z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:256/703)

Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 136

plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych cebulek, 3 korniszony, 2,5 szklanki soku pomidorowego(...)przyprawa do zup i sosów w płynie,  Sposób przygotowania: Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić

Nie tylko w kuchni
Nadziewane pieczarki pieczone 149

Smaczny pomysł na obiad! idealnie komponują się np. podane z kaszą gryczaną. Składniki: 8 dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć, obsuszyć i delikatnie wyciągnąć trzonki. Następnie trzonki posiekać, wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem(...)natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą i orzechami. Dodać masło i przysmażyć przez 5 minut na wolnym ogniu, po czym wymieszać z startym serem. Napełniać farszem kapelusze pieczarek i złożyć po dwa razem. Ułożyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Skropić masłem i piec przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z tortellini z pieczarkami i cebulą 430

wydawać by się mogło nadaje się na sałatkę, pojawia się właśnie ten przepis. ;) 1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu i przecedzamy na durszlaku. Pieczarki(...)kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze cząstki. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Na małej ilości tłuszczu szklimy cebule, po czym dorzucamy do nich pokrojone pieczarki. Dusimy kilka minut, aż zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z makaronem. Dorzucamy posiekany szczypiorek i doprawiamy majonezem ze śmietaną w połączeniu dla nas idealnym. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie delektujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
ZRAZY Z KARKÓWKI 167

kaszą gryczaną,którą po prostu uwielbiamy.Spróbujcie a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki:   karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję(...)farszu,zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w jajku i mące. Zrazy układamy pośrodku dużej patelni na rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem.   Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań

Niespełnione zdolności kulinarne
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 291

nich soboty.W sezonie letnim często grillujemy,ale o piekarniku też nie zapominamy.Wczoraj pojawiły się zarówno z grilla jak i pieczone.Pychotka.  12 dużych skrzydełek 1 cebula ok 1 kg pieczarek sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka(u nas pikantna) 1,5 łyżki sosu sojowego  Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso(...)ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą do kurczaka i polać sosem sojowym.Zostawić na noc,przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą. Następnego dnia umyte i obrane pieczarki kroimy na małą kosteczkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę również na małą kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się

Niespełnione zdolności kulinarne
KOTLECIKI RYBNE Z PIECZARKAMI 160

mną od dawna. Udało mi się dzisiaj stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki:  50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko  Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem(...)podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać 1-2 jajka,3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy wg uznania.Z masy formować okrągłe,płaskie kotlety.Panierować w bułce tartej z obu stron.Usmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju

Niespełnione zdolności kulinarne
Żeberka w sosie własnym z rozmarynem i pomidorami 94

puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek w paskach 250-400 g pomidorków koktajlowych  8-12 pieczarek, średniej wielkości 2-3 liści laurowych 2-3 gałązki rozmarynu sól pieprz kolorowy  1-2 ząbki czosnku 1-2 szalotki lub dymki  papryka słodka suszona papryka ostra czosnek(...)rozgrzanej patelni układamy mięso, największy gaz i dajemy mu chwilę żeby się przypiekło. Po około 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego czosnku i doprawienie naszego mięsa czosnkiem niedźwiedzim, papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przykrywamy patelnie na około 10 minut - po tym czasie pieczarki powinny puścić

Kuba Gotuje
Lecho a może Leczo 128

potrzeba nam: 1 kabaczek 1 cukinia 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 8-10 parówek (moje miały 93% mięsa) 1 kiełbasa wędzona (około 20 dkg) 6-8 pieczarek 2 czerwone papryki sól pieprz słodka i ostra papryka Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, na sam koniec dodajemy do niej pokrojone w kawałki parówki i wyłączamy(...)stopni przez 40 min. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę masła, szklimy na nim posiekaną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem. Jak już będą ładnie zeszklone a nawet lekko zarumienione dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Kabaczka i cukinie myjemy, ja kabaczka obieram całościowo a cukinie częściowo. Kabaczka czyszczę z miąższu, cukinii nie. Kroimy warzywa w kostkę. I wrzucamy do garnka jeszcze zanim

Kuba Gotuje
całkiem inny pieczony placek 120

placek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę składniki(...)trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 pomidor 200 g pieczarek 4 łyżki oliwy czosnkowej 70 g sera pleśniowego lub żółtego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól sposób wykonania Do  misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia,  rozbite jajka, oraz sól.  Całość przez chwilę mieszamy i układamy na  blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując

Miód i pieprz
Prosty jak konstrukcja cepa-sos pomidorowy... 101

pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól/vegeta pieprz Zabrudzone gary: deska do krojenia garnek łyżka nóż Sposób przyrządzenia: 1.Zgłodniej. Jeżeli robisz sos ze świeżych pomidorów-delikatnie natnij(...)trzy. Obierz. Posiekaj. 2. Obierz i posiekaj cebulkę i czosnek 3.W rondelku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. 4. Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji pamiętając by na samym końcu dodać bazylie(!) 7.Wcina

Fiolka w kuchni
Zapiekanka a la pizza 145

Podczas sobotniego sprzątania lodówki znalazłam zagubione wytrawne ciastka wytrawne na maślance . Niewiele myśląc, postanowiłam je wykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało. Składniki: Spód czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance ) 2 łyżki pasty tahini 100 ml oliwy pół pęczka natki pietruszki Dodatki słoik(...)sosu z pomidorków koktajlowych łyżeczka oregano mała cebula 5 pieczarek mozzarella Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera. Dodać do malaksera tahinę. Włączyć malakser na wolne obroty. Zmielić pieczywo i natkę, stopniowo dolewając oliwę. Wyłożyć miazgę  na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy na spód z pieczywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczarki faszerowane mięsem i natką 169

Mój malakser był dziś w ciągłym ruchu. A to za sprawą zapomnianych i znalezionych wczoraj czerstwych ciastek-bułeczek. Żal było wyrzucać, a sprawdziły się świetnie w zastępstwie bułki tartej. Pieczarki miały być na jutrzejsze drugie śniadanie do pracy, ale tak ładnie pachniały, że zostały szybko spałaszowane ;) Składniki (na 6 pieczarek): pół czerstwej bułki (u mnie jedno ciastko-bułka na maślance(...)mięsa mielonego z indyka pół pęczka natki pietruszki małe jajko jalapeno sól pieprz olej Oderwać nóżki pieczarek. Wrzucić do malaksera. Pokroić natkę na kawałki. Wrzucić do malaksera. Z jalapeno usunąć gniazda nasienne. Papryczkę w kawałkach wrzucić do malaksera. Ciastko pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Malakser włączyć na wolne obroty i miksować aż pieczywo będzie naprawdę drobne. Dorzucić mięso

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z serowymi brzegami 150

soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka  SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz(...)blaszka (ja mam blaszkę z dziurkowanym spodem, o średnicy 32cm). Wyłożyć na blaszkę.  WIERZCH: Ser podzielić na 2 części: 2/3 zetrzeć na tarce, 1/3 pokroić w słupki.  Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, oliwki również pokroić w plasterki. Salami pokroić na ćwiartki. Parówkę pokroić w ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła

Cakes By Kejt
Szaszłyki z mielonymi pulpetami 135

patyku). Tę propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku.  500g mięsa mielonego  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek  3 cebule  czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, sól(...)pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kulki (nie mogą być zbyt duże, bo nie utrzymają się na patyku). 2. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w plastry, każdą pieczarkę na 4 części. 3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników. 4. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez 25 minut

Szefowa kuchni
Kurczak a'la Stroganow 636

dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas.         Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym(...)masłem) Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania