Połączenie szparagów z mascarpone tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać to połączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam ten serek
Wiem co jemproszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta do formy Wykonanie: Tortownicę o średnicy(...)gotowałam!). Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dodałam cukier puder. Nie przerywając miksowania wlałam strużką (bezpośrednio na łopatki miksera) przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam z serkiem mascarpone. Banany umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około 1/3 masy śmietanowej
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Krem: 400 g śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką) dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to dżem porzeczkowy) Do nasączenia(...)wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut (zależy od piekarnika, ja piekłam 40 minut) . Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na niemal sztywno. Dodajemy kakao, mascarpone i miksujemy. Dodajemy też posiekaną czekoladę. Uwaga! Miksujemy spokojnie, by śmietany nie rozwarstwić. Biszkopt kroimy na 3 części (ja swój przekroiłam na 2 części, żeby konstrukcja wytrzymała) . Pierwszy płat biszkoptu
Domowa Cookierenka Agiszklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty(...)owocowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel owocowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować. Składanie tortu: Na pierwszym blacie ciemnego biszkoptu rozsmarować warstwę kremu. Następnie ułożyć pionowe warstwy biszkoptu jasnego. Większość
Domowa Cookierenka Agiposta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie ile, ale spora kostka) sera żółtego 200 ml śmietany 18% 1 suszona papryczka chili sól, pieprz, suszona papryka, sezam Szpinak(...)dusimy na dużej patelni (lub w garnku) na oliwie. Po kilku minutach dodajemy mleczko zagęszczone, serek mascarpone i śmietanę. Dosypujemy sól, pieprz, suszoną paprykę i bardzo drobno posiekaną suszoną papryczkę chili. Dusimy dalej przez kilka minut i na koniec dodajemy sezam. Mieszamy i wyłączamy palnik. Bierzemy naczynie żaroodporne i na spodzie naczynia dokładnie żeby cały spód pokryć układamy płaty makaronu
Marder&Marder Manufacturedopasowaliśmy z Madzią składniki idealnie. Lekko cierpki makaron idealnie zgrywał się z czymś ciężkim, jak na przykład suszone pomidory i czosnek. Do tego sos z pulpy pomidorowej złagodzony serkiem mascarpone. Całość wzmocniona chili, a na sam koniec smak wzbogacił ser pecorino. Każdy smak zgrał się z każdym doskonale, musicie tego spróbować, serio. Zero zbędnych rzeczy, tylko to co potrzeba. Porcja(...)pokrzywowego makaronu dla 2 osób puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili kilka suszonych pomidorów ser pecorino 1 czubata łyżka serka mascarpone Makaron robimy według przepisu na opakowaniu. Suszoną papryczkę chili kroimy wzdłuż na pół i potem jeszcze raz na pół. Wysypujemy ze środka pestki i całość wrzucamy na rozgrzany olej. I zmniejszamy gaz do dość małego
Marder&Marder Manufacturejakimiś żulami spod sklepu jesteśmy: Madzia przez 6 lat jak jesteśmy razem widziała mnie naprawdę pijanego tylko jeden raz ;) Oryginalny przepis z Moje Wypieki mówi, że: 750 g serka mascarpone 4 duże jajka 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 szklana świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto kakao do oprószenia Wszystkie składniki mają być(...)schłodzone. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i likier Amaretto i delikatnie miksujemy (na najniższych obrotach) żeby masy się połączyły. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzamy kawę i studzimy. Biszkopty wykładamy na spód formy w której będziemy robić tiramisu. Pomiędzy biszkoptami będą jakieś tam drobne przerwy, tak ma być
Marder&Marder Manufacturepapierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa kremowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru 6 kiwi Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na lekko sztywną masę, Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wystudzone ciasto przekładamy
Marder&Marder Manufacturełyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 16 g cukru waniliowego Krem malinowy: 500 g śmietany kremówki 30- 36% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury(...)całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. 2. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą,wymieszać. 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia 4. Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą
Wanilia i Kardamonprawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje.... Składniki Dla dwóch osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 duża brzoskwinia 1 por 2 łyżki serka mascarpone Kilka gałązek świeżej mięty 4 plastry boczku gotowanego 250 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego wytrawnego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku pieprz kolorowy(...)łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia Sposób przygotowania Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy. Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty całość zrolować, zawinąć w cienkie plastry
Wanilia i KardamonSkładniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe Sposób(...)Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy
Wanilia i Kardamonsłodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji złoty krokant do dekoracji Sposób przygotowania Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy
Wanilia i Kardamonbłogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy(...)następnie pokruszyć na drobno palcami. Masa: Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby nie utracić struktury piany a następnie mieszamy z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy łyżką
Wanilia i Kardamonłyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać(...)dodać połamaną czekoladę zostawić na chwilę do rozpuszczenia, po czym wymieszać na gładką jednolitą masę. Zimną wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dołożyć serek mascarpone i zmiksować do uzyskania puszystego kremu, wyłożyć na zimny sernik, udekorować startymi czekoladami i pralinkami
Wanilia i Kardamonszklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego cukru(...)czekoladowa: Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego
Wanilia i Kardamon