Składniki: łopatka bez kości 35 dag/mielona, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 mniejsza, pieczarki 6 mniejsze, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka/M, natka pietruszki 2 łyżki, pieczywo pszenne - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: jogurt grecki 200 ml, szczypiorek 1 łyżka, koperek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki mieloną łopatkę dokładnie wyrobić(...)jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie suchą patelnię grillową mocno rozgrzać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka jajka + bułka tarta do panierowania 20 dag pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego koperku sól pieprz 1 kostka warzywna 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś pokroić na kilka porcji. Przyprawić, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć na rozgrzanym(...)tłuszczy. 2.Pieczarki umyć i pokroić np. na ćwiartki (jeśli są małe). Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na patelnie z 1 łyżką oleju. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego garnka. Zalać 1,5 szklanki wody i dodać kostkę. Gotować około 5-7 min. 3. Po tym czasie w osobnej misce rozrobić mąkę i dodać śmietanę. Dodać
A Ty Smakuj Mnieprzepisie stosuje się nadzienie z mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem gładkie ciasto(...)każdym ułożyłem, pasek żółtego sera i porcję farszu, zawinąłem i uformowałem kotleciki. Smażyłem farszynki na złoto na smalcu. Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty ser oraz pokrojoną kiszona kapustę. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenjeszcze parę dni będzie świeciło słońce. Wracając jednak do mojej zapiekanki, to polecam warto. Składniki: 400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki) 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta papryki ostrej Makaron ugotować(...)według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę , dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso gotowe. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła do momentu odparowania całkowitego wody. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 350g pieczarek, 1 cebula, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli - po odsączeniu 240g, 200g startego sera żółtego, olej, 3 czubate łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 5 niedużych ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, czerowna słodka papryka, jajko. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w paseczki - podsmażyć razem w bardzo(...)Smażyć do całkowitego odparowania wody. Mięso mielone również podsmażyć w bardzo małej ilości tłuszczu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszać w misce czy też innym naczyniu razem z mięsem mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć na ciasto francuskie, wzdłuż na środku. Na mięso wyłożyć odsączoną
W kuchni u Monikiłyżki oliwy Zaczyn: 15 gr drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 60 ml letniego mleka 50 gr dyni 150 - 200 gr fileta z kurczaka 5-7 pieczarek 1/2 malutkiej cebulki 1/2 papryki lub 1/2 łyżeczki papryki w proszku + szczypta papryki ostrej sól, pieprz kolorowy 1. Z mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka robię zaczyn i odstawiam(...)czasie na patelni na oleju podsmażam osolone i opieprzone - pierś kurczaka z dynią (pokrojone w kostkę). Odkładam i na tej samej patelni podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką. 3. Do miski z mąka przekładam wyrośnięty zaczyn, dodaje wodę oraz sól i zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dodaje oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 30-40 minut
Gotowanie...to proste !trzeba było go dokonać. Miejsce I ,a więc nagroda kosz z produktami Folwark wędruje do BASI za ten przepis Karkówka w sosie czosnkowym Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/ Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem czosnkowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut. Kolejne 2 równorzędne miejsca, a więc produkty Folwark dla Eweliny za jej donuty Składniki mokre: 2 szklanki obranego bobu 4 łyżki sosu
Z Kuchni Do Kuchniryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 małego kabaczka około 10 pieczarek 1 cebula 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku ok. 15 cm kawałek pora sól, pieprz, papryka ostra przyprawa garam masala (opcjonalnie kurkuma, curry) Masło rozpuścić na patelni, wsypać ryż(...)Pierś pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, ostawić na 15 minut, a następnie usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i pora w długie paski. Kabaczka w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Cebulę podsmażyć na łyżce masła, po 5 minutach dodać paprykę, po następnych 5 minutach kabaczka i pieczarki, smażyć około 10 minut, następnie dodać ryż, kurczaka, pora i przyprawy. Wymieszać
Jadło i czytadłojuż wielokrotnie gościła na naszym stole. Do tego dania można użyć różnego rodzaju ryb. My najczęściej korzystamy z filetów dorsza, soli lub mintaja. Składniki: - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby - 4 łyżki przecieru pomidorowego - olej - sól, pieprz - łyżeczka suszonych ziół prowansalskich - łyżeczka suszonego(...)oregano Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Papryki możemy owinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w 190st. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Można zamiast pieczenia obrać je obierakiem
Pan i Pani Smith w kuchniaromatów w tej potrawie nie oprze się żaden smakosz. Polecam serdecznie taką roladkę na wyjątkowe okazje, zapewniam, iż wszyscy goście będą zachwyceni. Składniki: • 1 kg boczku surowego, • 10 dag pieczarek, • 20 dag boczku wędzonego, • sól, pieprz, majeranek, czosnek, chilli, olej, przyprawy do mięs Przygotowanie: 1. pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, następnie smażymy, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy(...)pieczarkami. 2. boczek rozkrawamy na prostokąt, smarujemy farszem, zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco! Rewelacja
Podróż w kulinariawzbogacona w cukinię i słonec znik. Kto chętny wypróbować? Składniki: 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego pół cukinii 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika sól pieprz oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy(...)patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą paprykę doprawiamy
Podróż w kulinariapowstały cukiniowe kapturki ze słonecznikiem! Zapraszam Składniki: 4 okrągłe cukinie 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju Puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika z firmy Piątnica http://piatnica.net/ Sól Pieprz Oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno(...)kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy na małej ilości oleju. Do całości dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą cukinię doprawiamy
Podróż w kulinariaciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 0,5 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 25 g świeżych(...)drożdży (lub 3 łyżeczki suchych) 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szkl. -250 ml) 3 łyżki oleju ok 25 dag mięsa mielonego ok 10-15 dag pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól, pieprz, 2 łyżki oleju Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką
Podróż w kulinariasukcesie placków z cukinii (uwielbia je moja rodzina), przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;) Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa(...)pieczarek 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeży estragon (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku A jak to zrobić: Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut, po czym odlewamy nadmiar wody. Szalotkę, pieczarki i kalarepę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy ziemniaczanej. Możemy
Kuchnia w opałachmąka do podsypywania Dodatki: garść szpinaku 250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego 100 g mozzarelli w kuleczkach 50 g sera z niebieską pleśnią 1/2 cebuli 5-6 pieczarek (użyłam brązowych) 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane zioła do pizzy tymianek Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki słodkiej śmietanki(...)pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry. Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę
Czerwień i błękit