maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 galaretki czerwona na masę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka łyżka kokosu(...)podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie. Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaforemka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na warstwę kokosową: 200 g drobnego kokosu 3 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła na warstwę cappuccino: 300 ml śmietanki 36% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki sypkiego(...)połączyć z masą jajeczną. Przelać ciasto do foremki i piec w 180*C przez około 25 minut. Wystudzić. W połowie mleka rozmieszać cukier i budyń, resztę ugotować z kokosem (jeśli jest gruby to należy go rozdrobnić blenderem- z doświadczenia wiem, że źle się je ciasta z dużymi wiórkami). Mleko i kokos gotować chwilę mieszając a następnie dodać rozrobiony budyń
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka 24*24 cm Składniki: na biszkopt(...)białego sera mielonego 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaustach. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu 4 żółtka 2 kopiate łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże łyżki cukru kostka masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego(...)tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka kostek białej czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić. Dwie szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g drobnego kokosu 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny dekoracja: koronka z czekolady perełki i serduszko z czekolady z napisem (można je kupić w sklepie Słodki Świat- klik ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka i urośnie nierówno). Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę" a resztę przekroić na trzy blaty. Mleko z kokosem i łyżką cukru pudru zagotować, zdjąć z ognia kiedy kokos całkowicie wciągnie mleko, wystudzić. Kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu. Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzekąsić - "farsz" do tortilli zrobić można na wiele sposób - zgodnie ze swoimi upodobaniami. Ja dzisiaj proponuję Wam tortille z mięsem drobiowym opiekanym z papryką wędzoną, jagodami Goji oraz z kokosem. Nie wiem czy próbowaliście owoców Goji na ciepło - ale są wspaniałe ! i każdemu je polecam ! Po podsmażeniu mają słodki smak więc doskonale nadają się do łamania smaków. Co potrzebujemy(...)suszone kawałki kokosów jagody Goji - 2 piersi z kurczaka - łyżkę słodkiej wędzonej papryki - łyżeczka pieprzu bałkańskiego - garść suszonych kokosów - garść jagód Goji - 4 gotowe tortille Co robimy? Kroimy cienko piersi kurczaka, następnie na oliwie podsmażamy je- stale mieszając, dodajemy suszoną paprykę, łyżeczkę pieprzu bałkańskiego. Czas na smażenie cienko pokrojonych piersi to ok. 7 minut
dlaSmaQDelikatne i mięciutkie Ciasto z agrestem i kokosem . Dzięki obecności sporej ilości wiórków kokosowych w samym cieście, otrzymujemy wypiek wyjątkowo wilgotny. Użyty agrest do ciasta jest bardzo kwaśny, ale w cieście idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta i słodką posypką kokosową. Połączenie kokosu z agrestem jest bardzo udane. Ciasto ma tak przyjemną i mięciutką konsystencję, że trudno zakończyć(...)agrestu Składniki posypki kokosowej: 25 g wiórków kokosowych 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka roztopionego masła (około 10 g) Przygotowanie ciasta z agrestem i kokosem: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół) lub 140°C (termoobieg). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Agrest umyj, oczyść
Moja DelicjaPyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe) 3-4 łyżki cukru(...)litra śmietany 30% 1 opakowanie śmietany śnieżki 2 galaretki cytrynowe 1-2 łyżki cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki cukru kryształu 5 dag masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego) Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć
Kuchnia domowa AniProsty i szybki w przygotowaniu deser. Nie tylko ładnie wygląda ale i dobrze smakuje. Do dekoracji wykorzystałam kokos i cukierki dekoracyjne. Zdecydowanie lepiej lepi się do tak zrobionych słodyczy kokos, cukierki nie chcą się dobrze trzymać. Do dekoracji można wykorzystać również kolorowy kokos. Składniki: 200 g herbatników ½ szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki(...)Podczas kruszenia herbatników mogą one poszarpać worek. Masło zmiksować z cukrem. Kawę rozpuścić w mleku. Do masła dodać herbatniki i rozpuszczoną kawę, zmiksować. Uformować niewielkie jajka i obtoczyć w kokosie lub cukierkach. tak przygotowane słodycze przechowywać w lodówce
Mama Gotujekefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Dodatki 50-100 ml rumu 4-5 łyżek nutelli 3-4 łyżki migdałów w płatkach ale-raj 3-4 łyżki kokosu ale-raj 50 g rodzynki sułtanki ale -raj 100 g orzechów włoskich ale-raj Do obtoczenia kokos, mielone migdały migdały siekane Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki
Ala piecze i gotujeżółtek 1/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Sezam: 15 dag ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu 10 dag margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Kokos: 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 10 dag wiórek kokosowych 1 mały słoik powideł śliwkowych Ciasto kruche II : 20 dag mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 5 dag margaryny(...)blaszki do pieczenia. Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę. Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 2 żółtka 250g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 4 łyżki kokosu Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę(...)biszkopty. Następnie na pierwszy biszkopt wylewamy ¾ kremu budyniowego, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Pustą patelnie nagrzewamy, by była gorąca, po czym wsypujemy na nią kokos, który stale mieszając podsmażamy. Złoty kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali). Zimnym kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin
Smakowy Rajciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g masła 82% 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3,2% 5 płaskich łyżek mąki pszennej 5 mocno czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 1/3 szklanki(...)cukru Do dekoracji: Kokos, migdałowe płatki, całe migdały Litr mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy żółtka z obiema mąkami, by nie było grudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek, najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił, a następnie wlewamy mieszaninę z obu mąk. Budyń dobrze mieszamy, aż się zagotuje. Gotowy budyń pozostawiamy
Smakowy Rajorzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy kokosowej można wykorzystać do zrobienia szybkiej nalewki kokosowej. Wystarczy zostawić wymieszaną masę na dłużej, a po odcedzeniu kokosu, do pozostałej płynnej masy dodać wódki (opcjonalnie do smaku). Nie będzie to oczywiście oryginalna nalewka, bo takowa potrzebuje spirytusu, ale i tak jest smaczna. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)cukru 1,5 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Na masę kokosową: 800 ml mleka 270 g kokosu 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego (530 g) pół laski wanilli 150 ml wódki marmolada wieloowocowa lub inna Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła
Passions hobbies life