proszku, następnie serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wiórki prażymy na suchej patelni. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego.Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym(...)kokosem i muśnięciem dobrej czekolady. Takie doznania Was czekają, gdy „rozpakujecie” bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bezowo kokosowy koszyczek z granatami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSmażone lodyW kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA. Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów.Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc.Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu!Lody wyszły obłędne!Są wspaniałym(...)godzinę.Jajka ubijamy z cukrem pudrem.Pokruszone płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi.Każdą kulkę mocno zamrożonych lodów obtaczamy w jajku z cukrem , a następnie w mieszance płatków z kokosem ( dokładnie! ) Czynność możemy powtórzyć w zależności od tego jak grubą chcemy mieć ” skórkę „.Odstawiamy do ponownego zamrożenia.W małym garnku bardzo mocno! rozgrzewamy olej.Każdą kulkę ( pojedynczo! ) smażymy ok. minutkę
Ostra na Słodkoszklanki- mąka pszenna – 1 szklanka- woda – ok.200 ml- olej – 200 ml - kakao – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- polewa czekoladowa – 200 ml- kokos – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.Jedną zostawiamy jasną
Ostra na Słodkosera białego.Dodatek prażonych wiórków kokosowych sprawia , że nie tylko pachną obłędnie , ale i smakują rewelacyjnie!SKŁADNIKI:- ser biały – 250 g- kasza manna – 0,5 szklanki- kokos – 0,5 szklanki- jajka – 2 szt- cukier – 2 łyżki- olej do smażenia – 100 ml- cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ser ucieramy. Mieszamy z żółtkami(...)kaszą, cukrem i podprażonym na patelni kokosem. Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy serowej. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie porcje , delikatnie spłaszczamy. Smażymy po minutce z każdej strony. Na talerzu gęsto opruszamy cukrem pudrem. Uwaga!Racuszki lubią przywierać , dlatego musimy ich bardzo pilnować
Ostra na SłodkoMurzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! SKŁADNIKI:SPÓD:- białka – 6 szt- cukier – 0,5 szklanki- mak – 0,5 szklanki- kokos – 0,5 szklankiMASA:- mleko – 0,5 l- żółtko – 3 szt- budyń śmietankowy – 1 op- mąka ziemniaczana – 3 łyżki- mąka pszenna – 3 łyżki- cukier puder(...)masło – 250 gWIERZCH:- wódka – ok . 200 ml- okrągłe biszkopty – 1,5 op- polewa czekoladowa – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak.Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut. MASA: Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepyszny , lekki deser , który na chwilę przeniesie nas do raju! Kokos … kiwi … delikatny krem … i mięciutkie biszkopty … Czyż nie wygląda smakowicie?! Zrobiłam go zupełnie bez planowania , zerkając na leżące w kuchni kiwi za którymi nie przepadam … W tej wersji mogłabym je jeść bez opamiętania ;) SKŁADNIKI:- dojrzałe kiwi – 2 szt- cukier(...)puder – 5 łyżek- okrągłe biszkopty – 50 g- jogurt naturalny – 200 ml- mleko kokosowe – 100 ml- 2 jajka- kokos – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kiwi kroimy drobno. Miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru waniliowego ( może być również zwykły ). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i dobrze mieszamy blenderem na jednolity krem. Dodajemy
Ostra na SłodkoPRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Masło , 100 g cukru pudru , cukier wanilinowy , jajko i odrobinę soli miksujemy na jednolitą masę.Łączymy z mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami.Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika.Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości
Ostra na Słodkopuder – 4 łyżki* likier malibu – ok.80 ml* biała czekolada – 150 g* olejek waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO:* likier Baileys – do nasączenia* płatki migdałów – 150 g* kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Pieczemy z tego przepisu.Upieczony kroimy na równe 3 blaty.MASA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru
Ostra na Słodkoprzed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! )Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI:( duża blacha np. 30×26 )BISZKOPT :* mąka pszenna – 0,5 szkl* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl* jajko
Ostra na Słodkogalaretce pomarańczowej …Wy śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki. SKŁADNIKI:CIASTO: – białko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos – 200 g – mak – 200 g – proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko(...)cukier – 3 łyżkiDODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C. MASA :Roztrzepujemy żółtka
Ostra na Słodkosamo jak pysznie brzmi , tak samo pysznie smakuje!Nie tylko z bananami , ale i prażonym kokosem – przywodząc na myśl słoneczne , egzotyczne wakacje!Tymi przepysznymi racuszkami ostatnio zaskoczyłam rodzinkę!Smaczne i sycące … a do tego zdrowe!Ugotowany ryż z dodatkiem bananów , kokosu i odrobiny wanilii tworzy fantastyczne danie , które jest świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad , jak i podwieczorek
Ostra na Słodkoświeżą miętą podbiła serca domowników!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* cukier – 1 szkl* jajko L – 4 szt* mąka pszenna – 1 szkl* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl* kokos – 0,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* olej rzepakowy – 1 szklMUS:* świeże truskawki – ok. 300 g* żelatyna – 3 czubate łyżeczki* cukier – 3-4 łyżkiSPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki.Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy.Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ).Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy.MUS:Żelatynę rozpuszczamy
Ostra na Słodkobiałko – 2 szt ( temp. pokojowa )8 sól – 1 szczypta* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze kokosanki.Naj
Ostra na Słodkołyżki* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* kakao – 2 łyżeczkiMASA KOKOSOWA :* białko – 4 szt* cukier puder – 0,5 szkl* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl* kokos – 200 g* powidła śliwkowe – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Margarynę z mąką siekamy nożem.Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto.Dzielimy na 2 części, do jednej(...)pieczenia.Po całości nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.MASA :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.CAŁOŚĆ:Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.Wkładamy do nagrzanego na 180C
Ostra na SłodkoDziś na chwilę przeniesiemy się do raju ;)Egzotyczne , gorące plaże …. słońce, piasek … temperatury sięgające zenitu i fantastyczne owoce!Słodkie banany i przepyszne kokosy - to coś, co odgrywa główną rolę w dzisiejszym przedstawieniu!Mam dla Was przepis na fantastyczny koktajl mleczno- bananowy z prażonym kokosem!Niebo w gębie!SKŁADNIKI:* banan ( miękki i dojrzały ) – 1 szt* mleko sojowe Alpro
Ostra na Słodko