z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:256/703)

Quiche z pieczarkami 179

mąki  (1 1/2 szklanki) 125 g masła  1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz  : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki  tak samo pieczarki  Rozgrzewamy olej(...)dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy cebule   Po chwili gdy cebulka się zeszkli dodajemy pieczarki  Smażymy do złotego koloru - studzimy  Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy i odstawiamy na chwile do lodówki ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i przykrywamy arkuszem  papieru do pieczenia Obciążamy surową fasolą,surowym ryżem lub specjalnymi kulkami

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 133

Składniki: ( 21sztuk) 480g kapusty kiszonej ( po odsączeniu ), 250g pieczarek, 1 cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, sól, pieprz, majeranek, jajko, olej. Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować do miękkości. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, to przed gotowaniem przelać ją wodą. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną(...)odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki, które należy posmarować roztrzepanym

W kuchni u Moniki
Cygański bigos 123

Troszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi(...)olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy

Nie tylko w kuchni
Pierś kurczaka w delikatnym sosie 155

pikantne dania. Tym razem postanowiłam ugotować coś delikatnego. Efekt -  s maczne mięsko oraz aksamitny i pachnący sos :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 marchewka, ½ brokuła, pęczek koperku, 150 ml słodkiej śmietany 12 lub 18%, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, maggi, kostka bulionowa, mąka, olej Sposób przygotowania: Marchew oraz cebulę obrać(...)pokroić : marchew w zapałkę, a cebulę w drobną kostkę. Pierś opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową i maggi.  Całość

Nie tylko w kuchni
Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe) 164

dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700 g ziemniaków (waga po obraniu), 200 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 płaty wafla, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw, olej, Na panierkę: 2 jajka, 3 - 4 łyżki mleka, około(...)łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać. Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie

Nie tylko w kuchni
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 132

plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych cebulek, 3 korniszony, 2,5 szklanki soku pomidorowego(...)przyprawa do zup i sosów w płynie,  Sposób przygotowania: Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić

Nie tylko w kuchni
Nadziewane pieczarki pieczone 147

Smaczny pomysł na obiad! idealnie komponują się np. podane z kaszą gryczaną. Składniki: 8 dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć, obsuszyć i delikatnie wyciągnąć trzonki. Następnie trzonki posiekać, wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem(...)natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą i orzechami. Dodać masło i przysmażyć przez 5 minut na wolnym ogniu, po czym wymieszać z startym serem. Napełniać farszem kapelusze pieczarek i złożyć po dwa razem. Ułożyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopi na blaszce posmarowanej tłuszczem. Skropić masłem i piec przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z tortellini z pieczarkami i cebulą 427

wydawać by się mogło nadaje się na sałatkę, pojawia się właśnie ten przepis. ;) 1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu i przecedzamy na durszlaku. Pieczarki(...)kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze cząstki. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Na małej ilości tłuszczu szklimy cebule, po czym dorzucamy do nich pokrojone pieczarki. Dusimy kilka minut, aż zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z makaronem. Dorzucamy posiekany szczypiorek i doprawiamy majonezem ze śmietaną w połączeniu dla nas idealnym. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie delektujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
ZRAZY Z KARKÓWKI 166

kaszą gryczaną,którą po prostu uwielbiamy.Spróbujcie a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Składniki:   karkówka 20dag ogórków kiszonych 20dag papryki marynowanej 2 duże cebule 30dag małych pieczarek musztarda mąka,jajko sól,pieprz Farsz: ogórki,paprykę i cebulę kroimy w paski.Podsmażamy na oleju. Mięso kroimy w plastry,lekko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i smarujemy musztardą.Nakładamy porcję(...)farszu,zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w jajku i mące. Zrazy układamy pośrodku dużej patelni na rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem.   Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań

Niespełnione zdolności kulinarne
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 289

nich soboty.W sezonie letnim często grillujemy,ale o piekarniku też nie zapominamy.Wczoraj pojawiły się zarówno z grilla jak i pieczone.Pychotka.  12 dużych skrzydełek 1 cebula ok 1 kg pieczarek sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka(u nas pikantna) 1,5 łyżki sosu sojowego  Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso(...)ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą do kurczaka i polać sosem sojowym.Zostawić na noc,przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą. Następnego dnia umyte i obrane pieczarki kroimy na małą kosteczkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę również na małą kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się

Niespełnione zdolności kulinarne
KOTLECIKI RYBNE Z PIECZARKAMI 157

mną od dawna. Udało mi się dzisiaj stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki:  50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko  Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem(...)podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać 1-2 jajka,3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy wg uznania.Z masy formować okrągłe,płaskie kotlety.Panierować w bułce tartej z obu stron.Usmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju

Niespełnione zdolności kulinarne
Żeberka w sosie własnym z rozmarynem i pomidorami 94

puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek w paskach 250-400 g pomidorków koktajlowych  8-12 pieczarek, średniej wielkości 2-3 liści laurowych 2-3 gałązki rozmarynu sól pieprz kolorowy  1-2 ząbki czosnku 1-2 szalotki lub dymki  papryka słodka suszona papryka ostra czosnek(...)rozgrzanej patelni układamy mięso, największy gaz i dajemy mu chwilę żeby się przypiekło. Po około 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego czosnku i doprawienie naszego mięsa czosnkiem niedźwiedzim, papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przykrywamy patelnie na około 10 minut - po tym czasie pieczarki powinny puścić

Kuba Gotuje
Lecho a może Leczo 126

potrzeba nam: 1 kabaczek 1 cukinia 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 8-10 parówek (moje miały 93% mięsa) 1 kiełbasa wędzona (około 20 dkg) 6-8 pieczarek 2 czerwone papryki sól pieprz słodka i ostra papryka Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, na sam koniec dodajemy do niej pokrojone w kawałki parówki i wyłączamy(...)stopni przez 40 min. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę masła, szklimy na nim posiekaną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem. Jak już będą ładnie zeszklone a nawet lekko zarumienione dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Kabaczka i cukinie myjemy, ja kabaczka obieram całościowo a cukinie częściowo. Kabaczka czyszczę z miąższu, cukinii nie. Kroimy warzywa w kostkę. I wrzucamy do garnka jeszcze zanim

Kuba Gotuje
całkiem inny pieczony placek 115

placek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę składniki(...)trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 pomidor 200 g pieczarek 4 łyżki oliwy czosnkowej 70 g sera pleśniowego lub żółtego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól sposób wykonania Do  misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia,  rozbite jajka, oraz sól.  Całość przez chwilę mieszamy i układamy na  blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując

Miód i pieprz
Prosty jak konstrukcja cepa-sos pomidorowy... 100

pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól/vegeta pieprz Zabrudzone gary: deska do krojenia garnek łyżka nóż Sposób przyrządzenia: 1.Zgłodniej. Jeżeli robisz sos ze świeżych pomidorów-delikatnie natnij(...)trzy. Obierz. Posiekaj. 2. Obierz i posiekaj cebulkę i czosnek 3.W rondelku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. 4. Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji pamiętając by na samym końcu dodać bazylie(!) 7.Wcina

Fiolka w kuchni