orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 250 g mascarpone 125 g cukru 3 jajka (M) 1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców) Wierzch: 1 szkl śmietanki 30% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła(...)włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mascarpone i masło orzechowe, szybko zmiksować tylko do połączenia składników (żeby nie napowietrzać masy). 3. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki gdyż serniczki sporo
Kto ugości moich gości?czekoladowych pralinek, które możemy dostać w sklepach. Są pyszne, zachęcam do zrobienia :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady ( albo pół na pół) 4 łyżki mascarpone skórka i sok otarte z 1/3 pomarańczy skorupka 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Mleczną/ gorzką czekoladę(...)roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz sokiem i skórką otartą ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy. Skladniki powinny się idelanie połączyć tworząć gładką masę. Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie mleczną i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali
DefinicjaSmakucoś dla fanów kokosowych słodkości, przełamanych intensywną gorzką czekoladą. Rewelacja! Jeśli lubicie batoniki bounty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki białej czekolady 4 łyżki mascarpone 2-3 łyżki wiórków kokosowych skorupka 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali(...)uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz wiókami kokosowymi. Dokładnie wymieszać Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej lub roztopione masło (dzięki temu skorupka czekoladek nie bedzie taka twarta, jest to ważne zwłaszcza gdy używamy gorzkiej
DefinicjaSmakuSezon na domowe lody uważam za oficjalnie otwarty :) Na pierwszy ogień poszły błyskawiczne lody truskawkowe, do których przygotowania potrzeba tylko mrożonych truskawek, mascarpone ( w wersji bardziej rozpustnej) lub jogurtu greckiego (w wersji zdrowszej) i ulubionego słodzidełka. Pięć minut i gotowe :) SKŁADNIKI (6 porcji) 400g mrożonych truskawek 150g mascarpone lub jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo 6 wafelków do lodów SPOSÓB
DefinicjaSmakupisze to ta, która za kawą nie przepada :) Składniki (na 1 litr) : 200 ml mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego 500 g serka mascarpone 120 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie wymieszać kakao i kawę rozpuszczalną. Dodać do gotującego się mleka(...)wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy kakao wystygnie dodać do niego likier kawowy. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać śmietanę, całość zmiksować. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta). Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski
Domowa Cookierenka Agiżelu (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao(...)szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu
VioletoweKucharzeniejedząc deser czeka się kiedy znów do niego się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy. Składniki: (3 średnie porcje) 300 g truskawek 3 kiwi 100 g herbatników 200 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% (schłodzona) 1 łyżka soku z cytryny 7 - 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej Przygotowanie: W 1/2 szklanki(...)truskawek do dekoracji). Kiwi obrać ze skórki. Herbatniki rozdrobnić blenderem, połową wysypać dno szklanek i polać wystudzoną kawą. Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą. Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli
Kuchcik gotujesuchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż, każdy na pół, uzyskując 4 blaty. Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę. Mieszamy całość do połączenia. Frużelina owocowa: 350 g owoców
Made By Mom And Sontakiej wersji polubią go wszyscy, a spód to istna petarda :) Nawet mój teść, który słysząc "sernik na zimno" dostaje alergii bardzo lubi tą wersję. Do masy serowej użyłam sera mascarpone i żółtek ubitych na parze. SKŁADNIKI: SPÓD: - 250 g herbatników - 300 g nutelli MASA SEROWA: - 400 g sera mascarpone - 4 żółtka - 2 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru - 1 laska wanilii
Kuchnia bezglutenowa Lolimnie kawa) 1 łyżka cukru Do szklanki wlewamy wodę/kawę, słodzimy i mieszamy. Poncz dzielimy na dwie równe części. masa straciatella: 500 ml śmietanki kremówki 30% 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 90 g mlecznej czekolada 45 g czekolady gorzkiej Obie czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, ubijamy przez
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej 200 g mascarpone, 130 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wrzątku + 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej gorzka czekolada, siekane migdały, truskawki W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, kakao(...)stopni przez około 15-18 minut. Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia. W szklance wymieszać 2 łyżki wrzątku z łyżeczką kawy rozpuszczalnej - pozostawić do wystudzenia. Mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu, na koniec dodać przestudzoną kawę i jeszcze chwilę zmiksować. Przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdrobną końcówką
Plate of Joyoleju roślinnego KUJAWSKI ¼ szklanki wody ½ szklanki cukru+3 łyżki 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół(...)wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą
Wanilia i Kardamonwlewać po kilka łyżek masy (mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180 ° ok. 15-20 minut. Składniki na krem: 250ml śmietanki 30% lub 36% 125g serka mascarpone 10 ciasteczek Oreo (może być mniej) 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie kremu: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając serek mascarpone. Ciasteczka Oreo rozkruszyć na miazgę (najlepiej użyć
Mania Wypiekaniakogo: dla zastanawiających się nad wielkanocna dekoracją stołu dla szukających pomysłu jak wykorzystać pianki mini marshmallows dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom Składniki na masę: 125g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej(...)czekoladowy pisak Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj , choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą . Wykonanie masy: Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki. Wykonanie dekoracji: Pianki pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy pianki mini marshmallows wystarczy przeciąć
Mania Wypiekaniajajek) 200g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej (bez kopki) 2 łyżeczki octu lub 2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) 200ml śmietany 30 lub 36% lub 150g serka mascarpone z cukrem pudrem owoce sezonowe (u mnie borówki i poziomki) listki mięty lub melisy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Białka zmiksuj na lśniącą, sztywną pianę. Dodawaj powoli cukier puder, po trochę(...)piecz bezę ok. 80-90 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę, aż ostygnie. Przed podaniem, ubij śmietanę z cukrem pudrem lub zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem i udekoruj nim bezę. Na śmietanie/serku ułóż owoce. Podawaj od razu. Udekorowana beza nie powinna długo stać. Przepis pochodzi ze strony whiteplate.blogspot.pl
Mania Wypiekania