z kapusty - 1000 przepisów (strona:48/67)

45 przepisów na Karnawał 2016 134

ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą

Moja smaczna kuchnia
Sosy Folwark - recenzja 146

Pokrótce zaprezentuję Wam propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska  Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.   Sos madziarów  Inspirowany

Di gotuje
zupa rybna z kluseczkami francuskimi 131

sobotni wieczór spędziłam w hotelu Poziom511 na spotkaniu z Karolem Okrasą. bardzo podobało mi się kilka połączeń smakowych, np. zupa rybna z sokiem z kiszonej kapusty, o innych wkrótce napiszę. a mimo że dzisiejszy przepis na zupę rybną, soku nie zawiera, to poszerza paletę kolorystyczną zup (bo przypominam, że dwa lata temu proponowałam żółtą zupę rybną z grzankami ).  francuska

Eksperyment sobotni
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 131

miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości.  Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków.  Smacznego

Piekielna Kuchnia Pati
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 256

obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej

Kuchnia z widokiem na ogród
Szybka surówka z jabłka i fenkułu 101

talarki razem z młodziutką natką. Posypać uprażonym słonecznikiem. Polać oliwą i octem. Wymieszać i podawać :) ------ Podobne: Surówka z fenkułu i radicchio Rukola z mango do obiadu Surówka z czerwonej kapusty  A niżej moje fenkuły wysiane w sierpniu. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich warzywnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 148

harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy

greenscarf
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 252

jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz

Karo in the Kitchen
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 163

więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła do wódki, część do zamrożenia na później. Świeże owoce żurawiny są zwarte, jędrne, błyszczące i twarde. W smaku

Karo in the Kitchen
Paszteciki z pieczarkami 130

dania wigilijne niż teściowa. Ja postanowiłam zrobić wszystko po swojemu czerpiąc z obu stron to, co wydaje mi się najlepsze. I tak - z przepisu mojej mamy będą pierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony

Kulinarne Inspiracje
Surówka pekińska ze śliwką 88

Smaczna surówka do obiadu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 cebula 10 dag suszonych śliwek 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku majonez natka pietruszki Wykonanie: Owoce i warzywa umyć, odsączyć i pokroić. Następnie starannie wymieszać, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem według uznania, posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Karmelizowana brukselka z papryką 137

Już jest! Miniaturowa kapusta, którą za dzieciaka uwielbiałam wyjadać z zupy jarzynowej - brukselka! W moim rodzinnym domu rzadko pojawiała się na stole, jej smak odkrywałam sama eksperymentując. Tak też powstało bardzo proste danie z pieczoną zieloną papryką no i karmelizowaną brukselką. Polecam je wszystkim, którzy mają ochotę na coś zupełnie nowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu. To sezonowe danie jest

Pełna Lodówka
Ryba w pomidorach 197

kaszubsku . Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej. Składniki 700 g filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki

O kuchni z uczuciem
Wegańska PRAGA 144

podane z seitanem zrobionym a'la wołowina podane z sosem śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu jak jeszcze jadłem mięso, zamówiłem podobne danie, z tym że ze smażoną kapustą białą i czerwoną. Danie były ogromne i zniszczyło mnie strasznie. W tym przypadku było podobnie. Seitan był świetnie zrobiony i chciałbym umieć sam takie cudo stworzyć. Knedliczki bez szału - czyli

Bananowe Pole