cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 150 g borówek 200 g śmietany 30% 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, pod sam koniec dodać(...)pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada
Ugotowaćjajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 120 g mascarpone pół szklanki malin zmiksowanych i przetartych przez sitko do nasączenia 100 ml soku pomarańczowego do ozdoby maliny opcjonalnie mini bezy Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną(...)odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz przetarte maliny. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy go sokiem. Przekładamy go masą którą rozsmarowujemy również […] Artykuł Tort malinowo-kokosowy (bez bitej śmietany) pochodzi
Mienta blogcukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki(...)najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem śmietanowy: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie
VioletoweKucharzenieporcji: 500 g makaronu świderki lub penne 500 g brokułów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 50g masła 500 ml mleka 50g mąki (ok. 4 łyżki) 100g ricotty lub mascarpone kilka suszonych pomidorów lub 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) kilkanaście czarnych oliwek świeża lub suszona bazylia 10 dag startego sera żółtego sól pieprz Przygotowanie(...)trzepaczką. Następnie zacznij stopniowo dodawać mleko i cały czas mieszaj, aż sos stanie się kremowy i gładki. Dopraw solą i pieprzem. Sos zdejmij z ognia. Wymieszaj z ricottą lub mascarpone oraz suszonymi pomidorami, bazylią i makaronem z brokułami (brokuł można pokroić na drobniejsze kawałki) oraz pokrojonymi oliwkami. Całość wymieszaj. Dodaj odsączonego tuńczyka. Wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego
Fabryka pomysłówjednym wielkim! I powiem tu nieskromnie, znacznie lepszym niż te z paczki. A świeże maliny, to idealne zwieńczenie tego deseru! Składniki: 3 paczki ciasteczek typu Oreo 300 g serka mascarpone łyżka soku z cytryny 0,5 litra mleka 500 ml śmietany 30-36% 80 g masła 20-30 g żelatyny cukier puder - jeśli za mało słodyczy mała tortownica(...)zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy spód. Polecam w połowie drogi wrzucić trochę owoców (u mnie były borówki
Karczma Honoriettycukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie(...)minut. Ostudzić. Aby zrobić karmel, należy wsypać cukier i zalać go wodą, a następnie gotować, aż zbrązowieje. Gdy to się stanie, ściągamy na chwilę z palnika i dodajemy serek mascarpone (można użyć śmietany, ale ja miałam do zużycia mascarponiaka) i mieszamy do połączenia. Następnie znów gotujemy, tak z 2-3 minuty. Wyłączamy płomień i dodajemy masło i sól. Mieszamy
Karczma Honoriettyłyżeczki proszku do pieczenia Krem - 120 g malin (mogą być mrożone, a kiedy te także są nieosiągalne, to można spokojnie zastąpić je konfiturą malinową dobrej jakości) - 250 g serka mascarpone - 200 g naturalnego serka kanapkowego (typu Almette) - ewentualnie cukier puder do dosłodzenia Przygotowanie: 1. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, ich wielkość zależy od upodobań. Ja zawsze zostawiam trochę większe kawałki(...)pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu najlepiej rozłożyć ja na kratce do wystygnięcia. 7. W międzyczasie przygotowujemy krem. Rozgniecione maliny (lub konfiturę) mieszamy z mascarpone i serkiem, a następnie dosładzamy do smaku. Należy pamiętać, że muffinki same w sobie będą słodkie, a krem ma tą słodycz przełamywać. Dobrze wymieszany krem nakładamy na wystudzone babeczki
two broke sisterskakaowy, z którego do tej pory korzystałam. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie wymaga już nasączania, chociaż można to zrobić. Krem to połączenie najlepszej frużeliny malinowej i kremowego serka mascarpone. Pięknie się trzyma i prezentuje, a przede wszystkim jest bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie tortu można rozłożyć na dwa dni, a w dzień przed planowaną uroczystością jedynie go poskładać. Moja(...)szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość
Chocolate Muffin Blogmango, które leżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę(...)ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować. SKŁADANIE: Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu z mango. Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtjuż go kilka razy w tym miesiącu, tym razem pokusiłam się o małe zmiany, mięta i czekolada, która idealnie opadła na dno. Nie miałam wystarczająco sera białego, więc dodałam mascarpone wyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać ekstrakt miętowy. Składniki na tortownicę 23 cm: SPÓD: 250 g ciastek(...)ekstraktu z wanilii <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 500 g twarogu chudego, dwukrotnie zmielonego (zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 250 g serka mascarpone 60 ml syropu miętowego barmańskiego 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie pokrojona na drobne kawałki czekolada deserowa 1 garść
Blondynka Gotujegotowy spód tortowy 1 krążek · galaretka pomarańczowa 1 op · woda 400 ml Krem: · śmietana 30 % 400 g · cukier puder 1 szkl · cukier waniliowy 1 łyżka · serek mascarpone 250 g spód układamy na tortownicy, można go nasączyć. Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu zesztywnieje. Pamiętaj, aby zacząć(...)wysokich obrotów miksera i stopniowo je zmniejszać. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. nakładamy mase na spód tortowy i wstawiamy do lodówki by sie masa ściągła na 20 minut, zalewamy galaretką chłodzimy ok 2 godz. Dekorujemy
Camilla w kuchniokrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Formę wyklejamy ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Składniki na masę serową: - 1 kilogram twarogu 3-krotnie zmielonego - 250 gram mascarpone - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder - 250 gram jagód - 250 gram malin - 250 gram czarnej porzeczki - 250 gram czerwonej porzeczki Przygotowanie masy serowej: Twaróg, mascarpone, jajka i mąkę łączymy
Życie zamknięte w smakus.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Składniki na kruchy spód: - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2 łyżki kakao - 150 gram mąki krupczatki - 100 gram masła - 50 gram cukru muscovado Przygotowanie spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy(...)żółtko z wodą i mąkę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut. Składniki na masę serową: - 250 gram mascarpone - 100 mililitrów kwaśne śmietany 18% - 2-3 jajka - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 tabliczka czekoladowy gorzkiej Przygotowanie masy serowej: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Życie zamknięte w smakumasę serową: - 300 gramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka mascarpone - 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie Przygotowanie masy serowej: Pistacje miksujemy na mąkę i jeszcze chwilę, aż zacznie się zbijać w grudki, jednak uważamy, żeby nie oddzielił się(...)nich tłuszcz. Dodajemy mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów
Życie zamknięte w smakusmaków świeżych owoców i zapachów rozpoczynającego się lata ciasto. klasyczne ciasto na tartę 200 g masła 100 g cukru 300 g mąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę(...)przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO
Smaki Ewy