kakaowy, z którego do tej pory korzystałam. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie wymaga już nasączania, chociaż można to zrobić. Krem to połączenie najlepszej frużeliny malinowej i kremowego serka mascarpone. Pięknie się trzyma i prezentuje, a przede wszystkim jest bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie tortu można rozłożyć na dwa dni, a w dzień przed planowaną uroczystością jedynie go poskładać. Moja(...)szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość
Chocolate Muffin Blogmango, które leżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę(...)ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować. SKŁADANIE: Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu z mango. Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtjuż go kilka razy w tym miesiącu, tym razem pokusiłam się o małe zmiany, mięta i czekolada, która idealnie opadła na dno. Nie miałam wystarczająco sera białego, więc dodałam mascarpone wyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać ekstrakt miętowy. Składniki na tortownicę 23 cm: SPÓD: 250 g ciastek(...)ekstraktu z wanilii <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 500 g twarogu chudego, dwukrotnie zmielonego (zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 250 g serka mascarpone 60 ml syropu miętowego barmańskiego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie pokrojona na drobne kawałki czekolada deserowa 1 garść
Blondynka Gotujegotowy spód tortowy 1 krążek · galaretka pomarańczowa 1 op · woda 400 ml Krem: · śmietana 30 % 400 g · cukier puder 1 szkl · cukier waniliowy 1 łyżka · serek mascarpone 250 g spód układamy na tortownicy, można go nasączyć. Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu zesztywnieje. Pamiętaj, aby zacząć(...)wysokich obrotów miksera i stopniowo je zmniejszać. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. nakładamy mase na spód tortowy i wstawiamy do lodówki by sie masa ściągła na 20 minut, zalewamy galaretką chłodzimy ok 2 godz. Dekorujemy
Camilla w kuchniokrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Formę wyklejamy ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Składniki na masę serową: - 1 kilogram twarogu 3-krotnie zmielonego - 250 gram mascarpone - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder - 250 gram jagód - 250 gram malin - 250 gram czarnej porzeczki - 250 gram czerwonej porzeczki Przygotowanie masy serowej: Twaróg, mascarpone, jajka i mąkę łączymy
Życie zamknięte w smakus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Składniki na kruchy spód: - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2 łyżki kakao - 150 gram mąki krupczatki - 100 gram masła - 50 gram cukru muscovado Przygotowanie spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy(...)żółtko z wodą i mąkę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut. Składniki na masę serową: - 250 gram mascarpone - 100 mililitrów kwaśne śmietany 18% - 2-3 jajka - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 tabliczka czekoladowy gorzkiej Przygotowanie masy serowej: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Życie zamknięte w smakumasę serową: - 300 gramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka mascarpone - 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie Przygotowanie masy serowej: Pistacje miksujemy na mąkę i jeszcze chwilę, aż zacznie się zbijać w grudki, jednak uważamy, żeby nie oddzielił się(...)nich tłuszcz. Dodajemy mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów
Życie zamknięte w smakusmaków świeżych owoców i zapachów rozpoczynającego się lata ciasto. klasyczne ciasto na tartę 200 g masła 100 g cukru 300 g mąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę(...)przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO
Smaki Ewyboki natłuszczonej formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dodatkowo: 250ml śmietanki 30%, śmietan- fix, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade) , 8 sztuk Ptasiego mleczka, 400g borówki amerykańskiej. Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni(...)Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkoścideser z.. czekoladą :) Składniki na deser kawowy w słoiku 1 porcja: 71 g śmietanki 30% 70 g serka mascarpone 30 g białej czekolady 35 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki esencji mocnej kawy(...)herbatników 1/3 tabliczki białej czekolady 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mascarpone i ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu, aż całkowicie zesztywnieje. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowy krem śmietankowy dzielimy na 3 części (po 47 g kremu
Słodkie Przyjemnościciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać, wrzucić do metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej nad rondlem(...)gotującą się wodą. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone mieszając masę łyżką lub szpatułką. Następnie powoli dodawać schłodzoną białą czekoladę, delikatnie mieszając. Krem rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Wyrównać wierzch łyżką. Poukładać dowolnie leśne owoce. Schłodzić tartę w lodówce. Przed podaniem tartę można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ
maniapieczeniaczyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków mięty Składniki na 4 porcje. Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem pudrem(...)Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej brzoskwini blendujemy z cukrem. Następnie ubijamy śmietankę. Po ubiciu dodajemy do niej serek mascarpone, mus z brzoskwiń, kawałki pokrojonej połówki brzoskwini i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i całość przekładamy do pucharków na zastygłą galaretkę. Przekładamy do lodówki na ok. 30 minut
Kuchenne Wariacjekolei do szklanki z wrzątkiem na kilkanaście sekund, dzięki temu lody bez problemu wyjmiecie z foremek. Domowe lody borówkowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek foremki i patyczki do lodów Wykonanie: Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić(...)lody. Borówki miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Masę przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy przez około 40 minut. Lody przekładamy do pojemnika, na wierzch wylewamy zmiksowane borówki. Mieszamy je tak od niechcenia , aby powstał nam marmurek lodowy. Następnie lodu przekładamy
Kulinarne przygody Gatityrozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Krem śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, laska wanilii, 3 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po łyżce serka mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować
Z miłości do słodkościkawy jak znalazł. 4 porcje Składniki: 20 sztuk ciastek francuskich Brześć 2 porcje kawy espresso 100 g świeżej lub mrożonej borówki 200 g serka mascarpone 50 ml śmietany kremówki - ubitej na sztywną pianę 3 łyżki miodu faceliowego borówki do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasteczka nasącz kawą i ułóż na dnie szklanek(...)sztuki, możesz je przekroić na połowę wtedy ułatwi to ładniejsze ułożenie. Borówki zblenduj z miodem na gładką masę i połącz z serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną. Masę dokładnie wymieszaj u ułóż w równych porcjach do szklanek. Deser udekoruj świeżą borówką i ciasteczkiem :) Desery możesz jeść od razu albo przechowuj w lodówce Smacznego
Niezły Młynek