pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około 560g(...)być masa budyniowa. Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki
Cukiernia PychotkiOstatnio wspominałam Wam, że lubię ciasta z owocami. A kolejnym ulubionym składnikiem w ciastach jest kokos. Postanowiłam to połączyć i wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blat kokosowo makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Krem budyniowy: Odlać
Ala piecze i gotujepączkami serowymi. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie. Są one "beznadziejne". Tak nazywamy u mnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Smakują mocno kokosowo i można je jeść jeść bez opamiętania :-). Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc(...)wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko. PĄCZKI SEROWE Z KOKOSEM. Składniki na około 40 sztuk: 230 g mąki pszennej tortowej 500 g tłustego sera twarogowego 2 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany 200 g kokosu (drobne wiórki) 1 łyżka domowego cukru waniliowego 5 łyżek cukru 1 kieliszek spirytusu olej + smalec
Zakątek rozkoszy kulinarnychwszystkich wielbicieli batonika bounty, kokosanek oraz kokosu to ciasto na pewno wam posmakuje. W dodatku robi się je bardzo szybko i bardzo szybko też znika ;) Składniki na tortownicę o śred. 24 cm 3 jajka niecałe 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 4 łyżki mleka 150 gr masła roztopionego i ostudzonego 250-300 gr wiórków kokosowych(...)łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 % 1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni. 2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki). Kokos łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy go do jajek i dodajemy budyń proszku oraz mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie zbyt sucha to dolewamy jeszcze
Gotowanie...to proste !cukru białego, 150 g masła, 3 jajka, ponadto: jajko do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder. Przygotowanie: Nadzienie: Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos i delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Uważamy, żeby nam się nie przypalił. W momencie kiedy kokos będzie podgrzany, dodajemy syrop klonowy i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka dokładnie roztrzepujemy(...)miksujemy, przelewamy do kokosu, dodajemy cukru trzcinowego i całość ponownie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy
Moniki Smakołykimasła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1szklanka cukru Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, nadal ucieramy , mąka i twaróg stopniowo porcjami. Oprócz tego : puszka brzoskwiń pół paczki kokosu 5 białek 5 łyżek cukru Ubijamy piane na sztywno. Na końcu dodajemy kokos i mieszamy delikatnie aż się połączy z pianą . Pianę wykładamy na brzoskwinie . Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć(...)papierem. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na to masa serowa, brzoskwinie , piana z kokosem i kolejna kruszonka. Piec około 1h w 180 stopniach . Posypać cukrem pudrem , lub ozdobić wg własnej inwencji twórczej :P Pozdrawiam i Smacznego
Kuchcikowoasi...Kawałek mniekawy. Składniki (małą tortownica 22 cm): Biszkopt rzucany 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: Paczka kokosu 100 gram (można zrobić z większej ilości mi zabrakło masy na boczki) aromat waniliowy 3/4 szklanki cukru masło mleko tyle żeby przykryło lekko kokos Biszkopt upiec tak jak zwykle czyli(...)wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 30-40 minut. Po upieczeniu rzucić całą tortownicą o ziemię. (ja tego nie robię gdyż boje się o to że tortownica się rozepnie) Masa: Kokos gotować z mlekiem, aromatem i cukrem przez ok 5 minut, odstawić do wystudzenia. Gdy będzie zimne wmiksować odpowiednią ilość masła. Biszkopt przekroić na 2 części i przełożyć połową masy
Pychotkaaaaparatem. Nie zniechęcajcie się, ponieważ ciasto bardzo ładnie się prezentuje a poza tym jest mega, mega smaczne. Typowe kremowe ciasto. Nazwała bym go jakoś egzotycznie bo zwykła masa z kokosem jest pyszna! Składniki: masa: 0,5 litra mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 łyżek kokosu 5 żółtek 4-5 łyżki cukru kryształu(...)łyżeczki galaretki czerwonej 3 łyżki wody dodatki 1 puszka ananasów 3-4 kostki czekolady ciemny biszkopt upieczony dzień wcześniej Wykonanie: Masa Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę
Pychotkaaaproszek do pieczenia, 2 łyżeczki owoce sezonowe, ilość wg uznania (można nie dodawać wcale) Składniki na polewę margaryna, ¼ kostki cukier, ½ szklanki mleko, 2 łyżki kokos, 100-150g Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)dodajemy mleko, gotujemy kilka minut aż się skarmelizuje. Po 5 minutach pieczenia wykładamy owoce na ciasto, a po 10-15 jak się troszkę przyrumieni wylewamy masę karmelową i posypujemy kokosem. Kokos można zastąpić płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 15 minut
Gotowanie moimi oczamiogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu budyniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 100 g kokosu 2 łyżki cukru 1 łyża masła 2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych 2 galaretki brzoskwiniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem(...)Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej I. Na masie układamy delicje, wykładamy tężejącą galaretkę, całość odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy całą masę budyniową II. Wierzch posypujemy usmażonym kokosem
Domowy Smak Jedzeniaogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu budyniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 100 g kokosu 2 łyżki cukru 1 łyża masła 2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych 2 galaretki brzoskwiniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem(...)Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej I. Na masie układamy delicje, wykładamy tężejącą galaretkę, całość odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy całą masę budyniową II. Wierzch posypujemy usmażonym kokosem
Domowy Smak Jedzeniaznajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć żółtek utrzeć z połową cukru. Dodać masło, mak, kaszę mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem. Osobno(...)łyżki gorzkiego kakao kieliszek rumu Sposób wykonania: Wszystkie składniki zagotować w garnuszku, dokładnie mieszając. Wylać na ostygnięte, wcześniej upieczone ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Wierzch ciasta można posypać delikatnie kokosem
Kuchnia Pani Wiosnyjuż wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne. Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe. Prince Polo Składniki: Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Wkładka z wafelkami 7 białek 1 szklanka cukru(...)orzechów mielonych 10 dkg kokosu 20 dkg wafli w czekoladzie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa 1 gorzka czekolada 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 35 dkg margaryny Palma 1. Pieczemy dwa biszkopty: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy żółtka, potem cukier. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej i delikatnie mieszamy
Kuchnia u BietkiChrupkie, rozpływające się w ustach rogaliki kokosowe. Idealne do herbatki. Długo zachowują świeżość, ale mają jedną wadę- szybko znikają:) Składniki: kostka masła 200 g mąki 150 g kokosu 1 jajko szczypta soli 80 g cukru pudru Kokos zmielić w młynku do kawy (chyba, że mamy bardzo drobny). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać jajko, zmiksować. Dodać(...)kokos i mąkę. Zmiksować do połączenia składników, przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i formować rogaliki rękami posypanymi mąką. Układać na blaszce i piec 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej. Składniki(...)mleka 4 łyżki cukru ser: 1 kg twarogu 1 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 opakowania ciasteczek "paryskie" 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki kokosu 2 łyżki mleka Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia