pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Tym razem do tortownicy włożyliśmy obręcz do wycinania i w związku z tym zmniejszyła się średnica tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy(...)gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny. Smacznego
Kuchenne WariacjeTort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca,słodkie małe co nie co a pysznie smakuje na wszelkie rodzinne uroczystości. Tak naprawdę to rzadko piekę torty, niestety nie posiadam zdolności do ich dekorowania, może zdjęcia nie oddają tego jak smakuje..a smakuje bardzo dobrze.. Składniki: Na tortownicę o wym 24 cm Biszkopt 5 dużych
Wanilia i Kardamonniepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie. Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. To zdecydowanie najlepszy czekoladowy tort jaki jadłam
Wanilia i Kardamonstronie na FB. Jest mi tu z Wami dobrze. Nie będę pisać o statystykach bo nie to jest najważniejsze, dziękuję że jesteście tu ze mną. Proszę częstujcie się pysznym tortem i całkiem zdrowym do tego. Drożdżowy tort naleśnikowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasta, ale potem zawsze żałuje, że nie pozostał przy torciku Daim... Czarna, mocna kawa to najlepszy dodatek do tego wyjątkowego ciasta. Duży plus za fakt, że już mały kawałeczek tortu syci tak jakbyśmy zjedli co najmniej wielki kawał każdego innego ciasta. Batoniki Daim można oczywiście kupić w szwedzkim sklepiku w Ikea, ale z tego co wiem są również dostępne(...)nożem na małe kawałeczki. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym kremem. Ciasto równomiernie posypać połamanymi batonikami Daim . Wierzch i boki tortu posmarować polewą z mlecznej czekolady. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Smacznego! :-) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
maniapieczeniaProponuje Wam dzisiaj, domową bardzo efektowną masę cukrową do zdobienia tortów i wypieków domowych. Zrobienie jej jest banalnie proste i trwa kilka minut, a reszta to już nasza kreatywność. Podstawą jest cukier puder i oczywiście żelatyna i glukoza, bez tego ani rusz. Koszt mały w porównaniu do końcowego efektu, w glukozę i żelatynę możecie zaopatrzyć się w zwykłym sklepie spożywczym(...)małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki na masę cukrową na duży tort ok.30 x15 cm : 80 dag cukru pudru 50-60 ml gorącej wody, ok 6-7 łyżek 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 1. Gorącą wodę nalać do szklanki , wsypać żelatynę
Apetyczna babeczkaTarta Rafaello Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
Kulinarne przygody GatityWitam serdecznie. Właśnie skończyłam tort śmietankowy, którym ugoszcze jutro swoich gości i dlatego dzielę się z Wami przepisem, Tort nie wymaga szczególnych umiejętności,ani dużo pracy. SKŁADNIKI: biszkopt z 5 jaj(przepis podany już wcześniej) 3 śmietany 30%(kremówki) 1 opakowanie 500ml maskarpone 4 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru 1/2 cukry waniliowego WYKONANIE: biszkopt dzilimy na trzy krążki
Kuchnia Beatyjeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut(...)beza porządnie się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy łyżkę cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej przekrojone na ćwiartki figi. Polewamy sosem ( łuski wanili wymieszane z miodem
I LOVE LIFEmojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek
moj przepis nachciałam przesadzić z ilością jedzenia. Tym bardziej, że było naprawdę gorąco i wiem, że w takie upały większość nie ma zbyt dużego aptetytu. Ze słodkości zdecydowałam się oczywiście na tort, oraz sałatkę owocową, podawaną w rożkach lodów. Z przekąsek wytrawnych, na specjalne zamówienie mojego dziecka przyrządziłam sałatkę warstwową z tuńczykiem ;) Do tego chlebek szpinakowo-cukiniowy z mozzarellą oraz hummus podawany(...)kruchych miseczkach. Obowiązkowa była lemoniada z owocami i schłodzone soki. To wystarczyło, a solenizantce i gościom bardzo smakowało. Tort śmietankowy z polewą kakaową biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 100 ml soku pomarańczowego do nasączenia masa: […] Artykuł Lodowe urodziny pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTort na śniadanie? Czemu nie, kiedy jest to tort z pożywnych, sycących placuszków podany ze świeżymi owocami. Prosta, a zarazem pyszna, ciesząca oko propozycja, w sam raz by celebrować wspólny posiłek z rodziną. Idealna na długie, leniwe, weekendowe śniadanie. Składniki (2 porcje, 8 placuszków): Placuszki: 0,5 szklanki (70 g) mąki pełnoziarnistej pszennej 0,5 szklanki (15 g) amarantusa ekspandowanego
Fitsweet.meDomowe słodycze i ozdoby do ciast, tortów i deserów Karmelizowane cytrusy....... Mandarynki, pomarańcze czy cytryny nadają się doskonale. Do karmelizowania wybierajcie owoce organiczne nie woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie. Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów. Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMiał być tort bezowy, ale zapomniałam o pierwotnej wizji i zamiast trzech bezowych blatów upiekłam jedną większą... Więc skończyło się pavlovą z leśnym, lekko przełamującym słodki smak, akcentem - z malin i jeżyn. Z delikatnym, puszystym kremem, niezbyt słodkim. A nad tortami bezowymi będę musiała popracować, więc może i niedługo zrealizuję tamten plan ;) Składniki Beza 170 ml białek (4 białka
Słodkie inspiracjeTort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;) Składniki Ciasto 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki
Słodkie inspiracje