Przygotowanie(...)minutę, jeśli ciasto jest grubsze, to trzymamy trochę dłużej. Ciasto przykryć folią aluminiową i przygotować dodatki. Na patelce podsmażyć czosnek, cebule, pomidory doprawić ziołami i poddusić do odparowania wody, pieczarki również poddusić. Na ciasto układamy sos pomidorowy, pieczarki, oliwki i paski mozzarelli i wkładamy na 1-2 minuty do piekarnika, żeby ser się roztopił Smacznego
zdrowa vege kuchniaZapiekanki z serem i pieczarkami Składniki: - bagietki - ser żółty - pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie dodatki: - ketchup - sos czosnkowy Przygotowanie: Bagietki przekrawam na pół. Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce i przyprawiam. Nakładam na bagietki. Na to ścieram żółty ser. Wkładam na kratce do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10-15 minut Podaję z ketchupem lub domowym sosem
Kuchnia co dniaRosół po węgiersku - zupa kurczakowa z pieczarkami i fasolką Składniki: - 1 kurczak - sól - 3-4 ziarna pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 ząbek czosnku - 4 marchewki - 4 pietruszki - 1 seler - 1 cebula - suszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu (u mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem(...)obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję na cienkie plasterki i gotuję z fasolką w niewielkiej ilości zupy. Na krótko przed podaniem gotuję oddzielnie makaron. Gdy kurczak jest ugotowany, wyjmuję go z zupy razem z cebulą. Zupę
Kuchnia co dniaPizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie(...)rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym
Kuchnia co dniaSkładniki: 300 gr czarnego ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę(...)posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. 4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje. 5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj. Czarny ryz z grzybam i Podawaj z gotowaną rybą, pieczoną cukinią lub krewetkami. Latem z kurkami.Kreuj podawanie
AZgotuj!Składniki: kasza pęczak średni bakłażan cukinia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów świeże oregano natka pietruszki kilka pieczarek 2 łyżki oleju Kasza pęczak z warzywami Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę pęczak. 2. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię. Cebulę w drobną kosteczkę pieczarki na ćwiartki. 3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj kostki bakłażana. Smaż aż zrobią(...)się rumiane. 4. Dodaj cebulę i pieczarki. Po kilku minutach dalej krojone pomidory i wciśnij ząbek czosnku. Dopraw solą do smaku. 5. Pod koniec przyrządzania dodaj cukinię aby była chrupka w trackie jedzenia. Na koniec, dodaj pieprz i zioła - posiekane oregano i natkę pietruszki
AZgotuj!mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz szczypta cukru łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina Farsz: pieczarki ząbek czosnku natka pietruszki cebula sól i ziołowy pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Uduś pieczarki z cebulą i czosnkiem na łyżce
AZgotuj!wśród zieleni rukoli. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej szczypta soli i cukry chlust oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody drożdże wielkości orzecha włoskiego 500 gram pieczarek lub grzybów leśnych cebula ząbek czosnku małe kuleczki mozzarelli 2 łyżki oliwy sól pieprz do smaku Przygotowanie: Wyrób ciasto ze składników. Odstaw w ciepłe miejsce(...)Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem. Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Piecz w 200 stopniach 30 minut. Kiedy będzie gotowa, rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli
AZgotuj!Dziś u mnie kuchnia z resztek. Ale elegancko podana. W lodówce p adnięte pieczarki zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. Wyszło nieźle. Smacznie. Żywiczny rozmaryn pachniał swoją cudowną wonią. Pikantny barszczyk dopełnił resztę. Składniki: Na ciasto klasycznie szklanka mąki szklanka wody pół kostki masła łyżeczka soli 4 całe jaja sezam biały i czarny, pieprz(...)cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i kolorowym sezam. Piecz 25 minut w 200 stopniach. Wystudź. Dekoruj żywicznym rozmarynem Podawaj jeszcze gorące Nadzienie: pieczarki czosnek drobniutko pokrojony rozmaryn cebula sól i pieprz łyżeczka masła solonego Pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę z czosnkiem zaszklij na łyżeczce masła. Dodaj
AZgotuj!