z mascarpone - 5500 przepisów (strona:227/367)

Muffinki z kremem kajmakowym 188

papilotki do połowy ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.  Po upieczeniu czekamy aż wystygną. Składniki na krem 250 g schłodzonego serka mascarpone 1/2 puszki schłodzonej gotowej masy kajmakowej/ krówkowej* 60 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%  Sposób Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną na sztywno, następnie wszystko mieszając na najniższych obrotach miksera dodajemy

Kuchenne aromaty
Pyszne ciasto tiramisu na Dzień Matki 610

podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka(...)ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy do masy jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy, smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 155

rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g   ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante  60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem(...)szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone, ziarenka wanilii i cukier puder.  Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2  łyżki karmelizowanego rabarbaru i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej części rabarbaru, cały czas miksując. Następnie uzyskaną

Kulinarne przygody Gatity
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 424

białka  10 dag cukru  15 dag kokosu drobnego    Masa:  3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag)  400 ml śmietanki 30%  25 dag mascarpone  15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę  Dodatkowo:  Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia)  Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa  Podłużne biszkopty  Czekoladowe motyle(...)Studzę, zimną wkładam do lodówki, można przygotować masę wieczorem i ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami. Przełożenie: Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki. Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz

Takie tam pichcenie
Sernik na zimno z musem rabarbarowym. 148

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.           Składniki: Spód: 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi 80 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka) 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego(...)rabarbar będzie się rozpadał. Zestawić z ognia i ostudzić. Po tym czasie potraktować blenderem i dodać zimną, ale płynną galaretkę. Do wysokiej miski wlać śmietanę kremówkę i dodać serek mascarpone, ubijać razem, aż wszystko się połączy. Na końcu dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto marchewkowe z kremem miętowym 212

garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier(...)papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut. Krem miętowy : Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tort delicja pomarańczowa 181

ciacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania ..a biszkopt? Nasyci..nasyci ! Składniki na biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Galaretka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 2 pomarańcze Krem 250 serka(...)mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej Polewa 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy

Z Kuchni Do Kuchni
Tiramisu 200

gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie. składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru 500 g serka mascarpone ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g) kakao do posypania szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodatkiem szczypty soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Serek mascarpone wymieszać aby nie był taki sztywny, a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Gdy składniki się połączą dodać ubite białka. Ponownie delikatnie wymieszać szpatułką aż składniki się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie o wymiarach 25x28. Biszkopty nasączyć w kawie

Monia miesza i gotuje
Tort z musem truskawkowym. 166

dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody  sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka(...)część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 15 0 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy

Malinowe Pocałunki
Rabarbar kontra tiramisu 199

zależy od składników. Jak to w najlepszych włoskich przepisach, jest ich niewiele, ale wystarczy odpuścić sobie z jednym z nich i już efekt jest niezadowalający. Nie marudzimy, że włoskie mascarpone drogie, nie oszczędzamy na jajkach, nie kupujemy produktu amarettopodobnego. Nie i koniec- tiramisu nie wybacza:-) W poszukiwaniu dobrego rabarbarowego tiramisu trafiłam na różne wersje, ale ta przemówiła do mnie najbardziej(...)pełna porcja- nadmiar zużyłam do gruszkowych placuszków pofukując ze szczęścia) 500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka z posłodzoną ciepłą wodą i gotujemy aż zmięknie. Przestudzony

les mirabelles
Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową. 169

wyszło pyszne. Polecam Wam wypróbować ten przepis!   SERNICZEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I KONFITURĄ JAGODOWĄ.           Składniki: 500 g twarożku śmietankowego 250 g serka mascarpone 200 g cukru 75 g gęstej śmietany 3 jajka 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka) 250 g konfitury jagodowej 250 g borówek(...)Sposób przyrządzania:             Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 129

Kocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną. Składniki: 4 filety z indyka 1/2 pęczka botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety(...)myjemy, drobno siekamy i dusimy na maśle. Wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy całość 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy część posiekanego koperku. Ziemniaczki doprawiamy solą tuż po ugotowaniu i posypujemy koperkiem. Podajemy z filetem indyka, marchewką

Mango Papaja
Sernik z musem brzoskwiniowym 349

Aksamitny sernik na spodzie z herbatników z musem brzoskwiniowym. Ostatnio większość serników robię z dodatkiem sera mascarpone. Mają, według mnie, delikatniejszy smak i lepszą konsystencję niż tradycyjne twarogowe. Na spód można właściwie użyć dowolnych ciastek, które dają się pokruszyć. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Spód: 250 g herbatników 100 g masła 1/3 szklanki mleka Masa serowa(...)sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki aromatu waniliowego Mus: brzoskwinie z jednej puszki (puszka = 850 g) 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Spód: Masło rozpuścić. Herbatniki dokładnie pokruszyć w malakserze

Bullio
pyszny krem bananowy 190

składniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy do serka z bananem. Miksujemy do połączenia się obu mas. Gotowy krem przekładamy np. do worka cukierniczego i podajemy np. na muffinkach, babeczkach czy jako odrębny deser

Domowy Smak Jedzenia
Zielone risotto / ze szpinakiem / 167

wina 250 g   szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego  parmezanu 80 g  sera mascarpone lub gorgonzoli sól i pieprz /do smaku ostra papryczka /do smaku Wykonanie: -Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas  gotowania risotto/ -W rondelku  / z grubym dnem(...)powinno się lekko rozlewać/. -Ok.5 minut przed  końcem gotowania dodać pokrojone liście szpinaku,  odrobinę ostrej papryczki, wymieszać . -Gotowe risotto zdjąć z ognia, dodać  masło , starty parmezan, mascarpone/ lub gorgonzolę/, doprawić do smaku. -Wymieszać, odstawić na chwilę,  by ryż odpoczął i przełożyć na talerze

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania