tych, którzy mają zepsuty piekarnik Składniki na spód: łyżeczka kakao 100g masła 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 150g czekolady mlecznej Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 500g sera na sernik (3 krotnie zmielonego) 3 banany 250g śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g) 110g cukru Składniki na owocowy wierzch: 500g(...)kukurydziane połącz razem w miseczce. Wlej do nich roztopione wcześniej masło z czekoladą. Wymieszaj, a następnie wyłóż tę masą tortownicę. Wykonanie masy serowej: Zmiksuj razem ser i serek mascarpone dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Banany zmiksuj, a następnie skrop sokiem z cytryny. Połącz banany z masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj
Mania Wypiekaniałyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody szklanka cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 720g serka mascarpone Składniki na polewę malinową: 200g dżemu malinowego (najlepiej bezpestkowy) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody 150-350g malin do dekoracji (ilość zależna od tego czy chcemy zrobić(...)niej odrobinę sosu malinowego). Całość odstaw do schłodzenia, a gdy wystygnie włóż do lodówki na kilka godzin (nawet 4-6). Po wyjęciu frużeliny z lodówki wymieszaj ją z serkiem mascarpone za pomocą miksera. Wykonanie polewy malinowej: Dżem malinowy podgrzej w garnuszku. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj, by nie było grudek. Przestudź, a następnie
Mania Wypiekaniasera, jednak pozostają serniczkami. Dla kogo: dla lubiących nowoczesne smaki dla fanów kulinarnych zagadek dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły. Składniki: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g serka mascarpone skórka z limonki 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki 4 jajka 100g cukru 30g mąki pszennej 5g mąki ziemniaczanej szczypta(...)proszku do pieczenia masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy, aż będzie miękka (wręcz rozgotowana), wrzucamy ją do blendera i miksujemy. Dodajemy do niej serek mascarpone, mieszamy, aż połączą się w całość. Jajka myjemy (najlepiej sparzyć) i rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na masę wraz z 50g cukru (aż stanie się gładka i sztywna
Mania Wypiekaniakilka łyżek likieru amaretto (może być też syrop bezalkoholowy - ok. 12 łyżek do nasączenia biszkoptu) Składniki na masę: 7 żółtek 2 jajka 7 łyżek cukru pudru 950g serka mascarpone Dekoracja: 70g gorzkiej czekolady (startej) kakao do posypania wierzchu kilka sztuk ciasteczek amaretti Wykonanie biszkoptu: Dno tortownicy pokryć papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26cm). Białka oddzielić od żółtek(...)termicznego". Wykonanie masy: Żółtka i jajka ubić mikserem dodając cukier. Masa musi stać się jasna i puszysta (może to potrwać nawet 10minut). W drugiej większej misce rozmiksować serek mascarpone na gładką masę. Do serka dodać masę jajeczną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Złożenie tortu: Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat ułożyć na paterze, skropić
Mania Wypiekaniawaniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)stopni (do tzw. suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, a następnie wystudzić je na kratce. Wykonanie lukru: Masło utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier puder i amaretto - zmiksować na gładką masę. Wystudzone ciasto pokryć lukrem. Przepis znalazłam na blogu i lekko go zmieniłam www.feeriasmakow.blox.pl
Mania Wypiekaniaodsączyć z syropu a następnie za pomocą kieliszka wyciąć z nich "żółtko". Korpusy czekoladowe napełnić zimnym budyniem i nałożyć na niego brzoskwinię. Zamiast budyniu można użyć serka waniliowego, serka mascarpone z bitą śmietaną, samego mascarpone. Tak naprawdę to wszystko zależy od Waszej pomysłowości. Powodzenia
Mania Wypiekaniadrugie pomyślcie co to za jakość sera skoro twaróg kupimy za ok. 15zł za kilo a takie wiaderko już nawet za 7zł/kg. Polecam próbować piec serniki z serem mascarpone, ricottą czy kremowym serkiem Philadelphia. Te sery nadadzą Waszym wypiekom zupełnie nowy wymiar. Ja w ostatnim czasie jestem fanką łączenia dwóch rodzajów sera np. twarogowego pół na pół z mascarpone
Mania Wypiekaniadekorację: 4-5sztuk żelków w kształcie tęczy (rozciętych na cztery części) białe pianki marshmallows (najlepiej mini lub pocięte na kawałki duże pianki) Składniki na krem: 100g serka mascarpone 50g masła (miękkiego) odrobina niebieskiego barwnika lub niebieski kolorowy cukier (przepisu zajdziesz tu ). kilka kropel ekstraktu waniliowego/migdałowego/pomarańczowego (opcjonalnie) Wykonanie: Upiec babeczki wg swojego ulubionego przepisu. Inspiracji możecie szukać(...)Polecam szczególnie tradycyjne czekoladowe lub waniliowe . Wykonanie kremu: Masło rozmiksować na gładko i dodać do niego serek mascarpone. Pod koniec miksowania dodać niebieski barwnik (na czubku od uchwytu łyżeczki). Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wykonanie dekoracji: Upieczone i wystudzone babeczki posmarować kremem. Jeśli nie mamy niebieskiego barwnika należy posypać je niebieskim cukrem. Po bokach przykleić pianki (chmurki) i między
Mania WypiekaniaBeza: 6 białek 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 100 g serka mascarpone Dodatkowo: ok. 200-300 g truskawek golden syrup lub miód pistacje - 1/2 szklanki posiekanych Beza Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dosypując po trochu drobnego cukru. Piana z białek(...)jeszcze przynajmniej 2 godziny. Krem Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać 1-2 łyżki cukru pudru - ja nie dodaję, bo według mnie beza jest wystarczająco słodka). Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Bezę dekorujemy kremem bezpośrednio przed podaniem. Ozdabiamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami, pistacjami z grubsza posiekanymi i golden syrupem lub miodem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!miękkiego masła 3 łyżki ciemnego kakao Masa czekoladowa 100 g mlecznej czekolady 100 g masy nugatowej albo nutelli 500 g ricotty (często używałam tylko mascaropne) 250 g mascarpone 180 g cukru (z powodzeniem można dać połowę mniej) 3 jajka + 3 żółtka 1 opakowanie budyniu czekoladowego (można dać połowę albo płaską łyżkę mąki ziemniaczanej) 1 łyżka ciemnego kakao Polewa(...)przyciskając do formy. Piec na górnym ruszcie przez 10-12 min. Wyjąć i odstawić. MASA: Piekarnik nastawić na 160°C. Czekoladę i nugat rozpuścić nad kąpielą wodną, przestudzić. Mascarpone, ricottę i cukier ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, następnie żółtka. Dodać budyń, kakao i rozpuszczoną masę czekoladowo-nugatową. Przełożyć masę na podpieczony spód, piec przez
Kuchnia Prezydentowejszklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 400 ml śmietany 36% cukier puder do smaku śmietan-fix 250g mascarpone sok z ½ cytryny skórka z 2 cytryn Dodatkowo: truskawki Sposób przygotowania: Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego(...)Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe
Pyry na Gazwaniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki(...)ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem
Mała Cukierenkabazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną i osuszoną pierś kurczaka pokroić na duże kawałki(podwójną dużą pierś(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żeby wszystko zmiękło. Wrzucić pomidory (bez soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności
Kuchnia Prezydentowejczekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez(...)papierem do pieczenia i piec 10 minut na średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki. 5. Ułożyć z powrotem na papierze
Kuchnia Prezydentowejzielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy dowolny ser do posypania - u mnie(...)posklejał. Wyłożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. 3 . Piekarnik nagrzać do 190°C. Oliwki pokroić na połówki, dodać do mięsa i warzyw, następnie wszystko połączyć z serkiem mascarpone i 3-ma łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołami. 4. Nadziewać muszle makaronowe farszem, niezbyt ściśle układać w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, podlać muszle przecierem
Kuchnia Prezydentowej