Kończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe. Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis
chwile dla mnieSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięBanalnie proste w wykonaniu - a jakie smaczne! Wiecznie szukam nowych metod utylizacji przejrzałych bananów. Nie cierpię tych mocno dojrzałych, plamisto-żółtych, papkowatych w środku - bleh! Chociaż
Grunt to przepis!Z cyklu... Marchewkowe szaleństwa cukiernicze Przepis podpatrzyłam u Katarzyny na blogu Kraina Smaku. Autorkę mocno podziwiam za osiągnięcia naukowe i zawodowe oraz pasję w kuchni. Chciałabym
Grunt to przepis!Miałam kilka śliwek, samotną morelę i garść borówek amerykańskich, jak również pomarańczę. Wszystko to wymagało jak najszybszego spożycia, bo czas dojrzałości się kończył. Niewiele myśląc wyjęłam
Zdrowa Kuchnia SowyKolejne ciasto z gatunku zdrowych wypieków, tym razem bezglutenowe, bo na mące jaglanej:) Takiego jeszcze nie piekłam, ale od niedawna jestem zainteresowana tematem, gdyż spotkałam się
Zdrowa Kuchnia SowySernik, tak bardzo uwielbiany przez wielu z nas. Zazwyczaj kojarzy nam się ze zwykłą masą ciasta...no może z dodatkiem jakiś owoców? Szukając przepisu na
Smaczne ZdroweWitajcie! Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-). Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą
Pora coś zjeśćDzisiaj krótko o orzechu kokosowym, który dostępny jest w polskich sklepach w naprawdę przyzwoitej cenie. Kokos to samo zdrowie! Jego miąższ jest źródłem m.in. błonnika, kwasu foliowego i magnezu, a woda kokosowa znajdująca się we wnętrzu świetnie nawadnia nasz organizm. Poniżej znajdziecie odpowiedzi na pytania dotyczące otwierania kokosu, przygotowania domowych wiórków oraz płatków kokosowych. Zapraszam do lektury! Jak wybrać dobry(...)kokos? Podstawową rzeczą, na który powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu orzecha kokosowego, jest obecność wody kokosowej we wnętrzu. Jak to sprawdzić? A no wystarczy potrząść kokosem. Jeśli słychać w środku chlupanie wody kokosowej- kokos jest świeży i śmiało możemy go kupić. Jeśli nie słychać, by we wnętrzu był jakiś płyn- lepiej zakupić inną sztukę. Jak wydobyć wodę kokosową z wnętrza
Nastoletnie WypiekanieFocaccia z tymiankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Jogurt grecki z owocami Jogurt z bananem musli, kokosem i chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kanapka z ciabatty(...)brzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Koktajl buraczkowo-truskawkowy Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl jagodowy
Moja smaczna kuchniaCiasto kokosowe z brzoskwiniami, to połączenie ciasta kokosowego z kakaowym biszkoptem ze smakiem brzoskwiń, które kryją się w kokosie i górnej warstwie. Jak się okazało, połączenie to dało pyszne i wyglądające jak mini torciki kawałki ciasta. W tym cieście każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam, bo pyszne. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka herbaty białej lub zielonej 1 łyżka cukru opcjonalnie kieliszek wódki Masa kokosowa z brzoskwiniami: 1 duża puszka brzoskwiń 200 g kokosu 1 puszka (400 g) mleka kokosowego + 300 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie 50 ml wódki 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka
Passions hobbies lifeUwielbiam kokosy ! Ten zgrabny kudłaty brązowy orzech ma mnóstwo zastosowań w wielu kuchniach świata. Poza tym jest bardzo zdrowy, między innymi uzyskujemy z niego drogocenny olej. Znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce, a poza tym produkowany z niego olejek eteryczny pięknie pachnie. Tylko jak tu się do niego dobrać ? O tym w dzisiejszym wpisie, zapraszam ! Jak otworzyć kokosa(...)Wartości odżywcze Dojrzałe egzemplarze mają brązowy kolor i trzy wyraźne okrągłe wgłębienia. Wybierając kokos należy zwrócić uwagę, czy nie ma na nich pleśni - takie egzemplarze od razu odkładamy na bok - oraz czy kokos nie jest pęknięty. Następnie kokosem należy porządnie potrząsnąć. Jeśli usłyszymy, że w środku chlupie woda, to spokojnie możemy go zapakować do koszyka. Oznacza to, że orzech
Kulinarne przygody Gatityopakowania wskazują na produkt z wyższej półki i zaintryguje każdego kto lubi delektować się czekoladą. Tak jak my 😃💛 z maltitolem z cukrem trzcinowym Nazwa: czekolada gorzka 90% / 85% / z kokosem / z jagodami goji i acai Firma: Torras Skład: czekolada gorzka 90% - miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier trzcinowy*, odtłuszczone kakao w proszku*, emulgator: lecytyna słonecznikowa. czekolada gorzka 85% - miazga(...)kakaowa, tłuszcz kakaowy, substancja słodząca: maltitol, odtłuszczone kakao w proszku, inulina, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat waniliowy. gorzka z kokosem – substancja słodząca (maltitol), miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, rozdrobniony orzech kokosowy 8%, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat waniliowy i kokosowy. Masa kakaowa min. 47%. gorzka z jagodami goji i acai – cukier trzcinowy*, miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, jagody goji
Candy PandasCiasto bez pieczenia na miarę sernika z dużą ilością kokosu na kakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych(...)kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka
Via Gusto