wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny serek mascarpone (duże opakowanie) jagody mrożone+ cukier (szklanka) lub w syropie ( kilka łyżek) odrobina alkoholu - idealny byłby likier jagodowy ( do dostania) suszone maliny ( dostępne w sklepach BIO) Bezę ubijamy - mieszamy długo(...)czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. Studzimy do zimna. Ser mascarpone łączymy z jagodami ( mrożone podgrzewam w rondelku z cukrem aby puściły sok) jeśli dodajesz z syropu dodawaj po trochu tak, aby ser miał konsystencję kremu, nie dodawaj wtedy cukru. Syrop już jest
AZgotuj!bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera o połowę i dodajemy cukry, śmietan fix i po jednej łyżeczce serka mascarpone. Dekorujemy owocami i polewą. Smacznego
Pan i Pani Smith w kuchniBiszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao Masa - tabliczka gorzkiej czekolady - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych lentilek - 12-13 wafelków WW - słoik wiśni drylowanych - kawałek czerwonej wstążki Sposób przygotowania(...)połowy składników. Masa: tarkujemy czekoladę na na "dużych oczkach". Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i kakao. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i po łyżce serka mascarpone. Dodajemy potarkowaną czekoladę. Układamy warstwami. Biszkopt (nasączony np. sokiem z wiśni), konfitura porzeczkowa, masa, biszkopt, wiśnie, masa, biszkopt, masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa. Masę wyrównujemy
Pan i Pani Smith w kuchnidyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe(...)biszkopt wystygnie należy go przekroić na dwa - trzy placki. Jeśli stwierdzimy, że biszkopt jest za niski ( dzielimy go na pół ) i pieczemy kolejny z połowy składników. Masa . Serek mascarpone mieszamy mikserem z masą kajmakową i wódką. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy serkowo - kajmakowej. Mieszamy. Układamy warstwami. Biszkopt, konfitura jagodowa, masa, biszkopt (nasączony
Pan i Pani Smith w kuchniporcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - kilka szczypt chili cayenne Marynata do kurczaka - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy(...)przedtem nadmiar jogurtu). Do kurczaka dodaj sos pomidorowy, dopraw ponownie i duś całość jeszcze przez ok. 30 minut. W tym czasie ugotuj ryż. Po wyłączeniu gazu, do kurczaka dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj
Corner With Recipesduża cebula 200 g boczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki a na patelnię dodać odrobinę oliwy z oliwek(...)dodać posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wino oraz boczek. Żółtka roztrzepać w miseczce z serkiem mascarpone i startym parmezanem. Gotową masę dodać na patelnię do reszty składników i gotować na małym ogniu ciągle mieszając (pamiętaj, że sos nie może się za bardzo ściąć). Na koniec dodać na patelnię ugotowany makaron, doprawić solą i pieprzem
The Sweet Damselupalne popołudnie, do pysznej kawy z ekspresu lub po prostu żeby mieć dobry humor :) Bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce i biszkopty. A jeśli jeszcze te owoce samodzielnie zostały zerwane.. Nic tylko marsz do sklepu, a potem do kuchni ;) I na deser będzie jak znalazł... Mnie z podanej porcji wychodzi 6 porcji;) Letni deser z owocami Składniki: opakowanie biszkoptów(...)serka mascarpone 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru owoce (borówki i granat) Przygotowanie: Mocno schłodzoną śmietankę i serek umieszczamy w naczyniu, wsypujemy cukier i ubijamy, aż powstanie krem. W pucharkach układamy biszkopty (mogą być nasączone w kawie lub alkoholu - co kto lubi), dajemy część kremu i posypujemy owocami. Układamy przynajmniej 3 takie warstwy. I deser gotowy. Przed
Lawendowe Niebojagodami. Ten pucharek nadaje się idealnie na słodką chwilę zapomnienia w upalne, letnie dni. Zapraszam. ... przyjemny, szybki deser z orzeźwiającą cytrynową nutą i jagodami Składniki: około 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania) 90 g jogurtu naturalnego sok z cytryny 2-3 łyżeczki cukru lub miód do smaku 2 łyżeczki soku truskawkowego lub syropu 2 łyżki jagód Przygotowanie: Serek mascarpone łączymy
Słodkie okruszkimąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 jajko, 50 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego, ponadto: 3 łyżki cukru trzcinowego, 3 mini morele, sok ½ cytryny, masło do wysmarowania foremek, cukier biały(...)Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Masa: Banana miksujemy, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle, żeby powstała jednolita masa. Dodajemy jajko, mascarpone, budyń, śmietankę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na przestudzone ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C., w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy
Moniki Smakołykiciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część(...)bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół. Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut. Inspiracja: klik
Atlas Smakówzdobienia Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę) 1/2 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem: 2,5 tabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy(...)kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do innych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy do środka do torcików. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy
Lili w kuchnimąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %) owoce do zdobienia Masa: 500 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem: 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 140 g masła 280 g cukru pudru Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy(...)żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy
Lili w kuchnizostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 50 g cukru pudru owoc grantu 350 g truskawek 100 g czekolady Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo po trochę cukru. Kiedy białko jest(...)mama zmniejszyłą tem do 80 stopni i suszyła blaty 1,5 godz. Gotowy wystudzony blat dolny posmarowałam 1/2 rozpuszczonej czekolady i odłożyłyśmy go do zastygnięcia czekolady. Serek mascarpone utarłyśmy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubiłyśmy i ciągle ubijając dodałyśmy serek mascapone. Na koniec dodałyśmy granat i delikatnie wymieszałyśmy. Masę w yłożyłyśmy na dolny blat (zostawiłyśmy
Lili w kuchnideszcz i w słotę, w smutku, w radości, ... wspierasz i uczysz życia w miłości. Dzisiaj za wszystko chcę Ci dziękować, i Miętowy Pocałunek podarować. Składniki : 125 g mascarpone 250 ml śmietany 36 % 75 g czekoladowych pastylek miętowych (drobno zmielonych) Opcjonalnie: kilka listków mięty 5 sztuk czekoladowych miseczek serc 5 sztuk czekoladowych(...)Przygotowanie: Mascarpone i śmietanę kremówkę ubić, na koniec ubijania dodać drobno zmielone czekoladowe pastylki miętowe i wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką (z większą dziurką, bo może się zatykać) nałożyć do czekoladowych miseczek. Ozdobić czekoladowymi ustami i listkami mięty. SMACZNEGO
Lili w kuchni