się przeżyć niezmiażdżonym przez napierający tłum turystów. Prawdziwy survival :] Co do mojej dzisiejszej propozycji kulinarnej, będzie to jeden z naszych ulubionych przysmaków warzywno-ryżowych. Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 2 szklanki bulionu + 4-5 łyżek 300g ry żu długoziarnistego 400g piersi z kurczaka 300g pieczarek 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta(...)chili, garam masala olej do smażenia Startą marchew, selera i pietruszkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, po zdjęciu z patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora, a następnie pokrojone pieczarki. Następnie podsmażyć ryż z curry i szczyptą pieprzu, podlewać co jakiś czas 0,5 szklanki bulionu, aż ryż wchłonie wszystko. Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażyć z przyprawami (można też wcześniej
Przepysznik - BLW i nie tylkomakaron w moim wydaniu. Kto wypróbuje? Składniki; 20 dag makaronu (smakowego - trójkolorowego) 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżeczki pesto bazyliowego 20 dag pieczarek pół czerwonej papryki olej do smazenia 2 łyzki świeżego koperku masło do smazenia sól, pieprz Do marynaty; sól, pieprz, garam masala , oliwa Przygotowanie; Filet z kurczaka myje, osuszam(...)nacieram przyprawami i oliwą. Odstawiam na około 2 godz. Nastepnie smaże go na patelni z każdej strony aż będzie miękki. Makaron gotuje w wodzie według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram i kroję w półplasterki a paprykę w kostke. Smaże na maśle, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Fileta kroję w kostke dodaje do pieczarek i papryki
Radość kipiąca uśmiechem.rozwałkować i wylepić nim tartaletki o średnicy ok. 10 cm(foremki wcześniej dokładnie natłuscic masłem lub olejem). Podpiec je około 10 minut w temp, 200st. Nadzienie; 50 dag pieczarek 3 jajka 3 ząbki czosnku 1 cebula 250 ml smietany (może być 18%) 2 łyzki czarnych oliwek kilka suszonych pomidorów przyprawy ( sół,pieprz, pieprz ziołowy,tymianek 2 łyzki oliwy(...)Pieczarki oczyscic,pokroic na małe kawałki i podsmazyc razem z pokrojoną cebula, czosnkiem i przyprawami na 2 łyzkach oliwy( może być ta z suszonych pomidorów) Nastepnie podpieczone tartaletki napełnić farszem, smietane wymieszać z jajkami, doprawic. Zalac pieczarki, na wierzchu posypać pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Zapiekac około 20 min, w 200st. Podawac na ciepło lub zimno
Radość kipiąca uśmiechem.papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki 2 zielone cukinie 2 żółte cukinie 1 bakłażana 4 cebule 3 kg pomidorów obranych i pozbawionych pestek (to ważne) 10 sztuk sporych pieczarek łyżeczkę ostrej, wędzonej papryki, jeśli nie macie to małą papryczkę chilli 10 sztuk średnich ogórków konserwowych sól, pieprz, trzy ząbki czosnku Na dno garnka wlałam łyżkę oliwy. Warzywa pokroiłam – paprykę(...)pieczarki w paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki bulionu warzywnego. Po tym czasie przemieszałam, dodałam pomidory, wędzoną paprykę i czosnek. Po kolejnych
ladykitchenPulpetowa. Jest w ogóle takie słowo? Hmmm..... Sałatka w skład której wchodzą: maleńkie gotowane pulpety, pomidory koktajlowe, pieczarki oraz rzodkiewka a do tego gęsty sos czosnkowy. Pomysł na sałatkę zrodził się u mojej siostry jako przystawka do grilla i musiał się doczekać debiutu na blogu, bo sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Zjada się ją od początku do końca, bo całość(...)salaterki - można zrobić pół porcji: 0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego w sklepie na naszych oczach, lub w domu 1 jajo bułka tarta 1 kg małych i młodych pieczarek 2 pęczki rzodkiewki 0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych) 300 ml gęstego majonezu 100 ml śmietany 12% łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz Wykonanie: Najpierw przygotować pulpety. Do mięsa
Poezja Smaków - blog kulinarnypodudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek puszka pomidorów (400g) 1 łyżeczka ziół włoskich (używam Kamis) szczypta cayenne 1 szklanka bulionu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Obsmażyć(...)stron na złoty kolor. Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę, marchewkę na plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć. Dodać do podsmażonego mięsa. Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem. Doprawić solą , pieprzem, ziołami włoskimi, cayenne i szczyptą cukru. Dusić do miękkości ok 30 minut
Fabryka pomysłówAromatyczny bigos z kapusty i pieczarek, o pięknym kolorze i wspaniałym smaku Składniki • 1 główka kapusty • 1 papryka czerwona • 3 pomidory • 1 mała cukinia • 25 dag pieczarek • 2 marchewki • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki kminku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 łyżka czubata papryki słodkiej • szczypta chili może być kawałeczek papryczki chili • pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera • liść(...)Uważać by nie przypalić kapusty 2. • Cebulę pokroić w kostkę • Na patelnię dać masło i kilka łyżek oliwy smażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,pieczarki pokrojone w plastry, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę • Dusić wszystko pod przykryciem do odparowania wody 3. • Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojone pomidory bez skórki i warzywa
W królestwie smaków BeatySkładniki: bagietki, 500g pieczarek, dwie średnie lub jedna duża cebula, ser żółty (ja kupuję już starty, ale można oczywiście samemu zetrzeć), kiełbasa ( w zależności jaką kto lubi ), sól, pieprz, olej, ketchup. Przygotowanie: Pokroić kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni. Pokroić cebulkę i pieczarki w kostkę, również podsmażyć -w czasie(...)smażenia lekko posolić i popieprzyć. Usmażoną kiełbasę, pieczarki i cebulkę wymieszać razem. Bagietki przekroić wzdłuż, położyć na nie gotowy farsz, posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok.200stopni. Gdy ser się roztopi zapiekanki są gotowe. Smacznego
W kuchni u Monikitemat roladek z piersi kurczaka faszerowanych pieczarkami z cebulką i zawiniętych w bekon bądź boczek nie będę się rozpisywać. Dlaczego? Ponieważ mogę pisać i pisać jak są smaczne i nachodzi mnie na nie ochota. A dopiero wczoraj jadłam je na obiad. Składniki: 450g piersi z kurczaka ( trzy piersi - sześć kotletów) cienkie plastry bekonu lub boczku, cebula, 350g pieczarek, sól, pieprz(...)Przygotowanie : Piersi umyć, przekroić wzdłuż i rozbić. Lekko osolić i popieprzyć - uważać z solą, ponieważ bekon może być słony i można łatwo przesolić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć - również lekko doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz jest już gotowy rozkładamy plastry bekonu bądź boczku, na nie położyć piersi z kurczaka, i farsz. Zawinąć. Gdy roladki są już
W kuchni u MonikiSkładniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana(...)Kiełbasę pokroić i podsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć z pokrojoną cebulą. Dodać przyprawy do cebuli i pieczarek. Cukinię przekroić i wydrążyć środek. Pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w paski. Gdy fasolka będzie na pół miękka, dodać do niej wszystkie składniki i dusić. Gdy jest
W kuchni u MonikiSkładniki: porcja rosołowa, udka lub skrzydełka, 350g pieczarek, łyżka masła, 4 większe marchwie, 1 pietruszka, 8 ziemniaków - 760g już obranych, kawałek pora - 80g, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, kostka rosołowa (niekoniecznie), magii (niekoniecznie), śmietana do zup i sosów, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić. Gotować je w małym garnku z łyżką masła, odrobiną(...)grubszych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę - oczywiście warzywa, które należy obrać, obrać i wszystkie warzywa umyć. W międzyczasie szumować wodę, w której gotuje się drób. Gdy pieczarki już trochę zmiękną wrzucić z resztą warzyw do garnka z mięsem. Dodać przyprawy - ja jedynie magii daję po 2-3 krople jak zupa jest już na talerzu. Gdy warzywa zmiękną
W kuchni u Monikiłyżki oleju, 7g suchych drożdży, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki cukru. Farsz: 3x papryka czerwona, świeża ( może być żółta i pomarańczowa), 4 pomidory, 400g kiełbasy, 2 duże cebule, 350g pieczarek, Ponadto: 400g startego sera żółtego, 120-150g przecieru pomidorowego, łyżka oregano, olej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Składniki suche razem wymieszać. Dodać do nich składniki mokre i wyrobić ciasto. Wyrobione(...)wyrośnięcia na 40min. Farsz: Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć ( na 4 łyżkach oleju), po chwili dodać do niej pokrojoną w półksiężyce cebulę - lekko osolić. Chwilkę podsmażyć razem. Pieczarki pokroić w plastry i lekko podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie i cebuli - lekko posolić i popieprzyć. Przecier pomidorowy wymieszać z łyżką oregano. Gdy ciasto wyrośnie położyć na wysmarowanej lekko olejem
W kuchni u MonikiWczoraj moja koleżanka wkleiła zdjęcie bagietki z pieczarkami. Wyglądała tak smacznie, że nie mogłam oderwać od niej oczu, a u nas niestety nigdzie takiej bym nie kupiła. Także dziś z rana poleciałam po składniki i sama upiekłam taką. Wyszła rewelacyjna i wyśmienita w smaku. Kto nie wierzy, niech sam spróbuje :) Składniki: Ciasto: 6g suszonych drożdży, 150ml ciepławej wody, 250g mąki(...)pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 8g cukru. Farsz: 350g pieczarek, 200g startego sera żółtego, 1 cebula, sól, pieprz. Ponadto: olej. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypać mąkę i odgarnąć ją na boki. W połowie ilości wody rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Tak rozpuszczone składniki wylać w pusty środek miski i palcem okrężnymi ruchami łączyć z mąką. Powoli dodając resztę
W kuchni u Monikipozostały na stałe w naszym domowym menu. Składniki: (na 8 naleśników) Farsz: 1/2kg piersi z kurczaka ( jedna podwójna pierś), łyżka przyprawy do gyrosa, 1 średnia cebula, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), sól, pieprz, 200g startego sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej(...)łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy ( można wykorzystać ten przepis lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę podsmażyć razem z pieprzem i odrobiną soli. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek, dodać również piersi z kurczaki. Podlać wodą
W kuchni u Moniki