z kapusty - 1000 przepisów (strona:54/67)

Szybki Obiad: Wegański makaron po chińsku 253

każdym sklepie. Bez wydziwiania i na szybko. Składniki: 100 g makaronu ryżowego, 2 marchewki,  2 ząbki czosnku, 1 por, 1 słodka papryka czerwona, ćwiartka małego selera, ćwiartka kapusty pekińskiej, 200 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sherry (czerwone wino też może być), 1 gwiazdka anyżu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta cynamonu

Pełna Lodówka
Tarta z kutią 141

już przedostatni! Przepis na kutię oczywiście na blogu już znajdziecie, w tradycyjnej formie, dzisiaj nieco inaczej. Pewnie nie raz po świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej

Pora coś zjeść
Gulasz z szynki wieprzowej 136

papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym.Smacznego

Słodkie Przyjemności
szybkowar-kacze udka w marynacie pomarańczowej na ziemniakach... 157

ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno kaczka z szybkowara jest krucha, soczysta, mięciutka a ziemniaki smacznie przeszły aromatem marynaty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przedstawiam królika 124

kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy.Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Kulinarna rozmowa
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 262

główka sałaty lodowejpapryka czerwona1/2 ogórka pomidor1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy

Szefowa kuchni
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 124

siebie. I tak nasz stół zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam !Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi

kolorowotorcikowo
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 133

grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy.Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkamiPropozycja podania żeberek: z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty. Kluski mają kolor żółty gdyż były gotowane z dodatkiem kurkumy

Bon Appetit Małgorzaty
Prażoki z boczkiem 189

podsmażamy na oleju. Prażoki podajemy z tłuszczem i boczkiem. Prażoki nakładamy energicznie łyżką, tak, by kluska oderwała się od łyżki. Moja propozycja podania takich ziemniaczków to z zasmażaną, młodą kapustą. Smaczego! Prażoki z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 142

można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :) rozczynwyrobione ciastowycięte kółeczkagotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 166

przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne.Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany Masło Barszcz czerwony Uszka do barszczu Ryba po grecku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego i uszek.Wspomagaliśmy się trochę Thermomixem :) Świetne urządzenie i kiedyś sobie go na pewno sprawie :)Uszka robiłem pierwszy

Parowar Faceta
Barszcz wigilijny 426

ilości wody (ok 2 - 3 cm ponad poziom suchych grzybów).Odcedzamy wywar z jarzyn i grzybów (grzybów nie wyrzucamy! - wykorzystacie je jako farsz do uszek, pierogów lub do kapusty z grochem).Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego.Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru

W kuchni Katie
Barszcz wigilijny postny 189

farszem grzybowym. bardzo polecam.Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy

Stare Gary