Najlepsze przepisy ze śliwkami w jednym miejscu. Śliwki świeże i suszone, w koktajlach i kompocie, w muffinkach i pieczonej owsiance! Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Knedle ze śliwkami Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Koktajl bananowy z nektarynką(...)śliwką Kule z bananem i suszonymi śliwkami Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem
Moja smaczna kuchnianajukochańszy wypiek. Szybkie, uniwersalne, funkcjonalne. Z najbardziej podstawowych składników, albo z najbardziej wyszukanych, co tam pod ręka i co akurat przyda się zużyć. Same zalety. Te dzisiejsze zawieraja kokosy aż dwa: olej i wiórki. A, jak podpowiada autorka, można zastapić jogurt mlekiem kokosowym i przerobić je kokosowe 'potrójnie'. Nawet. Albo pomajstrować jeszcze bardziej i otrzymać wersję 'mango-kokos(...)dodatkiem mniej-więcej 1 szklanki kawałków mango), albo 'pina colada' (szklanka posiekanego ananasa). Albo zamienić jogurt na rozgniecionego banana i otrzymać wersję 'banan-kokos'. Czyli: "potential for adaptation is almost endless", oraz: "… Really, I’m just getting started." Przepis z bloga Smitten Kitchen . Składniki: (na 9-10 sztuk) szklanka = 250ml 1/2 szklanki (110g) oleju kokosowego 3/4 szklanki
Lejdi of the housebrzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Koktajl buraczkowo-truskawkowy Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl(...)warzywny Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy
Moja smaczna kuchniaforemki w każdym możliwym kształcie). Drugą ważną sprawą są odpowiednie proporcje – tak, aby czekoladki nie były zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Przedstawiam Wam czekoladki na bazie gorzkiej czekolady, kokosu i bananów. Mimo braku cukru są bardzo słodkie i pyszne! Zapraszam // Składniki: 100 g czekolady 1 mały banan (zblendowany) 150 ml twardej części mleczka kokosowego 25 g kokosu Dodatkowo(...)czekolada lub polewa kokos Sposób przygotowania: Do garnka daj wszystkie składniki i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Lekko ostudzoną masę przelej do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Następnie czekoladki wyciągnij z foremek i oblej roztopioną czekoladą, całość posyp kokosem Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gustoszklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powidła CIASTO KOKOSOWE 4 białka 0,5 szklanki cukru 20 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: GOTUJEMY BUDYŃ: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i chwilę gotujemy. Wyłączamy i dodajemy(...)połączenia składników. Ciasto przelewamy do dwóch takich samych blaszek (wyłożone papierem do pieczenia) i odstawiamy. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier. Dobrze ubijamy. Następnie wsypujemy połowę kokosów i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy resztę kokosów. Ciasto dzielimy na pół, wykładamy łyżką na ciasta kakaowe tworząc ,,kupki''. Pieczemy w 150 st. C ok 40 minut (termoobieg
Pani na deserjabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia(...)Knedle ze śliwkami Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniaOstatnio chęć na kokos i czekoladę nie daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się(...)Nadal ucierając dodać ser, budynie i olej. Na końcu wmieszać pianę z białek. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić. Przygotować masę kokosową: kokos zalać dwiema szklankami mleka i gotować na małym ogniu kilka minut. W reszcie mleka rozrobić budyń i cukier, wlać do kokosu i ugotować. Dodać masło i powoli gotować cały czas
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaróżnych wielkościach. Standardowych takich powiedzmy jak orzechy włoskie i trochę malutkich dla synka. Pomagała mi trzyletnia córeczka, która była zachwycona tym toczeniem kuleczek i obtaczaniem ich w kokosie. Polecam do jedzenia i do miłego spędzania czasu z rodziną! Dla kogo: dla alergików dla szukających zdrowej przekąski dla chcących miło spędzić czas z dzieckiem Składniki: 2 marchewki szklanka płatków owsianych(...)szczypta cynamonu wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie tradycyjne: Daktyle (lub rodzynki) namoczyć we wrzątku na co najmniej 15 minut. Następnie odsączyć. Marchewkę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki (poza kokosem) zblendować, aż otrzymamy prawie gładką masę. Z masy toczyć kuleczki i obtaczać je w kokosie. Można jeść od razu lub schłodzić w lodówce. Wykonanie w Thermomixie: Daktyle (lub rodzynki
Mania Wypiekaniaswoje produkty? Dobra Kaloria podjęła się tego wyzwania i zdecydowała się wysłać nam do testów swoje nowe „dzieciątka” :D Bez certyfikatu Nazwa: Baton owocowy chrupiący orzech / kakao&orzech / kokos&orzech / jabłko&cynamon / śliwka&ziarna / kawa&orzech Firma: Kubara Skład: Zielony - chrupiący orzech: Daktyle, orzeszki ziemne (29%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa). Może zawierać kawałki(...)pestek owoców. Pomarańczowy - kakao&orzech: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (15%), kakao (1,9%). Może zawierać kawałki pestek owoców. Błękitny - kokos&orzech: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), wiórki kokosowe, orzechy nerkowca (5,8%), orzeszki ziemne (3,9%). Może zawierać kawałki pestek owoców. Czerwony - jabłko&cynamon: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana
Candy Pandasstronę internetową firmy oraz na FB ! :) Nazwa: Baton owocowy Firma: Bombus Skład: Cacao&Cocoa beans: daktyle 73%, ziarna kakaowe 18%, kakao 9%. Cocont&Cocoa: daktyle 68%, kokos 26%, kakao 6%. Maracuja&Coconut: daktyle 68%, kokos 27%, sok zagęszczony z marakui 5%. Apricot&Cashew: daktyle 42%, orzechy nerkowca 33%, morele 25%. Apple&Cinnamon: daktyle(...)plus gorzkie to proste i bardzo dobre połączenie ;) Cocont&Cocoa: Nadal widzimy ciemny batonik ale z drobnymi wiórkami kokosowymi. Jest dzięki nim również nieco bardziej kruchy. Pachnie kokosem ale dopiero po przystawieniu go do nosa. Jak można się spodziewać, słodycz daktyli komponowała się z kokosem bardzo dobrze lecz to właśnie kokos nabiera siły w trakcie jedzenia. Kakao zdecydowanie
Candy Pandasznalazł. U mnie dziś na szybko ucierane z truskawkami, ale Wy jeszcze jutro możecie przygotować takie bez pieczenia, bez brudzenia wielu garnków, misek itp. Wystarczy paczka herbatników, odrobina budyniu, kokosu, kajmaku i nawet orzechów jeśli nie macie gotowych batonów. Ciasto jest słodkie, ale nie zapychające. Na pewno nie pogardzi nim nikt z Waszej rodziny czy znajomych. U mnie zniknęło(...)talerza. Składniki na formę 19x28cm: 120g podłużnych biszkoptów 200g ciemnych herbatników 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 3 łyżki cukru kryształu 200g masła 150g kokosu 250g kajmaku 2 batony np snikers Sposób przygotowania Krem kokosowy: Na suchej patelni prażymy kokos. Ok 650ml mleka wraz z cukrem stawiamy na średnim ogniu. W pozostałej ilości rozpuszczamy proszki budyniowe
Kuchnia w czekoladzieChociaż nie lubię kokosu zdecydowałam się, że zrobię tę tartę. Po pierwsze dlatego, że ostatnio zaczęłam się interesować wypiekami wegańskimi, a po drugie dlatego, że spodziewałam się gościa, który kokos bardzo lubi! Powiem Wam, że jestem mile zaskoczona smakiem! Nawet dla osoby, który za kokosem nie przepada tarta byłą przepyszna! A zdjęcia tarcie zrobiła gościnnie Magdalena Ziemiańska - dziękuję (tylko(...)zrobiłam to trochę za delikatnie i przez to spód się lekko rozwalał). Orzechy włoskie wraz z orzechami nerkowca miksujemy. Dodajemy do tego odsączone daktyle i znów blendujemy. Wsypujemy wiórki kokosu, kakao, dodajemy olej kokosowy wraz z syropem z agawy i mieszamy. Blachę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy, odkładamy do lodówki. Zabieramy się na masę kokosową. Wykonanie masy
Mania Wypiekaniałyżeczka proszku do pieczenia BISZKOP CAPPUCCINO 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO 1 łyżeczka proszku do pieczenia KOKOS GOTOWANY 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 15 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 margaryny MASA 0,5 l mleka 3/4 szklanki cukru 5 żółtek(...)połączyć razem, przesiać przez sitko i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Piec w 180 st około 20 min. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem (tylko zamiast maku dodać kawę). KOKOS Odrobinę mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem, dodać margarynę, a gdy się rozpuści wsypać kokos. Gdy zacznie się gotować wlać roztrzepaną w reszcie mleku mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając- zagotować
Gotuję Testujęsmacznych. Dzisiaj przedstawię swoją opinię tej pierwszej grupy, Raw Energy. Druga, Raw Protein będzie dostępna TUTAJ za jakiś czas :) RAW ENERGY MARAKUJA & COCONUT DAKTYLE (68%) * KOKOS (27%) * SOK ZAGĘSZCZONY Z MARAKUI (5%) Kokosowy batonik z dodatkiem marakui. Pachnie bardzo intensywnie, z tym, że nie potrafię zidentyfikować tego zapachu. Wydaję mi się, że to chodzi o kokos, który(...)efekt wizualny, bo obydwie struktury smakują identycznie. Ogólnie baton bardo mi zasmakował i myślę, że sięgnę po niego nie raz :) RAW ENERGY COCONUT & COCOA DAKTYLE (68%) * KOKOS (26%) * KAKAO (6%) Kokosowy batonik z dodatkiem kakao. Zapach jest identyczny do tego wariantu z marakują. I niestety ze smakiem jest podobnie. Teraz już wiem, że ten charakterystyczny, dziwny smak
Zdrowie na języku :PPoziomki w moim ogródku szaleją, mamy rekordowy urodzaj. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do wypieków, w końcu maja one niepowtarzalny smak. Połączyłam je z kokosem i był to strzał w dziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski. Składniki na 8 tartaletek: na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kokosu szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki kokosu łyżka cukru 2 szklanki poziomek Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż kilka razy wspominałam uwielbiam słodkości z kokosem. Dziś mam dla was najlepsze jakie do tej pory jadłam domowe kuleczki rafaello. Przygotujecie je w kilka chwil i zapewniam, że w kilka chwil również będą znikać. Składniki: 250 g masła irlandzkiego 250 g cukru pudru 250 g mleka suszonego (pełne) 100 g kokosu 100 g migdałów w płatkach(...)spirytusu Do obtoczenia: kokos likier kokosowy lub wódka Przygotowanie: Miękkie masła wymieszać i lekko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mleko, kokos, płatki migdałów, spirytus i zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować niewielki kuleczki, zanurzyć w likierze kokosowym i obtoczyć w kokosie. Kulki rafaello odkładamy do stężenia. Ładnie wyglądają na stole podane w mini papilotkach
Ala piecze i gotujeOstatnio mam jakąś niemoc twórczą i nie mogłam wymyślić nic na obiad. I wtedy przypomniałam sobie o tym przepisie. Do mięsa panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały(...)indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety. Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa) 2 jajka 1/2 szklanki mąki 50 g kokosu olej sól, pieprz Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać z odrobią soli. Mięso oprószyć mąką z obu stron a następnie zanurzyć w jajku. Pozostałą mąkę wymieszać z kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodkie,ale nie przesłodzone,taki zimowy likier z pewnością zrobi furorę,gdy poczęstujecie nim swoich gości.Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście to musicie nadrobić. Składniki: 1 szklanka spirytusu 20dag kokosu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego 1 1/2 szklanki mleka 3,2% 10 dag kokosu wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem,szczelnie zakręcamy i odstawiamy(...)najmniej 4 dni (u mnie wiórki moczyły się 6 dni),codziennie wstrząsamy słoikiem.Gdy minie odpowiedni czas odcedzamy kokos na sitku,dokładnie gniotąc łyżką.Mleko 3,2% zagotowujemy z 10 dag kokosu i gorące odcedzamy(powinna zostać szklanka mleka),studzimy. Spirytus miksujemy z puszką mleka słodzonego,połową mleka niesłodzonego i z przestudzonym mlekiem.Zlewamy do butelki i wkładamy do lodówki
Niespełnione zdolności kulinarnePanna Cottę z mleczka kokosowego przygotowałam, do której prażony kokos z migdałami i cukrem dodałam. Po schłodzeniu gorzką czekoladą polałam i smaczny, nie za słodki deser gotowy już miałam. Nie trzeba tu żadnych kulinarnych umiejętności by słodko ugościć swoich gości. Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki(...)żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki płatków migdałowych, 50 g kokosu wiórki, 2 łyżki cukru trzcinowego, ponadto: 6 kostek gorzkiej czekolady, płatki migdałowe. Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy kokos z migdałami, pod koniec dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem
Moniki Smakołykimąki 250 g masła 125 g cukru pudru (nie cukru!) 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu (może być spirytusowy ) twarda marmolada 3-4 łyżki kokosu 1 białko Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem z pomocą rózgi. Dodać do mąki, dodać cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać). Ocet wymieszać(...)dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec w 200*C na złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem. Ja ciasteczka wycinałam foremką do babeczek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCoś słodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...)pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić. Beza z kokosem Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę
Monia miesza i gotujeok35cm: Ciasto herbatnikowe: 1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie) 3 łyżek kakao 125 ml mleka 65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny Masa kokosowa: 80g kokosu 70 ml mleka 75 g cukru pudru 75 g masła lub margaryny pół kieliszka spirytusu lub kieliszek wódki 100g kokosu Sposób przygotowania: 1. Herbatniki pokruszyć najlepiej w mikserze wraz z dodatkiem kakaa(...)Dodać roztopione masło i gorącą mleko. Wymieszać. Rozwałkować na prostokąt wielkości ok 30cm x 20cm. - najlepiej przez folię spożywczą. Z jednej strony posypać obficie kokosem i tą stroną położyć do spodu. 2. Kokos zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec dodać spirytus lub wódkę
Kuchnia w czekoladziełyżki masła Kulki kokosowe: 1 płat andruta 0.5 kostki margaryny (125g) 0.5 szklanki mleka w proszku 0.5 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki wody 250g wiórek kokosowych Kilka łyżek kokosu do ozdobienia boków tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kawowy: Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy przesiewamy(...)serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło do posmarowania boków tortu. Do jednej większej części dodajemy kokos, do drugiej startą na grubych oczkach czekoladę. 4. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem masła. Mieszamy. 5. Kulki kokosowe: Wodę gotujemy z cukrem, do zagotowanej dosypujemy ok. 150g kokosu, mieszamy. Margarynę
Kuchnia w czekoladzieczekolada deserowa 1 czekolada biała Ser: 4 jajka 1/2 kg sera białego (podwójnie zmielonego), ewentualnie z wiaderka 4 łyżki cukru kryształu 1 budyń śmietankowy 160g mleczka kokosowego 150g kokosu 7 dkg margaryny Palma (Bielmar) Polewa: 2 batony bounty 1 czekolada mleczna 50g kokosu+ 10g do posypania całości 30g drobno pokruszonych herbatników 1/3 szklanki mleka 5 dkg margaryny Palma (Bielmar) Sposób(...)papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180st C. 2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, mleczko kokosowe, kokos oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Mieszamy i łączymy z ubitą pianą z pozostałych białek. 3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód , wyrównujemy i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika. Pieczemy
Kuchnia w czekoladzieczasu, żeby zupełnie się wystudzić. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia. Do kremu możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego – wtedy nawet jeśli nie pokryjemy dokładnie babeczek kokosem i tak nie będzie tego widać. Do farbowania kremu i kokosu chciałam wykorzystać barwnik drOetkera, ale kolor był dość blady, dodałam więc odrobinę cukierniczych barwników w proszku (cała kuchnia żółta(...)było warto ;)). Żeby wygodnie pokolorować kokos wrzucamy go do woreczka strunowego, dodajemy barwnik i potrząsamy lub ugniatamy tak długo aż kolor będzie jednolity. Z większych pianek odcinamy czystymi kuchennymi nożyczkami plasterki o grubości około 0,5 cm, mniejsze przecinamy na pół. Krem przekładamy do woreczka strunowego, można użyć dużej okrągłej tylki lub po prostu odciąć rożek worka. Wyciskamy sporą porcję
Ciastkozercyprażony kokos z cebulką,czosnkiem i wieloma aromatycznymi przyprawami wywodzi się z kuchni azjatyckiej a dokładniej mówiąc z kuchni Indonezji choć chętnie dodawany jest też do potraw ryżowych w innych krajach min. również w kuchni Tajlandii czy Bali i nie tylko.Nazywany jest Serundeng. Zależnie od upodobań i kraju może być bardziej ostry lub bardziej słodki.Kwestia upodobań kuchni danego kraju.Oryginalnie(...)rozpuszczeniu ma ciut inny aromat. Konsystencja jest w zasadzie sypka ale po dodaniu większej ilości zmielonych orzechów nabierze formy podobnej do bardzo gęstej pasty. Ryż posypany prażonym aromatycznym kokosem i głównie do tego jest stosowany nabiera azjatyckiego charakteru.Zachowuje kokosowy aromat podkręcony aromatem przypraw a balans smaku pomiędzy słodkim,ostrym i kwaśkowym (tamaryndowiec) jest idealnie zbalansowany. Prażonym kokosem można panierować krewetki
Sztuka gotowania w/g Samiryrzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :) Składniki: 70g masła 82% 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki cukru pudru 2/3 szklanki mleka 300g herbatników Ok. 100g kokosu Aromat rumowy lub kieliszek rumu 20ml (lub inny aromat) Herbatniki dobrze pokruszyć lub zmiksować. Masło, kakao, cukier puder i mleko razem zagotować. Do ugotowanej masy dodać aromat lub rum, a następnie(...)stopniowo dodawać pokruszone herbatniki i mieszać łyżką. Gdy masa dobrze się połączy, formować ręcznie niewielkie kulki (kulać jak kluski), a następnie obtaczać w kokosie. Najlepiej kokos wsypać do niewielkiej miski z wysokimi brzegami, lub do garnuszka i po uformowaniu wszystkich kulek, każdą z osobna wrzucać do naczynia z kokosem i energicznie nim mieszać. Obtaczanie w ten sposób idzie bardzo szybko
Smakowy Rajnaszych stołach. Tak... tak.... nasza smaczna śliwka gości w pełnym wydaniu! Jest dość niedocenionym owocem. Tym czasem zapraszam wszystkich na pyszne ciasto ze śliwkami w roli głównej :) Nuta kokosu nada ciekawy smak ... Śliwkowe ciasto z nutą kokosu SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 1 kostka margaryny - 250 g 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia śliwki - około 500 g cukier puder do posypania posypka 4 łyżki czubate mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 2-3 łyżki kokosu (wiórki kokosowe) PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy posypkę. Do miseczki przekładamy mąkę, cukier puder i masło, rozcieramy między palcami do uzyskania sypkiego ciasta, dodajemy kokos, mieszamy i wstawiamy do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiórek zalać bardzo gorącą wodą (ok. 1,5 litra), odcedzić i odcisnąć. Polecam też przygotować samodzielnie mleko owsiane . Składniki na domowe mleko kokosowe surowe i wiórki kokosowe: 1 kokos 1 litr przegotowanej, zimnej wody ½ łyżeczki soli Dodatkowo: blender kielichowy, sitko i gaza Jak przygotować domowe mleko kokosowe z orzecha kokosu? Po odlaniu wody kokosowej, orzech kokosu obstukujemy p. młotkiem, następnie(...)jednym uderzeniem rozłupujemy kokos i wyciągamy miąższ, obieramy go z brązowej skórki, kroimy nożem na mniejsze kawałki. Kawałki miąższu wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy zimną wodę, dodajemy sól i miksujemy kilka minut. Sitko wykładamy gazą i układamy na misce, mleko i wiórki kokosowe przelewamy na sitko i pozostawiamy na chwilę, aby całość odciekła. Następnie wyciskamy porządnie gazę ze zmiksowanymi wiórkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiąże się też bardzo ciekawa historia. Tak się raz złożyło (kilka lat temu), że akurat jak przefiltrowywałam nalewkę, to miały być też moje urodziny. Szkoda mi było wyrzucić tyle kokosu, w dodatku nasączonego alkoholem, więc postanowiłam, że wykorzystam go do ciasta. I tak też zrobiłam. Upiekłam tort kokosowy. Tylko, że w tym kokosie było bardzo dużo alkoholu. Upojenie alkoholowe pojawiało(...)mleka skondensowanego niesłodzonego 500 ml spirytusu 250 ml wódki 1 laska wanilii WYKONANIE W garnku zagotować mleko, dodać laskę wanilii, wiórki kokosowe i jeszcze chwilę całość gotować mieszając, aż kokos wchłonie całe mleko. Zostawić do ostudzenia. Do ostudzonego kokosu dodać oba mleka skondensowane, spirytus oraz wódkę. Wymieszać, po czym przelać do słoja i szczelnie zakręcić. Odstawić w chłodne i ciemne
Passions hobbies lifeRęka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)cukru wanilinowego 1/2 szkl. cukru 100 g masła 50 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych Dodatkowo: 1 duże op. krakersów kokos Mleko kokosowe przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i podgrzewamy. W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki, mieszamy aż nie będzie widocznych grudek. Na gotujące się mleko kokosowe wlewamy mieszankę z mleka i mąki i stale mieszając
Smaki Na Talerzuśmietankowy budyń z cukrem (lub bez cukru dodając go tyle, ile napisane jest na opakowaniu) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej) 100 g kokosu + kokos do posypania wierzchu ciasta 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Mleko zagotuj. W tym czasie wodę połącz z budyniem, cukrem wanilinowym i mąką jaglaną. Wymieszane składniki wlej do gotującego się(...)mleka i całość mieszaj do momentu zagotowania. Gotowy budyń wymieszaj z kokosem i cukrem. Obok siebie ułóż dwa placki macy (najlepiej zobaczyć filmik), a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem
Via Gustorozpływające się w ustach brownie, którego wierzch stanowi mokra, delikatna warstwa kokosowa przypominająca popularny batonik Bounty - z pewnością z achwycą się nim wszyscy fani brownies, czekolady i kokosu . Brownies z Kokosem (Ciasto a'la Bounty) - Składniki: 170 g masła 90 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 3 jajka niepełna szklanka cukru cukier waniliowy(...)mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Brownies z Kokosem (Ciasto a'la Bounty) - Sposób przygotowania: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i ubijamy. Następnie dodajemy
Słodka Stronapiana: 4 białka 4 łyżki cukru pudru Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na sernik po 60 minutach i piec jeszcze przez 5 minut. kokos: 10 dag kokosu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru drobnego do wypieków Kokos, masło i cukier podsmażyć na złoty kolor. Należy to robić na małym ogniu(...)bardzo ostrożnie aby nie przypalić. Gotowy kokos wyłożyć na podpieczoną pianę i wsadzić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Krakowskie smaki Anipszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * mleko – 3 szkl * cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * kokos – 100 g * masło – 200 g * dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier(...)mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy an blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, pieczmy ok. 30 minut / 170C, studzimy, rozcinamy na 2 blaty. MASA: Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka razem z kokosem, mieszamy, rozdrabniamy. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie
Ostra na Słodkorównież udekorować. Dekoracja: Składniki: - 150 g serka mascarpone lub naturalnego serka homogenizowanego - 3 łyżki cukru pudru - 100 ml śmietany kremówki 30 % - śmietan fix (opcjonalnie) - kokos Muffinki Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać bitą śmietanę i wszystko razem połączyć. Całkowicie przestudzone babeczki dekorować(...)kremem , do miseczki wysypać kokos. Udekorowane kremem babeczki , maczać delikatnie w kokosie, który stworzy nam białą pierzynkę :-) Tak ozdabiać możemy każdego rodzaju muffinki czy też babeczki. Do kokosu możemy również dodać barwnik spożywczy , który zabarwi nam babeczki wg uznania. Smacznego :-) Muffinki z nadzieniem budyniowym
Aromatyczne Podróżerabarbar już niedługo się kończy, więc trzeba korzystać ;)) Ja już ciasto z rabarbarem robiłam po raz drugi, bo mój młody jest jego fanem. Tym razem dodałam do pianki kokos, wcześniej robiłam tradycyjny - klik . Kokos fajnie pasuje do rabarbaru, więc namawiam do wypróbowania tego połączenia :)) Ciasto też troszkę inne, tak pokombinowałam, żeby się za bardzo nie kruszyło. Blaszka 23x33 cm. Miłego(...)mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1/5 kg rabarbaru 50 g kokosu 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru pudru- do pianki Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy na niego cukier, dusimy kilka minut (tak około 3-4 minuty), rabarbar puści
kruche babeczkibiałej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda z cytryną na poncz, obrane ze skórki migdały do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie(...)będzie polewa czekoladowa). Ja przełożyłam sobie krem do szprycy, żeby łatwiej nałożyć krem na wszystkie brzegi. Kiedy ciasto jest już pokryte kremem przekładamy je na tacę i obsypujemy brzegi kokosem (można też go nie przekładać, ale wtedy kokos będzie na całym stole ;) ). Odstawiamy ciasto do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy ganache (polewę) czekoladowy. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną
Ciastkozercyprzepisu nie zmieniła po swojemu ;) Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożony obłędnym waniliowym kremem ( podobnym do tego co w serowym cappuccino ) wręcz rozpływa się w ustach! Dodatek czekolady i prażonego kokosu na wierzchu, to taka kropka nad I, która sprawia, że moja mleczna kanapka nabiera iście królewskiego charakteru. Polecam! SKŁADNIKI: ( 22×28 ) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka pszenna(...)szczypta MASA WANILIOWA: * mleko – 0,5 szkl * cukier – 0,5 szkl * masło – 250 g * cukier wanilinowy – 1 op * mleko w proszku – 2 szkl DODATKOWO: * kokos * czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Do ubity dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem
Ostra na Słodkoszklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 0,5 kostki mleka +żelki ośmiornice, kokos, niebieski barwnik spożywczy, czekolada do rozpuszczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na pofarbowanie kokosu na niebiesko i przygotowanie kremu. Kokos wrzucamy do woreczka, dodajemy kilka kropel barwnika w płynie lub w żelu i potrząsamy zamkniętym woreczkiem aż całość dobrze się połączy. Do przygotowania kremu: gotujemy 1 szklankę
Ciastkozercyfurorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki. Świetnie sprawdzi(...)cukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy – 4-5 łyżek * kokos – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę
Ostra na Słodkoelegancki, wykwintny i nieziemski w smaku. Sernik z kokosową bezą to idealne połączenie smaków świetnie ze sobą komponujące i tworzące świetne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Sernik z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki 70 g zimnego masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Warstwa Sernikowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 1/2 szklanki(...)białka niepełne pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych Polewa Czekoladowa: 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g gorzkiej czekolady łyżeczka wódki wiórki kokosowe do oprószenia Sernik z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło siekamy na nieduże kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy do powstania elastycznego ciasta. Formę (ok. 20x30 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Przygotowanym ciastem wykładamy
Słodka Stronaszklanki mleka kokosowego 1 i ½ szklanki mąki /użyłam orkiszowej ¾ szklanki wiórek kokosowych ½ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki płatków orkiszowych garść bakalii/ np. rodzynki, kandyzowany banan , płatki kokosu 1i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli oraz: 2 łyżki płynnego miodu kandyzowane plastry banana i płatki kokosu /do dekoracji Wykonanie: Wykonanie: -Piekarnik rozgrzać(...)Banany rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na grubej tarce. -Jajko, cukier, mleko i olej wymieszać w misce. - Dodać banana i jabłko, ponownie zamieszać. -Mąkę wymieszać z kokosem, dodać płatki orkiszowe , sodę i bakalie. -Składniki połączyć ze sobą, krótko wymieszać łyżką i przełożyć do foremek / posmarowanych olejem//na 3/4 wysokości/. -Piec ok. 25-30 min./ do suchego patyczka
Zakamarki mojej kuchni