Dziś bardzo prosty pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego, która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy(...)uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu pełną dowolność. Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 150 g żółtego sera czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszam na smaczne ciasto z aromatycznym kremem marchewkowym. Krem dzięki marchewce ma piękny pomarańczowy kolor i niezwykły smak. Polecam Składniki: 275 g ciasta francuskiego 330 ml śmietanki 30% 350 ml soku wyciśniętego ze świeżych marchewek 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny oraz cukier puder do posypania blaszka 24x24cm Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy(...)połowę pieczemy w całości przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Drugą połowę ciasta dzielimy na 9 kawałków i również pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie studzimy. Sok marchewkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy sok z gazu i studzimy. Zimną galaretkę marchewkową wstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnerobi się szybciej. Przyszykowanie tej szarlotki zajęło mi dosłownie 10 minut – zrobiłam ją między gotowaniem zupy i drugiego dania. Prosta, szybka, elegancka i okrutnie aromatyczna. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty? Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Najbardziej genialny jest fakt, że można dostać je w każdym większym sklepie i mieć w swojej lodówce zawsze. A nigdy nie wiadomo kiedy i do czego(...)mało. Nie ukrywajmy – samo w sobie jest do zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową
Karo in the Kitchennaprawdę wciąż lecimy na sławie bakłażana. No dobrze, na pozostałościach z tego farszu . Ponieważ ciasto francuskie to moje „must have” w lodówce i braki uzupełniam na bieżąco, powstał obiad na dzień następny, który przyniósł miłe zaskoczenie. Moje dziewczyny jedzą warzywa, natomiast nie jest to (wg matki) ilość idealna. Okazało się, że od lat robiłam podstawowy błąd(...)ugotowane al dente, jako dodatek do pierożków, z możliwością wyboru jakie i ile, okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę – nagle pokochały warzywa Składniki: dla 4 osób 2 rulony ciasta francuskiego farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu podwójna pierś z kurczaka przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty
gutfutRożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną. Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie wybór w sklepach, to wybierajcie te z masłem. Polecam również Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką . The post Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem. Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem. Kiełbaski w cieście francuskim biała kiełbasa Hańderek ciasto(...)francuskie sos pomidorowy a'la keczup żółty ser Foremki do muffinek lub małe kokilki. Kiełbasę kroimy na pół, od zaokrąglonej strony przecinamy kiełbaski do połowy na 4 lub 6. Ciasto francuskie kroimy na paski o szer 5 cm . Na dno kokilek układamy kwadrat ciasta francuskiego, kładziemy łyżeczkę sosu pomidorowego i mały plasterek sera żółtego. następnie pasek ciasta smarujemy sosem pomidorowym
Gotowanie jest łatweDzisiaj mam dla Was propozycję na przekąskę, którą możecie podać gościom na przyjęciu ale równie dobrze możecie ją zaserwować na śniadanie. Pieczone kiełbaski w cieście francuskim Jeśli macie siły i chęci na robienie domowego ciasta francuskiego brawo dla Was Ja zdecydowałam się na zakup ciasta w sklepie. Nie jest ono drogie i według mnie jakością nie odbiega od tego robionego(...)domu. Pamiętam, iż bardzo dawno temu próbowałam robić ciasto francuskie w domu. Nie dość, że mi ono nie wyszło to spędziłam nad nim wieczność. Nauczona doświadczeniem wolę nie ryzkować i nie tracić niepotrzebnie czasu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 275 gr ciasta francuskiego
mecooksCiasta francuskiego ciąg dalszy :) Niestety nadal nie za bardzo mogę wychodzić z łóżka, więc przygotowywane przeze mnie dania muszą się praktycznie same robić :) Dzisiaj zapraszam na wytrawną tartę na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki na jedną tartę: opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 300 g brokułów(...)paski, które trafią na wierzch tarty. 4. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Przed podaniem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Smacznego! Uwagi: Każda wytrawna tarta/zapiekanka/lasagne najlepiej smakuje
My Culinary Artmoich blogowych rytuałów. W międzyczasie, przeglądając blog http://www.rockmywedding.co.uk/ i denerwując się, że w Polsce nie możemy sobie pozwolić na sielskie uroczystości w plenerze, zagryzam palmiery. Kupne ciasto francuskie ratuje mój piekarnik przed zimnymi przeciągami hulającymi w nim z nudów.Palmiery to nic innego jak ciasto francuskie z dowolnym nadzieniem, jakie uda nam się przygotować na podstawie zawartości naszej
W kuchni wieczoremmoże mieć różne nazwy. To co u nas na Lubelszczyźnie zwiemy napoleonką, mieszkańcy innego miasta będą zwać kremówką. U nas bowiem napoleonka to ciastko składające się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonych masą budyniową (a właściwie budyniem), kremówka natomiast ma warstwę kremu śmietanowego lub śmietanowo-budyniowego, czasem też dodatkową warstwę bitej śmietanki. Różnią się też ciastem - w jednym jest ciasto(...)ciastku jest najsmaczniejszy - aksamitny, słodki, cudownie waniliowy. Na drugi dzień, gdy ciasto zmięknie, napoleonka smakuje mi jeszcze bardziej. A jak je nazywają u Was?? Składniki: 1 op. ciasta francuskiego (270g) 4 jajka 800ml mleka ziarenka z laski wanilii 2/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 50g masła Ciasto francuskie przekroić na pół, ułożyć na blasze
Obiad gotowySezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie(...)cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty (ok 6x4 cm). 2. Rozmrożone owoce wykładamy na ciasto francuskie. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę. 3. Piekarnik rozgrzewamy, wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciastka, pieczemy ok 12 min. w temp. 200*C. 4. Kiedy ciasteczka będą miały kolor złoty wyjmujemy je z piekarnika. 5. Czekamy aż wystygną, następnie posypujemy przez
Kuchnia Pełna PasjiFrancuskie ciasto trochę mleka i już ciekawy przepis którym się można delektować ,a u mnie ciasto znikło tego samego dnia . podam składniki a blaszka 24 x 24 1op mrożonego ciasta francuskiego 900 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru kryształu 4 łyzki cukru pudru sok wyciśniety z 2 cytryn 20dag śmietany 36 % skórka starta z cytryny przygotowanie upiec(...)się uda można sobie wcześniej przygotować żelatynę ok 3 łyżeczki rozpuścić i potem dodać do masy. Gdy budyń jest zimny połączyć go ze śmietaną i dodać żelatynę. kolejność Najpierw ciasto francuskie wkładamy do blaszki, nakładamy masę na to 2 ciasto francuskie i dociskamy leciutko i dajemy na 2 godziny do lodówki .A potem już można się delektować smakiem napoleonki
Moje WyrobyCiasto francuskie należy do moich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g(...)uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciastka francuskie z truskawkami appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkoKreatywne gotowanie to dla mnie fajne wyzwanie. Trzy podstawowe składniki zostały wskazane i jedno przeze mnie dobrane. Marchew, śmietana, ciasto francuskie to składniki podstawowe, a ja dodałam bataty, bo dla mnie są w smaku wyjątkowe. Przypraw, ziół, czy składników roboczych ( sól, cukier, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli(...)jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam. Całość fajnie została doprawiona, a następnie schłodzona. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 700 g obranej marchewki, 300 g obranego batata, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 ml wody
Moniki SmakołykiDziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra JRożki z ciasta francuskiego z wiśniamiSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiegookoło 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 jajko roztrzepane do posmarowaniaPrzygotowanie:Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy(...)nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy równomiernie cukrem, a następnie dociskamy go aby pozostał na cieście.Ciasto dzielimy na około 9 kwadratów. Wiśnie oddzielamy od kompotu. Z całej ilości kompotu odlewamy 1/3 szklanki, resztę możemy wypić J Przekładamy wiśnie do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. 1/3 szklanki kompotu który wcześniej odlaliśmy mieszamy z mąką ziemniaczaną
Mania Gotowania