z mascarpone - 5500 przepisów (strona:220/367)

Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 143

zdobienia Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę) 1/2 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   2,5 tabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy(...)kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do innych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy do środka do torcików.   Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy

Lili w kuchni
Desery marcepanowe z masą chałwową 130

mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: 500 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 140 g masła 280 g cukru pudru   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy(...)żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem.   Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy

Lili w kuchni
Torcik bezowy z czekoladą, granatem i truskawkami 119

zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 50 g cukru pudru owoc grantu 350 g truskawek 100 g czekolady   Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo po trochę cukru. Kiedy białko jest(...)mama zmniejszyłą tem do 80 stopni i suszyła blaty 1,5 godz.  Gotowy wystudzony blat dolny posmarowałam 1/2 rozpuszczonej czekolady i odłożyłyśmy go do zastygnięcia czekolady. Serek mascarpone utarłyśmy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubiłyśmy i ciągle ubijając dodałyśmy serek mascapone. Na koniec dodałyśmy granat i delikatnie wymieszałyśmy. Masę w yłożyłyśmy na dolny blat (zostawiłyśmy

Lili w kuchni
Miętowy pocałunek 167

deszcz i w słotę, w smutku, w radości, ... wspierasz i uczysz życia w miłości. Dzisiaj za wszystko chcę Ci dziękować, i Miętowy Pocałunek podarować. Składniki : 125 g mascarpone 250 ml śmietany 36 % 75 g czekoladowych pastylek miętowych (drobno zmielonych)    Opcjonalnie:  kilka listków mięty 5 sztuk czekoladowych miseczek serc  5 sztuk czekoladowych(...)Przygotowanie: Mascarpone i śmietanę kremówkę ubić, na koniec ubijania dodać drobno zmielone czekoladowe pastylki miętowe i wymieszać.  Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką (z większą dziurką, bo może się zatykać) nałożyć do czekoladowych miseczek. Ozdobić czekoladowymi ustami i listkami mięty.        SMACZNEGO

Lili w kuchni
Pyszny deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i malinami 158

Moje podniebienie, aż się prosiło o pyszny deser ;) Długo myślałam nad tym, co przygotować, aż w końcu żarówka się zapaliła! :) Efektem burzy mózgu jest pyszny deser z delikatnym serkiem mascarpone, puszystymi biszkopcikami i cudownymi malinami. Myślę, że ten deser zaspokoi podniebienie niejednego łasucha :) Składniki : Ok 250g serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy

The Sweet Damsel
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 145

się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki na zaczyn: - 15 g świeżych drożdży - 35 g mleka - 1/2 łyżeczki mąki - 1/2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: - 150 g czarnych(...)Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie masło, serek mascarpone i ugniatamy wszystko aby była to konsystencja takiej kruszonki (można to robić palcami lub widelcem). Na koniec dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy wszystko na elastyczne i miękkie ciasto (na początku

Kuchenne Wariacje
Mus czekoladowy z truskawkami 177

jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki:    szklanka śmietanki 30%,  125g serka mascarpone,  100g gorzkiej czekolady,  2 łyżki cukru pudru,  1/2 łyżeczki kakao,  200g świeżych truskawek.  Wykonanie Czekoladę stopić na parze i przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno(...)koniec dodając cukier puder. Stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Następnie powoli dodawać przestudzoną, stopioną czekoladę oraz kakao. Krótko zmiksować.  Mus nałożyć do miseczek, udekorować świeżymi truskawkami. Schłodzić.  Podawać mocno schłodzony

Z miłości do słodkości
Kremowy Przekładaniec z Bezą i Malinami 120

łyżce, ciągle ubijamy do otrzymania sztywnej, błyszczącej piany. Sztywną pianę wykładamy po równo na wierzch surowego ciasta, posypujemy migdałami i całość pieczemy (patrz wyżej). Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 4 łyżki dżemu malinowego Serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy dżem malinowy. Na warstwę dżemu wykładamy

Made By Mom And Son
Jagodzianki --- Jagody 155

Składniki  Ciasto:  1100 g mąki  500 ml mleka * 200 g masła  4 pełne łyżki mascarpone-ok.120-140g  4 jajka  12 łyżek cukru  50 g świeżych drożdży  2 szczypty soli  1,5 litra  jagód   4-6 łyzki cukru pudru Lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru(...)mnie lukrowane i krojone jeszcze ciepłe....można z polowy porcji upiec...:) Componenti   Pasta: * 1100 g di farina * 500 ml di latte * 200 g di burro * 4 cucchiai di mascarpone full-ok.120-140g * 4 uova * 12 cucchiai di zucchero * 50 grammi di lievito di birra fresco * 2 pizzichi di sale * 1.5 L bacche * 4-6 cucchiaio di zucchero

w mojej kuchni
Pierogi z jagodami i serkiem mascarpone 221

Takie pierogi robię raz lub dwa razy w roku , wtedy kiedy są świeże jagody. Na ogół robię farsz tylko  z owoców, tym razem dodałam też serek mascarpone którego resztka leżała w lodówce. I to był strzał w dziesiątkę! Jagody zostały zużyte do farszu, posypałam więc pierogi jeżynami. Pierogi były naprawdę pyszne, warto zrobić ! składniki  (ok 60 szt) ciasto(...)pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  250 g jagód 120 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu do podania:  słodka śmietanka,  jagody lub jeżyny listki mięty do posypania przygotowanie ciasto Przygotować ciasto  Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nie klejące ciasto. Jeżeli ciasto jest

Stare Gary
Tort tęczowy 204

jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: barwniki spożywcze* żelki do dekoracji Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle(...)stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia.  Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy. Na paterze układamy kolejno blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony i przekładamy je kremem

na moim stole...
Tort maślano-truskawkowy 145

żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Jajka utrzeć z cukrem w metalowej misce na parze. Miska(...)musu. Dodawać stopniowo mus do masy maślanej miksując na małych obrotach. Blaty nasączać ponczem i przekładać masą.  Wierzch. Zimną kremówkę ubić z łyżką cukru, pod koniec dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Boki tortu obsmarować ubitą masą, obłożyć podłużnymi biszkoptami, wierzch udekorować dowolnie pozostałą masą kremową i truskawkami. Schłodzić przez noc. Smacznego

na moim stole...
NALEŚNICZKI Z OWOCAMI I SEREM 131

SKŁADNIKI: 1/2 szklanki białek 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego   serek mascarpone cukier 1 łyżeczka wanilii Ubić pianę z białek dodając 1 łyżeczkę cukru, zmniejszyć obroty do minimum i po trochu dodać olej i mąkę. Naleśniczki piec na niezbyt gorącej patelni. Serek mascarpone połączyć z cukrem i wanilią, można polać po naleśnikach

harrisa
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 217

waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki(...)ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem

Mała Cukierenka
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 130

maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 100 g landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste) syrop z malin lub czerwony, krwisty lukier ;)      Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Mąkę z proszkiem(...)sprawdzamy patyczkiem, studzimy.      Gdy babeczki stygną przygotowujemy krem. Masło ubijamy, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy, aż uzyskamy gładką, puszysta masę. Następnie partiami dodajemy serek mascarpone, za każdym razem dokładnie miksujemy, żeby krem miał gładka konsystencję. Gotowy krem chłodzimy.      Przygotowujemy szkło. Do garnka o grubym dnie wsypujemy landrynki, stawiamy na małym gazie

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania