z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:261/703)

Makaron z boczkiem w sosie 147

dzisiaj makaron z boczkiem w sosie. Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek pokrojony(...)kostkę i lekko go zrumienić z wszystkich stron. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, smażyć do zeszklenia się cebuli, a następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż wyparuje woda z pieczarek. Wszystko zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż sos będzie gęsty. Na talerzu polać makaron sosem i posypać natką

O kuchni z uczuciem
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 161

pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii.  Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy(...)rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką 151

jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ  Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól - pieprz - słodka papryka Przygotowanie: Z udek usuwamy kości. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć. To samo zrobić z cebulą(...)obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć). Do mięsa mielonego dodajemy przestudzone cebulę i pieczarki oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i fetę. Całość łączymy jeszcze z dwoma jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Nadziewamy udka przygotowanym farszem i podsmażamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Wołowina duszona z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką w otoczeniu pieczarek 167

bardzo wdzięcznym "materiałem" - nadaje się zarówno do smażenia, jak i duszenia czy grillowania. Dzisiaj jedna z możliwości jej wykorzystania. WOŁOWINA DUSZONA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ W OTOCZENIU PIECZAREK Składniki: - 1 ½ kg wołowiny - ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju - 10 pieczarek - 1 pęczek pietruszki - 5 ząbków czosnku - 50 ml śmietany 30% - sól - pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy, oczyszczamy(...)kroimy w nierówne plastry. Pomidory kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Pietruszkę szatkujemy, obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę. Wszystko dodajemy do pokrojonego mięsa wraz z olejem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy przez 30 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzaną wysoką patelnię. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę.  Wybrana przez nas wołowina

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami 143

nauki, za dużo pisania, za dużo czytania. Za mało czasu na gotowanie, na jedzenie, na dbanie o bloga. Pamiętam o Was, naprawdę. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŚMIETANOWO-MAŚLANYM Z PIECZARKAMI Składniki: - polędwiczka wieprzowa  - 100 gram masła - 150 ml śmietany słodkiej 18% - 250 gram pieczarek - sól,  - pieprz - olej Przygotowanie: Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut(...)patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy masło i obsmażamy mięso po obu stronach. Następnie dokładamy pokrojone pieczarki. Gdy będą podsmażone dodajemy śmietanę i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z pieczarkami 126

dobra, a teraz jedzonko. Rolada schabowa, nie pierwsza na blogu i nie ostatnia. 3 przepisy na schab w tym guście przedstawiłam już TUTAJ . ROLADA SCHABOWA NADZIEWANA MIELONĄ WOŁOWINĄ Z PIECZARKAMI Składniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab(...)rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Pizza z patelni 136

czasie formujemy do rozmiarów patelni. Podsmażamy z jednej strony przez około 3-5 minut, po czym przewracamy na drugą stronę.  Składniki na wierzch: - pomidory w puszce - pieczarki świeże - oliwki - szynka - ser - masło - zioła prowansalskie Przygotowanie wierzchu: Pieczarki kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Podsmażoną już z jednej strony pizzę, smarujemy płynem z pomidorów w puszce i rozgniecionymi pomidorami(...)Doprawiamy pizzę ziołami prowansalskimi. Wykładamy szynkę, podsmażone pieczarki, oliwki i wszystko inne, czego tylko dusza zapragnie. Całość posypujemy startym serem bądź serem w plasterkach. Smażymy pizzę przez około 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, na średnio rozgrzanej kuchence. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem, czy pizza jest już gotowa. Podajemy z ulubionym sosem. Voila! :) Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Wołowina z pieczarkami, papryką i pomidorami 140

było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową. Składniki: 1 kg wołowiny ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sól, pieprz Ziele angielskie, liść laurowy 30 dag pieczarek Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, usuwamy ewentualne błony, następnie kroimy w nieregularne kawałki i dodajemy przyprawy – papryka, czosnek, sól, pieprz, łyżka(...)oleju. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy. Pieczarki, paprykę, cebulę kroimy i oddzielnie podsmażamy na patelni. W oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Roladki z kurczaka z pieczarkami 177

Prosta, smaczna potrawa - nic dodać nic ująć. Oczywiście ilość można zmienić, z 8 pojedynczych piersi mamy 16 roladek. Składniki: 8 pojedynczych piersi z kurczaka 500 gram pieczarek 1 cebula 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego  fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie(...)delikatnie rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na oleju i doprawiamy również solą i pieprzem. Gdy pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Na rozłożone filety nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Całość zawijamy nitką, posypujemy papryką. Roladki podsmażamy na zloty kolor, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem 30 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Żołądki i serca drobiowe w sosie paprykowym z pieczarkami 136

moim wykonaniu. Dzisiaj żołądki drobiowe i serca z wykorzystaniem sosu paprykowego, który przedstawiałam kilka dni wcześniej. Warto spróbować. Składniki: Ok. 600 gram żołądków i serc drobiowych ( razem ) 300 gram pieczarek 1 cebula Ok. 200 ml sosu paprykowego 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki pieprzu olej 50 ml słodkiej śmietany 18% Wykonanie: Cebulę(...)kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażamy. Żołądki i serca kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy, vegetą, solą, papryką i pieprzem. Dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek wraz z sosem paprykowym. Dolewamy ok 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagotowujemy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i ziemniakami 118

Już sam pieczony kurczak to wiadomość, że potrawa musi być smaczna a do tego jeszcze ziemniaczki i pieczarki. Całość pycha. Składniki: Ćwiartki z kurczaka dowolna ilość Pieczarki Ziemniaki Czerwony delikat Sól Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i 1 łyżką oleju ( nośnikiem smaku jest tłuszcz ). Pozostawiamy do zamarynowania. Ćwiartki(...)kurczaka przyprawiamy czerwonym delikatem i solą, również pozostawiamy do zamarynowania. Po około godziny do kurczaka dokładamy ziemniaczki i pieczarki. Całość pieczemy w piekarniku w 190 o C, przez około 1 ½ godzimy ( w zależności od ilości, orientacyjnie, 1 godzina = 1 kg ). Podczas pieczenia obracamy. Na ostatnie 15 – 20 minut przykrywamy folia aluminiowa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jajecznica „ na bogato” 117

Jajecznica to sztandarowy składnik śniadania. Dzisiaj w wersji wzbogaconej o kiełbasę, pieczarki i pomidory, tak dla odmiany. Składniki: Dowolna ilość jajek Kiełbasa typu śląska Pomidor lub pomidory Kilka pieczarek Sól Pieprz Wykonanie: Jajka przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem. Kiełbasę, pieczarki drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy pokrojonego pomidora i dalej chwile smażymy. Na koniec dodajemy jajka

Smaki Ewy
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 180

powstały oba te dania. Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja na niedzielny obiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka do zagęszczenia Sznurek wędliniarski Wykonanie: Cielęcinę kroimy(...)uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat

Smaki Ewy
Pizza omletowa ze szpinakiem 128

szpinakiem. Smakowita i bardzo efektowna. Nawet nie wiem co napisać, po prostu rewelacja. Składniki: 5 jajek 150 gram świeżego szpinaku 3 łyżki pomidorów z puszki krojonych 3 spore pieczarki 3 plasterki baleronu ( można inną ) 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej Tarty ser ( typu gouda ) Wykonanie: Do przygotowania potrzebujemy 2 patelnie. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy(...)paseczki, pieczarki na połowę i następnie na plasterki. Na patelnię, wlewamy odrobinę oleju, dodajemy baleron – podsmażamy. Dodajemy kolejno pieczarki, pomidory i na koniec umyty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Przesmażamy tylko chwilę. Na drugiej patelni wlewamy również trochę oleju ( rozgrzewamy ), wlewamy jajka. Smażymy omleta – podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię

Smaki Ewy
Danie jednogarnkowe: duszony schab z pieczarkami w pomidorach i makaronie (szczególnie polecam dla zapracowanych) 88

można wykorzystać również wysoką patelnię. Szczególnie polecam to danie osobom, które cierpią na chroniczny brak czasu  - robi się je naprawdę bardzo szybko. Składniki: 300 gram schabu 5 dużych pieczarek ½ cebuli Pomidory krojone z puszki Sól Pieprz Czosnek Vegeta olej Natka pietruszki Makaron woda Tarty ser Wykonanie: Schab kroimy w paseczki i przyprawiamy vegetą. Pieczarki i cebule kroimy w plasterki(...)naczynia ( patelni ) wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy schab i podsmażamy chwilę. Dodajemy kolejno pieczarki i cebulę, również podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Dusimy parę minut pod przykryciem. Po tym czasie wlewamy ok 500 ml wody, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Do gotującej się potrawy dodajemy ok. 2 szklanek makaronu ( rodzaj według uznania ). Dusimy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania