Słodki, delikatny i mocno pomarańczowy. Tort Delicja to idealne ciasto by uczcić urodziny kogoś bliskiego lub uraczyć nim gości podczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy. Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru(...)mlecznej) 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody 100 gram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej Przygotowanie biszkoptu Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier
Mango PapajaByłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu i nie musiałam wychodzić na zakupy. Miałam niewiele czasu na jego przygotowanie i wymyśliłam sobie taki, który nie jest zbyt pracochłonny. Jednego wieczoru upiekłam biszkopt i zrobiłam budyń do kremu, a następnego dnia zrobiłam(...)krem, galaretkę i złożyłam tort w całość. Efekt bardzo zadowalający. Polecam serdecznie! Składniki (tortownica 23-26cm): Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy / śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiej margaryny lub masła ananas
Kuchnia domowa Aninapisania tego posta zabierałam sie wiele razy, a to brak chęci, a to brak czasu.. Tortów nie piekę często, zazwyczaj robię to na jakąś okazję. Tu akurat były urodziny. Głowiłam się jaki tort upiec w końcu doszłam do wniosku, że będzie to tort gruszkowy. Pomimo ze ma w sobie krem toffi to wcale nie jest słodki, lekka kremówka(...)przeciąć na 3 płaty. Pierwszy blat biszkoptu posmarować masą toffi, następnie kolejny krążek ciasta, nałożyć na niego warstwę gruszkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Najlepiej równomiernie rozłożyć masy by tort nie był krzywy. Brzegi wyrównać. Pozostałą część ubitej śmietanki obłożyć cały wierzch torta wraz z brzegami. Udekorować gruszkami, i pozostawionym kremem toffi. Brzegi posypać startą czekoladą
Garnkowe fanaberieMocno alkoholowy, lekko kwaskowy tort z kremem czekoladowo-orzechowym i wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne uroczystości – tylko dla dorosłych. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem(...)wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch
VioletoweKucharzenieTort Śmietanowy Co prawda czas szaleństw walentynkowych za nami, ale u mnie na stole wciąż są jeszcze okruchy tortu walentynkowego, który zrobiłam dla mego męża na rocznicę ślubu, która wypada, no cóż....akurat w Walentynki:) Tort śmietanowy, uniwersalny, na każdą okazję, wystarczy tylko poszaleć z dekoracją. Potrzebujemy: Biszkopt 6 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukry 1 szklanka mąki tortowej(...)odrobinę barwinka, mieszamy. Pierwszy placek nasączamy ponchem, smarujemy białą masą, i tak na przemian. Wierzch i boki smarujemy białą masą. Kolorową masę wkładamy do szprycy i dekorujemy według upodobania. Tort schłodzić w lodówce przez min kilka godzin. Gotowe:) Mąż był zachwycony
na moim stole...Dzisiaj dostałam zlecenie na wykonanie małego tortu dla koleżanki mojej mamy. Postanowiłam wykazać się swoją inwencją twórczą i sama stworzyć przepis. Zdecydowałam się na tort kawowy i masę o smaku czekoladowym. Torcik był niewielki więc praca nad nim nie była zbyt długotrwała. Cala jednak zabawa tkwiła w dekoracji. Po raz pierwszy zdecydowałam się użyć masy cukrowej(...)takie ciacho nawet najwytrwalszego łasucha. W tym celu masa udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa czekoladowa rekompensuje wszystko każdemu łasuchowi. Polecam napączowanie ciasta alkoholem, tylko należy uważać z trunkiem z dwóch powodów
ciastkarnia na kruchym spodzietalerzu za sprawą tego kolorowego torcika z malinowym kremem. Prosty, klasyczny ale bardzo nam smakował. Bazowałam na malinowej konfiturze ale latem koniecznie dodajcie do kremu te świeże owoce. Formuła tortu jest bardzo lekka, niezbyt słodka więc świetnie się sprawdzi np. na dziecięcych urodzinkach. *tortownica 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanka mąki(...)śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 300 g konfitury malinowej 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 150 g czekolady deserowej kwiatki z opłatka 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Robienie tortu najlepiej zacząć od przygotowania płotka z czekolady. Czekoladę połamać do miski i rozpuścić nad wrzątkiem. Rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt długiego pasa o szerokości około 10 cm. Odstawić. Kiedy czekolada
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na pyszny, mocno orzechowy tort. Zamiast piec biszkopt postanowiłam użyć gotowych biszkoptów. Tort nie stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru(...)czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną roztopioną czekoladą.Mieszamy razem do połączenia się składników.Masę czekoladową wykładamy na wierzch tortu, wyrównujemy i posypujemy orzechami.Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie biszkopty zrobią się miękkie i ciasto będzie gotowe
słodkie i nie tylko historie kulinarneroku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka(...)odrobina lekko kwaśnego dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku. Tort nie tylko wygląda cudownie, ale i tak samo smakuje! Jest moim pomysłem na konkurs KULINARNY BLOG ROKU – mam nadzieję, że podbije Wasze serca! Jeśli chcecie na mnie zagłosować – zapraszam tutaj: http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15 Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK! Nic więcej
Ostra na SłodkoDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie(...)krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby
CiastkozercyPytacie mnie o przepis na doskonały biszkopt makowy. Wprawdzie święta już minęły, ale taki przepis zawsze się przyda, zwłaszcza że karnawał przed nami i pewnie jeszcze nie jeden tort makowy upieczecie. Zawsze coś ulepszam, modyfikuję i powstają nowe wersje w oparciu o te już sprawdzone. Dzisiaj mam dla Was wspaniały biszkopt makowy, który jest idealny do makowych tortów(...)wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przestudzony biszkopt wyjęłam z piekarnika ale dopiero na drugi dzień zabrałam się za jego krojenie. Tak upieczony biszkopt jest świetną podstawą... bazą... do tortów. Można przełożyć różnymi masami wg własnego gustu, własnego smaku. Przepis na ten biszkopt makowy polecam, bo idealnie sprawdzi się jako baza do zrobienia pysznych tortów. Tego biszkoptu nie trzeba nawilżać
Kuchnia u KrysiJeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy. Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. Tak robimy również z drugim biszkoptem. Nakładamy trzeci biszkopt. Cały tort smarujemy masą kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy kulkami Raffaello i truskawkami. Smacznego
Pyszności Słodkościmojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki
moj przepis naNagrody . 1 Miejsce to : Książki to : 2 , 3 i 4 miejsce Reszta nagród : Bardzo Wszystkim dziękuję za wspaniałe propozycje tortów i ciast . Nie spodziewałam się tylu zgłoszeń , z chęcią bym Was wszystkich nagrodziła ale wiecie że to nie możliwe :) Wszystkie zgłoszenia są przepyszne i przepiękne ale muszę wybrać te które najbardziej przypadły(...)gustu :) Postanowiłam wytypować 6 miejsc . Mam nadzieję że będziecie zadowoleni z takiego wyboru :) a więc : 1 Miejsce zajęła Pani Ewelina Pędzikowska i jej Tort serowo porzeczkowy . Nagroda to 2 paczki Ziarenek ufundowanych przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki. 2 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową
Sama słodycz i szczypta chiliplastyczna). * 1 łyżka syropu ma mniej więcej 22 gramy. Jeżeli nie posiadamy wagi kuchennej na 2 stugramowe tabliczki czekolady należy wziąć 3 i pół łyżki syropu/sztucznego miodu. Ozdobą tortu z poprzedniego wpisu ( klik ) była róża wykonana z czekolady plastycznej. Technika wykonania rozwiniętej róży z czekolady plastycznej jest taka sama jak kwiatu z masy cukrowej ( klik ) Z dwóch(...)róży ( klik ) brzegi podkreślić odrobiną barwnika spożywczego. 6. Oto gotowa róża. Wbrew pozorom wykonuje się ją szybko, a zaręczam, że jest niebanalną ozdobą każdego tortu. Pisząc ten post przypomniał mi się mój pierwszy tort, który wykonałam na zjazd rodzinny ( połączony z 70siątymi urodzinami babci ( 2007 rok)). Tort był piętrowy i byłam z niego bardzo dumna, choć teraz widzę masę
kawawszklance