z mascarpone - 5500 przepisów (strona:226/367)

Torcik śmietanowo-truskawkowy 142

biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek(...)wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy

Wanilia i Kardamon
Ciasto"Pijany kokos" 1855

jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego  Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego  Canari Masa z białej czekolady(...)odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe naleśniki z mascarpone i borówkami amerykańskimi 147

Naleśniki. Uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Można je jeść na śniadanie, obiad, kolację, deser... Słodkie i wytrawne. Dzisiejsze naleśniki to zdecydowanie słodka pyszna przekąska. Delikatny serek mascarpone i borówki to połączenie idealne. Zapraszam :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka 2 łyżki kakao łyżka oleju   serek mascarpone

ChilliJemy
Deser biszkoptowo-truskawkowy pod mascarponową "chmurką" 125

Kiedy nie wiesz co zrobić z serka mascarpone ( pomysłów jest tyle, że ciężko znaleźć taki moment ;) ) i masz przy tym ochotę na "coś słodkiego" i masz w lodówce serek, śmietanę oraz biszkopty w szafce oraz ulubione owoce to problem jest jak najbardziej rozwiązany :) Spróbujcie :) Składniki: serek mascarpone (250g) 300ml śmietany 30% 16g cukru waniliowego kilka biszkoptów (w zależności od tego

ChilliJemy
Szarlotka z mascarpone na herbatnikach bez pieczenia 210

jednocześnie nie rozpadały. Udało się! Ciacho pyszne, szybkie i wszystkim smakuje. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1,5 kg jabłek po obraniu (w oryginale 1,2 kg bez obierania) 500g serka mascarpone 3 duże paczki herbatników maślanych (na 4 warstwy. Początkowo myślałam, że wystarczą dwie, ale musiałam ostatecznie biec do sklepu dokupić) 2 gorzkie czekolady (200g) 1/3 szklanki mleka (w oryginale(...)Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ten sam manewr zastosować do umytej skórki pomarańczy (zostawić łyżeczkę skórki, a resztę dodać do jabłek). Jabłka połączyć mikserem z serkiem mascarpone. Dosypać cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W dużej blasze wyłożyć papier lub folię aluminiową, na której ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z sera i jabłek i ponowić

ChilliJemy
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 95

mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 cytryna 6 jajek 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki cukru kryształu 250g serka mascarpone szczypta soli Z cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy sok. Masło łączymy z cukrem pudrem i żółtkami jajek. Ucieramy je na puszystą masę, po czym dobrze łączymy(...)sokiem i skórką cytrynową, na koniec dodając serek mascarpone. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej

Kuchenna Kontrrewolucya
TRUSKAWKOWO - MALINOWY TORT BEZOWY Z KANDYZOWANYMI PŁATKAMI DZIKIEJ RÓŻY I MIĘTY 219

białek 1 1/2 szkl cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu z białego wina 700 ml śmietanki 30 % 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru ulubione owoce płatki dzikiej róży listki mięty drobny cukier do wypieków białko A jak to zrobić: Płatki róży i listki mięty posmarować białkiem i dokładnie obtoczyć(...)piec przez 60 minut w lekko uchylonym piekarniku (z termoobiegiem). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić bardziej drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Na dwa blaty nałożyć przygotowany krem i ułożyć warstwę pokrojonych owoców (w moim przypadku były to truskawki). Blaty ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć trzeci, który

Kuchnia w opałach
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 181

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ŚmietanFix +konfitura różana, płatki róż do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy(...)piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną (można nawet włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki) śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na koniec wsypujemy ŚmietanFix i dalej miksujemy, żeby dobrze wymieszał się z kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje

Ciastkozercy
"Czerwień i błękit" - urodzinowe tiraminu z truskawkami i błękitnym kremem 151

wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość z blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw...  Składniki: opakowanie małych okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik spożywczy Śmietanę ubić(...)sztywno i porcjami dodawać serek mascarpone i twaróg, miksując. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować oraz niebieski barwnik spożywczy - tyle, by uzyskać pożądany kolor masy i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3-4 części. Truskawki umyć, odszypułkować i każdą przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu układać na przemian masę - biszkopty - masę - truskawki - masę - biszkopty - masę - aż do wyczerpania składników

Czerwień i błękit
Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie 250

dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt. Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 250 g mascarpone 1 łyżka cukru podru 1 łyżeczka waniliowej pasty Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka kukurydzianej skrobii 2 łyżki posiekanych pistacji Ubij białka na sztywno. Zacznij dodawać po łyżce(...)rozmiarach dna i wyłóż pianę. Posyp pistacjami i piecz bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku. Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki na 2 godziny po czym wyjmij i pokrój na kawałki

codojedzenia
Tort czekoladowy z owocami 152

jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa czekoladowa: 350 ml śmietany 30%, 200g serka mascarpone, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 50 ml wódki, truskawki i kiwi do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka(...)stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa czekoladowa : Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą czekoladową.  3. Biszkopty nasączam wódką. Na jeden z biszkoptów wykładam połowę masy czekoladowej. Przykrywam drugim blatem biszkoptu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tiramisu w pucharkach- ocknij się :) 98

nazwie, ponieważ deser ten podaje się zazwyczaj bardzo mocno schłodzony, zazwyczaj w towarzystwie kawy espresso- szczególnie w upalne dni. Składniki: 100 gram petit beurre 250 gram serka mascarpone 100 gram śmietany 30% 50 gram cukru pudru ½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 25 ml wódki Wiórki czekoladowe (najlepiej zmrożone) Wykonanie: Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. Następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami(...)petit beurre. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz połączone serki. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy deser odstawić do lodówki na około 3 godziny

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe gębusie 182

popołudnie :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao 5 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 5 jaj Składniki na masę czekoladową ½ litra śmietanki 30% 50 dag serka mascarpone 25 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę(...)blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut. Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą. Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać ciastkeczka masą czekoladową

Tradycyjna Kuchnia
Owsiane markizy Walentynkowe- przepis krok po kroku 147

pergaminie.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.  Po upieczeniu przełożyć masą kokosową i polać polewą. Składniki na masę kokosową: 1/3 szklanki śmietanki kremówki220 gram serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru ½ szklanki wiór wiórków kokosowych Wykonanie masy kokosowej: Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier i jeszcze raz ubić, dodać serek mascarpone z wiórkami i połączyć składniki. Składniki polewy

Tradycyjna Kuchnia
Torcik na zimno z biszkoptami! 160

biszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym!  Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka biszkoptów podłużnych - tabliczka gorzkiej czekolady Biszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła . Masa czekoladowa: - 1 opakowanie serka Mascarpone - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej - 2 łyżki żelatyny - 100 ml mleka - 2 czubate łyżki cukru pudru Śmietanę ubij na sztywno (musi być mocno schłodzona), dodaj cukier(...)Czekoladę rozpuść w ciepłym mleku (najlepiej włóż do mleka  i wstaw do mikrofal na 2 minuty).  Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem, za pomocą robota kuchennego. Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę. Po tym czasie robimy bitą śmietanę.   Masa śmietanowa: - 250 ml śmietany

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania