sklepu , gdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;) Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach. Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI: ( 6 szt) CIASTO : * ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g ) MASA BUDYNIOWA : * mleko(...)ŚMIETANOWA : * śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml * żelatyna – 1 łyżeczka * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki. Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika
Ostra na Słodkopopularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego. Proste, urocze, a krem idelnie łączy maślane ciasto francuskie z kwaskowatym, bardzo wyrazistym w smaku rabarbarem w taki sposób, że naprawdę trudno im się oprzeć. Polecam, pracy przy nich niewiele(...)smakują bosko! Składniki: 1 rolka ciasta francuskiego 100 g mielonych migdałów 75 g cukru/ksylitolu 1 jajko L 30 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: płatki migdałów do posypania cukier/ ksylitol puder Wykonanie: mielone migdały, ksylitol, jajko i rozpuszczone masło zmiksować przy pomocy miksera ciasto francuskie rozwinąć z papieru. Pociąć na 8 lub 10 kawałków. Kawałki ciasta przenieść na blaszkę wyłożoną papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubi przekąsek z ciasta francuskiego? Ja je darzę ogromną sympatią! Szczególnie lubię podgryzać je do zimnego piwa. Dlatego zawsze w pogotowiu trzymam przynajmniej jeden arkusz ciasta francuskiego. Jest to bardzo przydatne, gdy wpadną do mnie niespodziewani goście! Do przygotowanie tych ślimaczków wystarczą tak naprawdę 3 składniki plus opcjonalne przyprawy i nawet jeśli akurat czegoś zabraknie nam w domu, to można(...)szybko wyskoczyć do sklepu. Do ślimaczków z ciasta francuskiego możecie dodać oczywiście swoje ulubione dodatki: chorizo, szynkę, boczek, suszone pomidory, paprykę, ulubiony ser, czy zioła. Wybór pozostawiam już Wam. ;) * SKŁADNIKI na około 30 ślimaczków 1 arkusz ciasta francuskiego na maśle, ok. 300 g 100 ml passaty (przecieru pomidorowego) 150 g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii
Food SquarePyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok(...)ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów z ryby np. dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie dorsz) 1/2 opakowania ciasta francuskiego Sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko
Kuchnia ŁukaszaCzesterki francuskie to nic innego jak pyszna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Jest to moja kolejna propozycja na przekąskę. Nie macie pomysłu co przygotować na sylwestrową imprezę? Może wypróbujecie tego przepisu? Pyszne czesterki, których czas przygotowania to zaledwie 10 minut Przed imprezą wkładacie je na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Zastanawiacie się co przygotować na sylwestra? Szukacie pomysłu(...)szybkie przekąski? Dzisiaj propozycja na tzw. czesterki z ciasta francuskiego. Czas przygotowania 10 minut a przed imprezą wkładacie na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200 g pikantnego salami – 200 g sera żółtego w plastrach – 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkujemy. Układamy salami a następnie ser. Zwijamy w roladę
I LOVE LIFEWiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie z ciasta francuskiego - przecięciem ku dołowi. Każdy kwadrat ciasta naciąć od każdego rogu w kierunku środka ( nacinać aż do moreli ), a następnie
WSZYSTKO SMACZNEWiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie z ciasta francuskiego - przecięciem ku dołowi. Każdy kwadrat ciasta naciąć od każdego rogu w kierunku środka ( nacinać aż do moreli ), a następnie
WSZYSTKO SMACZNEAromatyczne paluchy z ciasta francuskiego z oryginalnym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i czosnku. Doskonała przekąska na imprezę lub spotkania przy piwie. Paluchy są pyszne, chrupiące i wciągające… Jeśli nie macie czasu, użyjcie dobrej jakości gotowego pesto. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża doniczka bazylii 40 g orzeszków piniowych 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek(...)moździerza, najpierw utrzeć czosnek z solą. Potem dodać liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolać oliwę z oliwek i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i rozsmarować pesto. Przeciąć wzdłuż na pół i wykrawać paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić, lekko docisnąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Oryginalny smakCiasto francuskie to jeden z bardzo przydatnych produktów, które zdecydowanie warto mieć w kuchni. Znajomi się zapowiedzieli a nie macie nic czym można by ich poczęstować, nie chce Wam się długo gotować obiadu na drugi dzień, nie macie pomysłu na szybką i ciepłą kolację? Właśnie w takich sytuacjach przychodzi z pomocą ciasto francuskie. Nadaje się zarówno jako baza do słonych(...)słodkich przekąsek, można wykorzystać je jako spód do wielu tart, zrobić paszteciki itd. Oczywiście domowe ciasto francuskie jest nieporównywalnie lepsze niż to kupne jednak jego przygotowanie jest dość czasochłonne i dlatego właśnie w mojej lodówce zawsze znajduje się rolka gotowego. Do przygotowanie moich ciastek wykorzystałam dżem z dyni i pomarańczy, na który przepis możecie znaleźć tutaj . Do pracy, do kawy
Życie ze smakiemJeżeli chodzi o różnego rodzaju przekąski to uwielbiam ciasto francuskie, bo jest uniwersalne i można z niego wyczarować smakołyki zarówno słodkie, jak i wytrawne, nie używając przy tym wielu składników. Tym razem powstały wytrawne słoneczka z ciasta francuskiego nadziane zielonym pesto i serem mozzarella. Tylko 4 składniki! Świetnie prezentują się na stole, choć w porównaniu do innych przekąsek z ciasta(...)bardziej pracochłonne. Ale niech Was to nie zniechęca, bo wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i smakują równie świetnie co wyglądają 😉 Idealne na sylwestrowy stół ... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 100 g tartej mozzarelli ok. 100 g pesto zielonego 1 jajko czarnuszka (do posypania) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około
Kuchnia MagdaLenyJeżeli chodzi o różnego rodzaju przekąski to uwielbiam ciasto francuskie, bo jest uniwersalne i można z niego wyczarować smakołyki zarówno słodkie, jak i wytrawne, nie używając przy tym wielu składników. Tym razem powstały wytrawne słoneczka z ciasta francuskiego nadziane zielonym pesto i serem mozzarella. Tylko 4 składniki! Świetnie prezentują się na stole, choć w porównaniu do innych przekąsek z ciasta(...)bardziej pracochłonne. Ale niech Was to nie zniechęca, bo wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i smakują równie świetnie co wyglądają 😉 Idealne na sylwestrowy stół ... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 100 g tartej mozzarelli ok. 100 g pesto zielonego 1 jajko czarnuszka (do posypania) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około
Kuchnia MagdaLenyEfektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pasztet 2-3 łyżki pesto jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy(...)cienką warstwę pasztetu (pasztet można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy. Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym
Pyry na Gazdoprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie(...)średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku pieprzem i solą. Potrawkę przekładamy do kokilek, przykrywamy ją ciastem francuskim i każdą nacinamy z góry. Pieczemy w 200°C przez około 15 minut, do zezłocenia się ciasta francuskiego. Smacznego Artykuł Indyk z warzywami pod ciastem francuskim pochodzi z serwisu
PatiGotujeOstatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i karmelizowanymi, jesiennymi owocami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ja dodałam śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami. Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika(...)marką Kopernik. Trzymajcie mocno mocno kciuki! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * pierniki Katarzynki – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt * ricotta di buffala – 250 g * owoce : śliwki, aronie, jeżyny – 2 garści * cukier brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę * żółtko + cukier perlisty
Ostra na SłodkoKolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami Są pyszne i szybkie w przygotowaniu! Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: 300 g ciasta francuskiego 200 g cukinii 200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda) 70 g suszonych pomidorów(...)posolić w zależności od rodzaju dodawanych serów. Ja dodałam ser feta, który sam w sobie jest już bardzo słony, więc pominęłam tę czynność. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
KuchniaWeDwoje.pl